Étel-ital / Legújabb

     Termékteszt: porcukor / Cikk
Sokak szerint valami nincs rendben a bolti porcukorral: nem olyan édes, mint a házilag porított cukor, és kemény lesz tőle a sütemény. Labortesztet végeztünk és szakértőket kerestünk fel. Kiderült: felesleges otthon darálni.
     Termékteszt: fűszerpaprika / Cikk
Giga paprika-teszt: 46 fűszerpaprika-őrlemény hatósági laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatát végezte el terméktesztjén a NÉBIH. 
     Halat, de melyiket? / Cikk
Karácsony = halszezon.Tippek és tanácsok fenntartható halválasztáshoz.
     Új élelmiszercímkék / Cikk
December közepétől nem csak az allergének jelölése változik, de új infók is lesznek az élelmiszerek címkéjén: olvasztott, édesítőszerekkel, növényi zsírral...
     A tönkölybúza élettani hatásai / Videó
Hamar József, a Malomgyártó Kft. igazgatójának előadása a tönkölybúza élettani jelentőségéről, termesztéséről. Megtudhatjuk, hogyan kezdett bele a hántoló gépek gyártásában és miként vált sikeres házi malom gyártóvá. Az igazi álom a közösségi malom is működik már.
     Új allergénjelölés a csomagolt és a csomagolatlan élelmiszereken / Cikk
December 13-ától már az előre nem csomagolt élelmiszereken is jelölni kell az allergéneket. Összefoglaltuk, hogy mire és mit kell kiírni. 
     Nagy karácsonyi porcukortesztre gyűjt a TVE / Cikk
Több olvasónknak gyanús a porcukor, ezért elhatároztuk: leteszteljük. Támogasd tesztünket, hogy megtudd: valójában mennyi cukor van a porcukorban.
     DM-es biotermékre adtak ki élelmiszerbiztonsági riasztást / Cikk
Az Alnatura bio 4 magvas gabonapépben egészségre káros anyagokat talált, ezért kivonatta a forgalomból a hatóság. Akinek ilyen van otthon, ne egye meg vagy etesse a gyerekkel, hanem vigye vissza a vásárlás helyére.
     Termékteszt: rizsek / Cikk
A TVE is részt vett a rizsek kedveltségi tesztjében, amelyet a NÉBIH szervezett. A kapcsolódó laborvizsgálatból kiderült, hogy a vizsgált rizsekben nem volt sem mérgező anyag, sem génmódosított összetevő.
     Segíts egészségesen enni a gyereknek / Cikk
Az étel üzemanyag a tevékeny, sikeres élethez, tápanyag az erős testért, a frappáns gondolatokért. 
     KOCKACSOKI csokoládémanufaktúra / Videó
Az autista emberek által készített csokoládé termékek megvásárlása mellett már önkéntesként is segíthetjük a KOCKACSOKI munkáját. A videó bemutatja a csokoládémanufaktúra és a MOZAIK Közhasznú Egyesület tevékenységét, mellyel autizmussal élő emberek és családjaik számára nyújtanak segítséget. Ajánlott videó: Kockacsoki riport
     Az ENSZ is a kis léptékű mezőgazdaságot ajánlja / Cikk
Az ökológiai módszerek segíthetnek a világméretű éhezés és alultápláltság megállításában a szakértők szerint.
     Budapest Első Esti Piaca a Király utcában / Cikk
Sokan nem tudnak reggel vagy délelőttönként piacra járni, ezért találták ki a szervezők az esti piacot. Az első piacnapon megnéztük mit találunk, milyen a hangulat és milyenek az árak.
     Anglia első hulladékmentes étterme [angol] / Videó
A Silóban minden hulladékot újrahasznosítanak, az alapanyagokat csak újrahasználható tárolóedényekben szállíttatják ki, a zöldségeket, gyümölcsöket általában helyi termelőktől szerzik be. A tányérok újrahasznosított műanyagzacskókból készültek, az italt pedig eredetileg befőttesüvegnek készült „poharakból” fogyaszthatjuk. A számla emailen érkezik a papírspórolás jegyében, ahogy a WC-t is a gépek által elhasznált vízzel igyekeznek majd öblíteni, a napelemek pedig az energiatakarékosságot szolgálják. Ajánlott video: A hulladékmentes étterem [angol]
