Étel-ital / Legújabb

     Epres joghurtteszt: 19 esetben találtak hiányosságokat / Cikk
Epres joghurtokat tesztelt a Nébih, amelynek érzékszervi vizsgálatán a TVE két képviselője is részt vett. 38 különböző epres joghurtot kóstoltunk végig a hatóság szakértőivel. 19 joghurttal kapcsolatban merültek fel hiányosságok a tesztek során. 
     A legmenőbbek is lemondanak a húsról / Máshol olvastuk
Alain Ducasse, aki 21 Michelin-csillagot gyűjtött be eddig, szembe megy a csúcsgasztronómiára jellemző húsfogyasztási trenddel. Hétfőn nyíló párizsi éttermének organikus termékekből készült menüje főként növényi eredetű alapanyagokból készülő ételekkel csábítja a vendégeket.
     Hogyan működik a közösségi mezőgazdálkodás? Gyakorlati képzés Győrött / Cikk
Magyarországon is egyre inkább erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy segítsék egymást. A Tudatos Vásárlók Egyesülete szeptember 26-án gyakorlati képzést szervez Győrött a téma iránt érdeklődőknek.
     Hogyan működik a közösségi mezőgazdálkodás? Gyakorlati képzés Gödöllőn / Cikk
Magyarországon is egyre inkább erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy segítsék egymást. A Tudatos Vásárlók Egyesülete szeptember 19-én gyakorlati képzést szervez Gödöllőn a téma iránt érdeklődőknek.
     Farmers Market Nutrition Program [angol] / Videó
Az FNMP egy jegy rendszer. A rendszerben megkapott helyi (New York City) pénzt a háziasszonyok csak a helyi termelői piacon költhetik el friss és helyben megtermelt termékekre. Ajánlott oldal: Grow NYC, Ajánlott video: Boone St. Farms [angol]
     Vállalják a felelősséget a ruhaláncok? / Cikk
A pamutgyártás hatalmas ökológiai lábnyoma, a túlfogyasztás és a harmadik világbeli ruhaipari munkások sokszor nevetségesen alacsony fizetése és embertelen munkakörülményei miatt a globális méretekkel bíró ruhaipari cégeknek óriási a felelősségük. Vajon a hazánkban is jelen lévő, a piacot kifejezetten a fast fashion, vagyis az olcsó, eldobható divattal elárasztó cégek mennyire érzik felelősségük súlyát? 10 bolthálózat egy-egy boltját, honlapját néztük végig.
     Közösségi kertek a fővárosban / Cikk
Milyen közösségi kertek vannak Budapesten? Képes összefoglalónk következik.
     Disco Soup [angol] / Videó
Fiatalok zenehallgatás közben kidobástól megmentett, egyébként le nem szedett, be nem takarított alapanyagokból készítették Oxfordban az első DiscoSoup programon az összes ételt. Ajánlott cikk: Gyümölcsszüret a megapoliszban; Ajánlott oldal: Esélyt az ételnek
     Miért jobbak a bio élelmiszerek és kozmetikumok? / Cikk
Honnan ismerhetőek fel a hiánybetegségek, miért ne étrend-kiegészítővel kúráljuk magunkat, és miért van nagy szerepe a biogazdálkodásból származó alapanyagoknak? Összefoglaló Dr. Szentmihályi Klára, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia kutatójának elmondása alapján.
     Napos Oldal / Videó
Hát ilyen a Napos Oldal! Náluk is használhatod a Tudatos Vásárló Kedvezménykártyád.
     Az otthoni sófogyasztás dobja meg a napi sóbevitelt / Cikk
A magas sóbevitel igazoltan növeli a magas vérnyomás betegség és az ezzel összefüggésben álló szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának rizikóját, ennek ellenére a fogyasztók beviteli értékei nagyban különböznek a jelenleg ajánlott mennyiségtől. Egy kutatás tapasztalatai dióhéjban.
     Boone St. Farms [angol] / Videó
Az East Baltimore Midwayben élők legalább 20%-a élelmiszer sivatagban él. Számukra a Boone St. Farms önkéntesek segítségével olyan környezetet teremtett, ahol a helyiek maguk termeszthetik meg az élelmüket, ezzel gyökeresen megváltoztatva a saját élelmezésükhöz való hozzáállásukat. Ebben a kertben nem csak saját fogyasztásra termelnek, árusítani is szokták terményeiket. Elfogadott fizetési módok: készpénz, EBT, WIC, és FMNP.
     Kutatás: mi az a funkcionális élelmiszer? / Cikk
A telefon „okos”, a mosópor „intelligens”, a hűtőszekrény „no-frost”, a joghurt „biffidus essensis”, a sor a végtelenségig folytatható lenne. Varázsszavakat hintünk el a fogyasztók tudatában, melyekkel képesek vagyunk termékünket pozícionálni a piacon. Ezt a marketing szakma „USP” (sajátos értékesítési pont) néven emlegeti. Jelenleg ezek az egyedi jelzők gyártósoron, ipari mennyiségben keletkeznek, és képesek befolyásolni a fogyasztókat.   
     Mi a baj a cukros üdítőkkel? / Cikk
A huszonegyedik század legnagyobb világjárványának fő oka, nagyságrendekkel nagyobb terhet ró világszerte az egészségügyi büdzsékre, mint a dohányzás, a drogokhoz hasonló függésbe taszít, és a világ egyik legnagyobb hatalmú lobbija áll mögötte. Mi az? A cukros üdítőital.
