Étel-ital / Legújabb

     Disco Soup [angol] / Videó
Fiatalok zenehallgatás közben kidobástól megmentett, egyébként le nem szedett, be nem takarított alapanyagokból készítették Oxfordban az első DiscoSoup programon az összes ételt. Ajánlott cikk: Gyümölcsszüret a megapoliszban; Ajánlott oldal: Esélyt az ételnek
     Miért jobbak a bio élelmiszerek és kozmetikumok? / Cikk
Honnan ismerhetőek fel a hiánybetegségek, miért ne étrend-kiegészítővel kúráljuk magunkat, és miért van nagy szerepe a biogazdálkodásból származó alapanyagoknak? Összefoglaló Dr. Szentmihályi Klára, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia kutatójának elmondása alapján.
     Napos Oldal / Videó
Hát ilyen a Napos Oldal! Náluk is használhatod a Tudatos Vásárló Kedvezménykártyád.
     Az otthoni sófogyasztás dobja meg a napi sóbevitelt / Cikk
A magas sóbevitel igazoltan növeli a magas vérnyomás betegség és az ezzel összefüggésben álló szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának rizikóját, ennek ellenére a fogyasztók beviteli értékei nagyban különböznek a jelenleg ajánlott mennyiségtől. Egy kutatás tapasztalatai dióhéjban.
     Boone St. Farms [angol] / Videó
Az East Baltimore Midwayben élők legalább 20%-a élelmiszer sivatagban él. Számukra a Boone St. Farms önkéntesek segítségével olyan környezetet teremtett, ahol a helyiek maguk termeszthetik meg az élelmüket, ezzel gyökeresen megváltoztatva a saját élelmezésükhöz való hozzáállásukat. Ebben a kertben nem csak saját fogyasztásra termelnek, árusítani is szokták terményeiket. Elfogadott fizetési módok: készpénz, EBT, WIC, és FMNP.
     Kutatás: mi az a funkcionális élelmiszer? / Cikk
A telefon „okos”, a mosópor „intelligens”, a hűtőszekrény „no-frost”, a joghurt „biffidus essensis”, a sor a végtelenségig folytatható lenne. Varázsszavakat hintünk el a fogyasztók tudatában, melyekkel képesek vagyunk termékünket pozícionálni a piacon. Ezt a marketing szakma „USP” (sajátos értékesítési pont) néven emlegeti. Jelenleg ezek az egyedi jelzők gyártósoron, ipari mennyiségben keletkeznek, és képesek befolyásolni a fogyasztókat.   
     Mi a baj a cukros üdítőkkel? / Cikk
A huszonegyedik század legnagyobb világjárványának fő oka, nagyságrendekkel nagyobb terhet ró világszerte az egészségügyi büdzsékre, mint a dohányzás, a drogokhoz hasonló függésbe taszít, és a világ egyik legnagyobb hatalmú lobbija áll mögötte. Mi az? A cukros üdítőital.
     Az első csokoládé íze Elefántcsontparton [dán, angol feliratos] / Videó
Bár Elefántcsontpart a világ vezető kakaóbab-termelője, az ültetvényeken dolgozó munkások még sosem ettek csokoládét. Most alkalmuk nyílt a kósolásra. A munkások azt sem tudták, hogy mit készítenek az általuk szüretelt kakaóbabból. A munkavezető 7 eurót keres naponta, amiből 14 családtagját és 4 dolgozóját kell eltartania és kifizetni, így érthető, hogy a 2 eurós csokoládé valóban luxusnak számít Elefántcsontparton.
     10 érv a befőzés mellett / Cikk
Lekvár, befőtt, chutney – rengeteg módja van a befőzésnek. Íme 10 ok, hogy miért is éri meg.
     Mennyi gyümölcs van a mesefigurás gyümölcslevekben? / Cikk
A gyerekeknek szánt termékeket általában mesefigurákkal próbálják meg eladhatóbbá tenni. A gyerek ez alapján választ, és legyen bármilyen pocsék is az adott termék, nagy eséllyel a kosárban végzi. Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet a kétdecis, gyerekeket célzó gyümölcslevek terén, ezért párat leemeltünk egy nagyobb szupermarket polcáról, és milliméter papírral mutatjuk meg, hogy a dobozhoz képest mennyi gyümölcslé került a mesefigurás ivólevekbe.  
     Termékteszt: Sótartalom / Cikk
Terméktesztünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyi sót tartalmaznak az általunk kiválasztott leveskockák, levesporok, és ez megegyezik-e a csomagoláson feltüntetett mennyiséggel. És vajon mennyi sót eszünk, ha ezeket a termékeket választjuk? 30 különböző terméket vizsgáltunk.
     Az ételmarketing diadala a józan ész felett / Máshol olvastuk
Ebben a cikkben olyan ételekről lesz szó, amelyek puszta létükkel is a zseniális marketingeseknek és termékfejlesztőknek állítanak nátrium-glutamáttól ízletes és állagjavítótól az örökkévalóságig szilárd emlékművet.
     Mindent az E-számokról! / Cikk
Újra naprakész típus, név és szám szerint is kereshető E-szám adatbázisunk. Az egyes szócikkek részletes leírással szolgálnak az egyes anyagok eredetéről, felhasználási területéről, felhasználásának céljairól, az ismert, bizonyított vagy vélt kockázatokról.
     Sertés-DNS-t találtak a Cadbury csokiban, kiakadtak a muszlimok / Máshol olvastuk
Sertés-DNS nyomait fedezte fel a malajziai egészségügyi minisztérium a brit Cadbury csokoládégyár két termékében. A cég azonnal kivonta a forgalomból a két csokit, de az ügy kicsapta a biztosítékot a helyi muszlim szervezeteknél, amelyek közül több dzsihádot is hirdetett a Cadbury ellen.
