Étel-ital / Legújabb

     Lábápolással sok betegséget megelőzhetünk / Cikk
Izzadás, bőrkeményedés, lábgomba. Csak néhány a lábunkkal kapcsolatos kellemetlenségek közül. Jó hír, hogy házi praktikával, vagy jól megválasztott bolti szerekkel könnyen kezelhetők. Íme, kozmetikus szakértőnk lábápolási tanácsai.  
     6. Modul - Gazdálkodóknak / Oldal
A termelési kalkulátor közösségi gazdaságoknak lehetővé teszi, hogy megtudják, mekkora területre és milyen hosszú sorokra lesz szükségük egyes zöldségekből, hogy ellássanak egy adott számú közösséget. Az alkalmazás emellett a termények piaci árát is meg mutatja.
     5. Modul - Kiadvány / Oldal
A Légy a részese! képzéssorozat tudásanyagát összefoglaló kiadvány.   Feltöltés alatt. 
     4. Modul - Gyakorlat / Oldal
Feltöltés alatt. 
     3. Modul - Közösségépítés / Oldal
Feltöltés alatt. 
     2. Modul - Indulás / Oldal
A Légy a részese! képzéssorozat második alkalmán szakértők és tapasztalt gazdálkodók segítenek abban, hogy a résztvevők gyakorlati információkat kapjanak a közösségi gazdaságok indításához vagy segítéséhez.
     1. Modul - Alapok / Oldal
A Légy a részese! képzéssorozat első alkalmán szakértők és egy tapasztalt gazdálkodó segítségével a közösségi mezőgazdálkodás alapjaival foglalkozunk. 
     In Your Palm [jelbeszéd, angol, feliratos] / Videó
Lena és Strawberry találkozása megindító kis történetben nyitja fel a kislány szemét, mit is jelent a reggelijében található pálmaolaj az orángutánnak. Az In Your Palm kampány a természetes élőhelyén (még) élő 60.000 orángután nevében 1-1 személyes fényképet kíván küldeni az Egyesült Államok 20 legnagyobb pálmaolaj falhasználó élelmiszeripari vállalatának, hogy felhívja a problémára a figyelmet. Ajánoltt cikk, videó: Helyettesíthető a pálmaolaj?; Sustainable Palm oil production [angol], Elviszik a pálmát – kisfilm a pálmaolajról és a Dove-ról
     Az élelmiszerhulladék lábnyoma [angol] / Videó
Az élelmiszerhulladékok ökolábnyomát nem egyszerű kiszámolni. Van gazdasági, környezeti, társadalmi "ár", ezekbe sokan bele sem gondolunk. Ez a gazdálkodók veszteségétől egészen a fegyveres területi harcokig nagyon sok féle képpen jelenik meg. Sok mindent tehetünk a probléma megoldásért, a lehetőségek sorában legfontosabb a megelőzés. Tájékozódj tovább a témában: Élelmiszer-hulladék: erkölcstelen és oktalan pazarlás; A rántott húsomat és a pizzámat nem adom!; Virágzik az ételmegosztó mozgalom; 5000 adag étel - feleslegből; Friss és máris a szemétben; Pazarlás elleni étterem, Sydney [Angol]; Élelmiszer pazarlás = pénz pazarlás
     Élelmiszer pazarlás = pénz pazarlás / Videó
Ha eddig esetleg nem esett volna le, hogy az élelmiszerpazarlás mögött az ökológiai kérdéseken túl mekkora pénz pazarlás is áll, akkor csak nézd végig ezeket a szemléletes konyhai műveleteket! Most már átjött? Tájékozódj tovább a témában: Élelmiszer-hulladék: erkölcstelen és oktalan pazarlás; A rántott húsomat és a pizzámat nem adom!; Virágzik az ételmegosztó mozgalom; 5000 adag étel - feleslegből; Friss és máris a szemétben; Pazarlás elleni étterem, Sydney [Angol]
     A kávézó egy komplex környezettudatos rendszer / Cikk
Egy kávézó az Andrássy úton, ahol fair trade kávét készítenek, bioturmixot szezonális zöldségekből és persze rengeteg finomságot. A kulisszák mögött környezetbarát tisztítószerek, komposztálás és újrahasznosítás található. Interjú az Ecocafé alapítójával Polyák Judittal.  