     Az első csokoládé íze Elefántcsontparton [dán, angol feliratos] / Videó
Bár Elefántcsontpart a világ vezető kakaóbab-termelője, az ültetvényeken dolgozó munkások még sosem ettek csokoládét. Most alkalmuk nyílt a kósolásra. A munkások azt sem tudták, hogy mit készítenek az általuk szüretelt kakaóbabból. A munkavezető 7 eurót keres naponta, amiből 14 családtagját és 4 dolgozóját kell eltartania és kifizetni, így érthető, hogy a 2 eurós csokoládé valóban luxusnak számít Elefántcsontparton.
     10 érv a befőzés mellett / Cikk
Lekvár, befőtt, chutney – rengeteg módja van a befőzésnek. Íme 10 ok, hogy miért is éri meg.
     Mennyi gyümölcs van a mesefigurás gyümölcslevekben? / Cikk
A gyerekeknek szánt termékeket általában mesefigurákkal próbálják meg eladhatóbbá tenni. A gyerek ez alapján választ, és legyen bármilyen pocsék is az adott termék, nagy eséllyel a kosárban végzi. Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet a kétdecis, gyerekeket célzó gyümölcslevek terén, ezért párat leemeltünk egy nagyobb szupermarket polcáról, és milliméter papírral mutatjuk meg, hogy a dobozhoz képest mennyi gyümölcslé került a mesefigurás ivólevekbe.  
     Termékteszt: Sótartalom / Cikk
Terméktesztünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyi sót tartalmaznak az általunk kiválasztott leveskockák, levesporok, és ez megegyezik-e a csomagoláson feltüntetett mennyiséggel. És vajon mennyi sót eszünk, ha ezeket a termékeket választjuk? 30 különböző terméket vizsgáltunk.
     Az ételmarketing diadala a józan ész felett / Máshol olvastuk
Ebben a cikkben olyan ételekről lesz szó, amelyek puszta létükkel is a zseniális marketingeseknek és termékfejlesztőknek állítanak nátrium-glutamáttól ízletes és állagjavítótól az örökkévalóságig szilárd emlékművet.
     Mindent az E-számokról! / Cikk
Újra naprakész típus, név és szám szerint is kereshető E-szám adatbázisunk. Az egyes szócikkek részletes leírással szolgálnak az egyes anyagok eredetéről, felhasználási területéről, felhasználásának céljairól, az ismert, bizonyított vagy vélt kockázatokról.
     Sertés-DNS-t találtak a Cadbury csokiban, kiakadtak a muszlimok / Máshol olvastuk
Sertés-DNS nyomait fedezte fel a malajziai egészségügyi minisztérium a brit Cadbury csokoládégyár két termékében. A cég azonnal kivonta a forgalomból a két csokit, de az ügy kicsapta a biztosítékot a helyi muszlim szervezeteknél, amelyek közül több dzsihádot is hirdetett a Cadbury ellen.
     How to Grow Healthy Eaters [angol] / Videó
A FoodCorps az USA 15 államában működik együtt helyi szervezetekkel. Céljuk, hogy a gyerekekkel megismertessék az utat az egészséges élelemhez és táplálkozáshoz. Jelszavaik valának: iskolakertek, közös főzés, a gyerekek ételhez fűződő kapcsolatának megváltoztatása, és még sok szép gondolat.
     Helyettesíthető a pálmaolaj? / Cikk
Világszerte óriási a kereslet a pálmaolajra, a nápolyitól a krémeken át a biodízelig ezernyi termékben megtalálható. A kereslet kiszolgálása érdekében esőerdőket irtanak, így többek között kihalófélben lévő állatok pusztulnak el. Ezért a legnagyobb felelősség a nagyvállalatokat terheli. Utánanéztük, melyek nyitottak a változtatásra, és milyen más alternatíva létezik.
     Termékteszt: Transzzsírsavak kakaós csigákban / Cikk
A transzzsírsavak rövid idő alatt súlyos betegségeket okozhatnak, ezért rendelet szabályozza a mennyiségüket. Vajon a címkével, összetételi listával nem rendelkező kakaós csigák is megfelelnek a szabályozásnak? 10 pékséglánc csigáit teszteltük a NÉBIH laborjában.  
     Az utolsó fogás [angol, feliratos] / Videó
Milyen hatással van a világtengerek túlzott halászata környezetünkre, táplálékunkra és a jövőnkre? Charles Clover alámerült, hogy bemutassa a dermesztő valóságot a Föld tengereinek kifosztásáról. Nézd meg velünk a teljes filmet az Ökofilmklub szervezésében 2014. június 19-én, 19:00 órától az A38 hajón. Haraszti Anikó a TVE-től szakértőként vesz részt a programon. Ajánlott videó: Állítsuk meg a túlhalászatot! [angol]
     Vajon ki kaszál a kesun? / Cikk
Cikksorozatunkban az indiai kesudió-feldolgozó üzemekben tapasztalható munka- és termelési körülményeket vizsgáló tényfeltáró kutatás eredményeibe adunk betekintést. A kutatást a Tudatos Vásárlók Egyesületének partnere, a brit Traidcraft Exchange készítette 2013-ban. Első körben azt mutatjuk be, hogyan telnek a munkások mindennapjai.

idénynövények - szeptember

Linkek

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.