     How to Grow Healthy Eaters [angol] / Videó
A FoodCorps az USA 15 államában működik együtt helyi szervezetekkel. Céljuk, hogy a gyerekekkel megismertessék az utat az egészséges élelemhez és táplálkozáshoz. Jelszavaik valának: iskolakertek, közös főzés, a gyerekek ételhez fűződő kapcsolatának megváltoztatása, és még sok szép gondolat.
     Helyettesíthető a pálmaolaj? / Cikk
Világszerte óriási a kereslet a pálmaolajra, a nápolyitól a krémeken át a biodízelig ezernyi termékben megtalálható. A kereslet kiszolgálása érdekében esőerdőket irtanak, így többek között kihalófélben lévő állatok pusztulnak el. Ezért a legnagyobb felelősség a nagyvállalatokat terheli. Utánanéztük, melyek nyitottak a változtatásra, és milyen más alternatíva létezik.
     Termékteszt: Transzzsírsavak kakaós csigákban / Cikk
A transzzsírsavak rövid idő alatt súlyos betegségeket okozhatnak, ezért rendelet szabályozza a mennyiségüket. Vajon a címkével, összetételi listával nem rendelkező kakaós csigák is megfelelnek a szabályozásnak? 10 pékséglánc csigáit teszteltük a NÉBIH laborjában.  
     Az utolsó fogás [angol, feliratos] / Videó
Milyen hatással van a világtengerek túlzott halászata környezetünkre, táplálékunkra és a jövőnkre? Charles Clover alámerült, hogy bemutassa a dermesztő valóságot a Föld tengereinek kifosztásáról. Nézd meg velünk a teljes filmet az Ökofilmklub szervezésében 2014. június 19-én, 19:00 órától az A38 hajón. Haraszti Anikó a TVE-től szakértőként vesz részt a programon. Ajánlott videó: Állítsuk meg a túlhalászatot! [angol]
     Vajon ki kaszál a kesun? / Cikk
Cikksorozatunkban az indiai kesudió-feldolgozó üzemekben tapasztalható munka- és termelési körülményeket vizsgáló tényfeltáró kutatás eredményeibe adunk betekintést. A kutatást a Tudatos Vásárlók Egyesületének partnere, a brit Traidcraft Exchange készítette 2013-ban. Első körben azt mutatjuk be, hogyan telnek a munkások mindennapjai.
     Nyíregyházi Kosár Közösség / Videó
Hogyan is indult a Nyíregyházi Kosár Közösség? A megnyitóról készült filmből megtudhatjuk. Fontos cél volt a helyi gazdaság élénkítése, a pénz helyben tartása. Ezen felül fő cél természetesen a tagok számára egészséges élelem biztosítása helyi gazdáktól származó termékekkel. És hol tartanak most? Megtudhatod, ha követed Facebook oldalukat!
     A gluténérzékenység gyógyítható / Videó
A gluténérzékenység nem összekeverendő a lisztérzékenységgel! Éppen ezért egy speciális módszerrel kezelhető. A kiváltó okot kell megtalálni, és ez nem más, mint az emésztőrendszer túlterhelése, amely sok esetben a szivárgó bélrendszer szindrómájához vezet. Ajánlott cikk: A gluténérzékenység gyógyítható!
     Benzolszármazékot találtak heringkonzervekben / Cikk
A sprotni halkonzervek után füstölt halhúst és halászati termékeket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az ellenőrzés eredményeként a hatóság négy füstölt hering halkonzerv tétel kereskedelmi forgalomból történő kivonását rendelte el határérték feletti benzolszármazék (PAH) tartalom miatt.
     Tanuljuk újra nagyanyáink konyhatechnológiáját / Cikk
Nem is gondolnánk, hogy a régi, tradicionális konyhatechnológia milyen gazdag eszköztárral rendelkezik az ételek feldolgozását illetően. Melyek ezek, és miért érdemes használni őket?
     A hulladékmentes étterem [angol] / Videó
Justin a Sandwich Me In étterem tulajdonosa minden újrahasznosítható hulladékot hazavisz és az otthoni szelektív gyűjtőkbe teszi, így biztosítja, hogy szendvics bárja 100%-osan hulladék mentes. Míg egy átlagos étterem egy óra alatt termel 8 gallon hulladékot, addig nála 2 év alatt keletkezett ennyi, de azt is elvitte egy helyi művész, aki egy alkotáshoz ezt felhasználta. Alapanyagai helyi termelőktől származnak és most már komposztálási tanfolyamot is szervez az étteremben.
     Gasztroangyal - Irodai piac / Videó
Milyen lehet, amikor piac költözik egy irodába? A Gasztroangyal megmutatja a nézőknek, hogyan vándorolnak irodaházakon keresztül a Budapest környéki termelők, akiktől az ott dolgozók rögtön friss árukat vásárolhatnak. Marcsi megismerkedik az árusokkal, és a portékáikból főz is néhány finomságot. Ajánlott oldal: Mozgó Piac
     Mennyit lehet spórolni vega étrenddel? / Máshol olvastuk
Három hét makrobiotikus étkezés után az volt az egyik feltűnő változás, hogy kevesebbet költök ételre. Mivel nem egy egészségtelen étrendet váltottam Venere rizsre, utánanéztem, hogy jár az a család, amelyik a brojlercsirke helyett lencse után nyúl. Megéri-e anyagilag feláldozni az iparilag előállított húst jó minőségű növényi táplálékért?

idénynövények - szeptember

Linkek

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.