     Legfontosabb cikkeink a fair trade-ről / Aktuális üzenet
     Értékmentő magtermesztő / Videó
Jére Lajos, a felsőboldogfalvi Értékmentő magtermesztő életét kisgyerek kora óta a különféle vetőmagok termesztésének szentelte. Igazi értékmentéssel foglalkozik, hisz nemcsak a szakmát örökölte édesapjától, de az ősi fajtákat is. Ráadásul magjait hagyományos módon, vegyszer- és műtrágyamentes környezetben termeli. Az elmúlt több mint egy fél évszázadban, a környékbeli piacokon árulta portékáját, mára azonban az ipari magtermesztés ellen harcoló civilek is felfigyeltek tevékenységére, s a lehető legszélesebb körben szeretnék terjeszteni magjait.
     Háromdimenziós óceáni gazdaság [angol] / Videó
A new yorki Bren Smith elkezdte megművelni az óceánt, tengeri hínárt termeszt, és ötvözte azt a kagyló és osztriga tenyésztéssel. A forradalmi modellben évente 50-60 tonna hínárt termel, kagylót és osztrigát tenyészt és mindez jó hatással van a tengeri élővilágra is. Létrehozta a GreenWave nevű projektet, amelynek célja az óceángazdaságok népszerűsítése, a tengeri ökoszisztémák helyreállítása és a óceánra épülő innovatív modellek támogatása. Csapata együtt dolgozik többek között a Yale és a Connecticut Egyetemmel, helyi farmokkal, éttermekkel. A programról további információkat a Háromdimenziós óceáni gazdasággal foglalkozó cikkünkben találsz.
     Háromdimenziós óceáni gazdaság TEDx [angol] / Videó
A new yorki Bren Smith elkezdte megművelni az óceánt, tengeri hínárt termeszt, és ötvözte azt a kagyló és osztriga tenyésztéssel. A forradalmi modellben évente 50-60 tonna hínárt termel, kagylót és osztrigát tenyészt és mindez jó hatással van a tengeri élővilágra is. Létrehozta a GreenWave nevű projektet, amelynek célja az óceángazdaságok népszerűsítése, a tengeri ökoszisztémák helyreállítása és a óceánra épülő innovatív modellek támogatása. Csapata együtt dolgozik többek között a Yale és a Connecticut Egyetemmel, helyi farmokkal, éttermekkel. A programról további információkat a Háromdimenziós óceáni gazdasággal foglalkozó cikkünkben találsz.
     Jófej gasztro helyek / Cikk
Vietnámi és vegetáriánus étterem, kávézó, szendvicsező, főzelékes... Összeállítást készítettünk, azokról a jófej éttermekről, ahol használhatod a Tudatos Vásárló Kedvezménykártyádat.  
     Termékteszt: erdeigyümölcs-tea, gyerektea / Cikk
A Tudatos Vásárlók Egyesülete 36 koffeinmentes erdeigyümölcs-teát, köztük 6 gyerekteát vizsgált meg, hogy milyen arányban tartalmazzák a névadó gyümölcsöt, aromát és adalékanyagokat. Jobbak-e a gyerekeknek szóló termékek? Meglepő eredmények születtek.
     Hulladék harcos [angol, feliratos] / Videó
Egy csodálatos dokumentumfilm a Michael Raynolds által kitalált, tervezett, és kivitelezett új típusú "radikálisan fenntartható" házakról. A "Földhajók" lényege, hogy minimális energiaráfordítás mellett, jellemzően hulladéknak minősített alapanyagokból készít egy szakmabeli csapat egy önfenntartó épületegyüttest, ami nem megújuló erőforrások igénybevétele nélkül, hálózaton kívül oldja meg az ivóvíz, a villany, és a hőszabályozás kérdéseit, esetenként még élelmiszert is termelve a lakóinak. A filmet beszélgetéssel egybekötött vetítésen az Ökofilmklubban is megnézheted 2016. február 18-án, 19:00 órától az A38 hajón. ajánlott oldalak: Earthship Biotecture; Earthship Magyarország - FB
     Mindennapi kenyerünk / Videó
A futószalag ritmusa és a gépek zakatolása veszi körül azokat a dolgozókat, akik feldolgozzák az asztalunkra kerülő élelmiszereket. Ez a film kommentár nélkül mutatja be az európai élelmiszeripar helyszíneit: hatalmas termőterületek, bizarr külsejű gépek, szürreális méretű növények és kattogó hangok. Rideg, ipari körülmények, melyben az embernek kevés és monoton szerepe van. Az emberek, az állatok és a növények azonos szerepet játszanak, mindegyik kiszolgálója a gépeknek. Mindez "szükséges" ahhoz, hogy megteremtsük a mai társadalom életszínvonalát.