     Több éve lejárt, penészes sajtokat öntöttek új formába / Cikk
Többek között Auchan, Coop és Reál saját márkás termék, Mackó, Falujava, Camping sajtok és sajtnak kinéző készítmények akadtak fenn a NÉBIH ellenőrzésén. Eddig 93 fajta termék. Ha van otthon, ne edd meg a cikkben szereplő termékeket.
     Katie's Krops [angol] / Videó
A 14 éves Katie társadalmi vállalkozása a Katie's Krops már 200.000 dollárt költött arra, hogy 9-16 éves gyerekek zöldségeket tudjanak termeszeni és megtermett terményekkel segítsék a helyi rászorulókat. Jelenlegi állapot: 75 kert 25 államban, Katie új terve: 500 kert 50 államban.
     Szappanos ízű, vegyszeres szagú kókuszreszeléket vont ki a forgalomból a NÉBIH / Cikk
A Lacikonyha Magyarország Kft. etette a Trafik Jam Kft. által előállított gyanús kókuszreszelékkel az embereket. A laborvizsgálaton lebukott terméket azonnal visszahívták. Akinek ilyen van otthon, ne egye meg!
     Ember- és környezetkímélő kertművelés / Videó
Mélymulcsos kertművelés, egy igazi permakultúrás praktika! Élőben megtekinthető Gömörszőlősön, az Ökológiai Intézet A Fenntartható Fejlődésért Alapítvány biokertjében.
     Az alacsony tejzsír növeli az elhízás esélyét? / Cikk
A teljes tejből készült tejtermékek egészségesebbek, mint a csökkentett zsírtartalmú termékek – állítja a Harvard Egyetem elismert kutatója.
     Epres joghurtteszt: 19 esetben találtak hiányosságokat / Cikk
Epres joghurtokat tesztelt a Nébih, amelynek érzékszervi vizsgálatán a TVE két képviselője is részt vett. 38 különböző epres joghurtot kóstoltunk végig a hatóság szakértőivel. 19 joghurttal kapcsolatban merültek fel hiányosságok a tesztek során. 
     A legmenőbbek is lemondanak a húsról / Máshol olvastuk
Alain Ducasse, aki 21 Michelin-csillagot gyűjtött be eddig, szembe megy a csúcsgasztronómiára jellemző húsfogyasztási trenddel. Hétfőn nyíló párizsi éttermének organikus termékekből készült menüje főként növényi eredetű alapanyagokból készülő ételekkel csábítja a vendégeket.
     Hogyan működik a közösségi mezőgazdálkodás? Gyakorlati képzés Győrött / Cikk
Magyarországon is egyre inkább erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy segítsék egymást. A Tudatos Vásárlók Egyesülete szeptember 26-án gyakorlati képzést szervez Győrött a téma iránt érdeklődőknek.
     Hogyan működik a közösségi mezőgazdálkodás? Gyakorlati képzés Gödöllőn / Cikk
Magyarországon is egyre inkább erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy segítsék egymást. A Tudatos Vásárlók Egyesülete szeptember 19-én gyakorlati képzést szervez Gödöllőn a téma iránt érdeklődőknek.
     Farmers Market Nutrition Program [angol] / Videó
Az FNMP egy jegy rendszer. A rendszerben megkapott helyi (New York City) pénzt a háziasszonyok csak a helyi termelői piacon költhetik el friss és helyben megtermelt termékekre. Ajánlott oldal: Grow NYC, Ajánlott video: Boone St. Farms [angol]
     Közösségi kertek a fővárosban / Cikk
Milyen közösségi kertek vannak Budapesten? Képes összefoglalónk következik.
     Disco Soup [angol] / Videó
Fiatalok zenehallgatás közben kidobástól megmentett, egyébként le nem szedett, be nem takarított alapanyagokból készítették Oxfordban az első DiscoSoup programon az összes ételt. Ajánlott cikk: Gyümölcsszüret a megapoliszban; Ajánlott oldal: Esélyt az ételnek

idénynövények - december

Linkek

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.