     Az élelmiszeripar trükkjei / Videó
Az NDR észak-német televízió dokumentumfilmje az élelmiszeripar leggyakoribb fogásait mutatja be, melyek egytől-egyig a fogyasztók megtévesztésével, félrevezetésével trükköznek. Ilyen például az imitált ételek előállítása (pl. a préselt sonka, műsajt), az ízfokozók használata, a frissesség meghosszabbítása a védőzáras csomagolás segítségével és természetesen a marketing fogások (attraktív címkék). A film számos tipikus, gyakori trükkre hívja fel a figyelmet, amiket legkönnyebben úgy lehet kivédeni, ha felkészültek vagyunk, tudjuk, nem felejtjük, mivel állunk szemben. A legjobb módszer, ha mindig elolvassuk az összetevőket, és kerüljük a félkész- és készételeket, valamint igyekszünk megbízható árusoktól, boltokban vásárolni.
     Az olívaolajon innen és túl / Cikk
Ma már egyre népszerűbbek a különféle olajok a hagyományos napraforgó- és olívaolaj mellett. Összeszedtük, hogy melyiket ajánlott sütésre és melyiket inkább hidegen használni, és hogy milyen jótékony hatásuk vannak a szervezetünkre. 
     Te+1%+TVE= Terméktesztek / Cikk
2015-ben teszeltünk fogkrémeket, csokitojásokat, mosótojást és margarinok rákkeltőanyag tartalmát. Ha fontosnak tartod a tevékenységünket, támogasd a Tudatos Vásárlók Egyesületét adód 1%-val, hogy további termékeket tesztelhessünk.
     Hiszünk abban, amit csinálunk / Cikk
A Zöldbolt az a hely, ahol minden arról szól, hogyan élhetjük az életünket környezetbarát módon, legyen szó akár háztartásról vagy szépségápolásról. A kezdetekről és a bolt indításának személyes motivációjáról Zelenák Adrián a Zöldbolt tulajdonosa mesél.
     Friss és máris a szemétben / Videó
Adjunk esélyt az ételnek! Vajon mi Miért nem? csináljuk ezt másképpen? Pedig vannak olyanok, akiknél otthon Két évnyi hulladék egy befőttes üvegben is elfér. Mit tehetünk mi? Vállaljuk Ökofitnesz kihívást, vagy beszélgessünk a témáról ökokörben! De hogy is működik ez nagyban? Valójában az Élelmiszer-hulladék: erkölcstelen és oktalan pazarlás. Sokszor teljesen felesleges, betarthatatlan normáknak nem megfelelő, tökéletes, egészséges és fogyasztható termény kerül közvetlenül a földekről a hulladékba. A bukott citromtól a tízezer fős esküvőig - kreatív ötletek a nagyvilágból élelmiszerhulladék csökkentésre bizonyítják, hogy lehet másképpen is csinálni. Például 5000 adag étel - feleslegből is elkészíthető, csak össze kell fogni.
     A farmerek (élet)kora [angol] / Videó
A kanadai farmerek átlag életkora 65 év és nincs elég fiatal a pótlásukra... Hogyan jutottunk el ide? Néhány fiatal farmer attól tart, hogy teljes egészében kiveszhet az az életmód, amit egy farmer (még) folytat napjainkban. A film készítői felkerekedtek és bejárták Brit-Kolumbiát. A munkaerejüket ajánlották cserébe szállásért és némi tapasztalatcseréért. A filmből megismerhetjük néhány fiatal kanadai farmer gondolatait a mai helyzetről. ajánlott video: Kiszálltak a mókuskerékből
     A rántott húsomat és a pizzámat nem adom! / Cikk
Mennyire étkeznek tudatosan a magyarországi diákok? Miként vezessük rá őket az egészségesebb és környezettudatos étkezésre? Alkalmas erre az iskola?  Ezt a kérdést vitatják meg tanárok és szakértők az Anthropolis október 30 –i rendezvényén. Legyél ott Te is!

idénynövények - február

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a fogyasztók érdekében