Étel-ital / Legújabb

     Friss és máris a szemétben / Videó
Adjunk esélyt az ételnek! Vajon mi Miért nem? csináljuk ezt másképpen? Pedig vannak olyanok, akiknél otthon Két évnyi hulladék egy befőttes üvegben is elfér. Mit tehetünk mi? Vállaljuk Ökofitnesz kihívást, vagy beszélgessünk a témáról ökokörben! De hogy is működik ez nagyban? Valójában az Élelmiszer-hulladék: erkölcstelen és oktalan pazarlás. Sokszor teljesen felesleges, betarthatatlan normáknak nem megfelelő, tökéletes, egészséges és fogyasztható termény kerül közvetlenül a földekről a hulladékba. A bukott citromtól a tízezer fős esküvőig - kreatív ötletek a nagyvilágból élelmiszerhulladék csökkentésre bizonyítják, hogy lehet másképpen is csinálni. Például 5000 adag étel - feleslegből is elkészíthető, csak össze kell fogni.
     A farmerek (élet)kora [angol] / Videó
A kanadai farmerek átlag életkora 65 év és nincs elég fiatal a pótlásukra... Hogyan jutottunk el ide? Néhány fiatal farmer attól tart, hogy teljes egészében kiveszhet az az életmód, amit egy farmer (még) folytat napjainkban. A film készítői felkerekedtek és bejárták Brit-Kolumbiát. A munkaerejüket ajánlották cserébe szállásért és némi tapasztalatcseréért. A filmből megismerhetjük néhány fiatal kanadai farmer gondolatait a mai helyzetről. ajánlott video: Kiszálltak a mókuskerékből
     A rántott húsomat és a pizzámat nem adom! / Cikk
Mennyire étkeznek tudatosan a magyarországi diákok? Miként vezessük rá őket az egészségesebb és környezettudatos étkezésre? Alkalmas erre az iskola?  Ezt a kérdést vitatják meg tanárok és szakértők az Anthropolis október 30 –i rendezvényén. Legyél ott Te is!
     Lehet-e jó egy szupermarket? - Képzés és műhelymunka Miskolcon a tudatos vásárlásról / Cikk
Szeretnél vásárlóként Miskolc vonzáskörzetében jó minőségű élelmiszerhez jutni? Zavar a kínai fokhagyma? Keresed a fenntartható termékeket a kiskereskedelmi láncok polcain? Gyere el november 7-én a TVE képzésére, Miskolcra! Nyomozzuk ki közösen a megbízható élelmiszer forrásokat!
     Már megint a gyerekek szívnak? - Lejárt húst találtak közétkeztető cégnél / Cikk
A pest megyei TS Gasztro Kft nevű közétkeztető cégnél 242 kg lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű, valamint jelöletlen, nem nyomonkövethető élelmiszert talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 
     Ízlelő étterem - A hétköznapok hősei / Cikk
Segítés, nyitottság és elfogadás! Ezek motiválják a szekszárdi Ízlelő éttermet, ahol fogyatékos emberek biztosítanak éttermi kiszolgálást immár nyolc éve. A visszatérő vendégek igazolják, hogy nem kevés sikerrel. 
     És a te szatyrodban mi van? / Videó
Betekintés a Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhelyünk, a budapesti Szatyor bevásárló közösség mindennapjaiba: látogatás a Szatyor termelőinél,dobozátvétel, pillanatképek az új boltról és a közösségi térről, önkéntesek, munkatársak és vásárlók gondolatai egy csokorban. 2015. 10. 13-án a Szatyor (újra)induló ifjúsági közösségében, a SZIA (Szatyor International Action Group) Csoportban Moharos Évivel beszélgethettek. Mohi személyes élményeit meséli el saját EVS tapasztalatáról és az Európai Önkéntes Szolgálat koordinátorainak és mentorainak szervezett tréningjéről.
     Méltányos gyümölcsöt! / Videó
A banán termelők levegő után kapkodnak. A szupermarketek fojtogatják őket. Méltányos gyümölcsöt! Csatlakozz Te is a nemzetközi petícióhoz! Segítsd az ültetvényeken dolgozó munkásokat és termelőket! Tudj meg többet a szupermarketek szerepéről! Ajánlott videók: Az ananász ára; Élet a banán- és ananászültetvényeken [angol]; A narancslé útja - facsarva, Brazíliából
     Igazi kenyér (Propaganda - 2015.01.30) / Videó
A Józsi bácsi Szabadegyetem következő morfondírozó estjén (2015.10.15. - 18:00) a beszélgetés az igazi kenyérről szól. Van-e a szinte már “népbetegségnek” számító gluténérzékenységnek köze ahhoz, hogy eltávolodtunk a valódi kenyerektől, számít-e az ökologikus gazdálkodásból származó búza, milyen hatása van az ipari kenyérnek az egészségünkre, s hogy egyáltalán miért fontos visszatérni a gyökerekhez és olyan tevékenységekkel foglalkozni, ami az életet és a fenntarthatóságot szolgálja? És egyáltalán hogyan válasszunk jó kenyeret? Az est különlegessége lesz ezen kívül, hogy nem csak beszélgetés lesz a kenyérről, hanem aznapi sütésből a srácok hozni fognak elegendő mennyiséget kóstoláshoz is. A videóból előre megismerkedhetsz az est beszélgető partnereivel, a Pipacs Pékség alapítóival. Olvassátok a témában a Tudatos Vásárló Magazin 20. számát! Ajánlott videó: A kenyér, ami elnyomja a párizsi ízét.
     Milyen a jó piac? - Képzés és műhelymunka Kisteleken a helyi termékek piacra jutásáról / Cikk
Szeretnél vásárlóként Kistelek vonzáskörzetében jó minőségű élelmiszerhez jutni? Termelőként keresed termékeid helyi piacát, többet szeretnél tudni a vásárlók igényeiről? Érdekelt vagy egy jó piac műkésében? Gyere el október 3-án a TVE képzésére, Kistelekre!
     Egy étterem, ahol a városi közösségi kertből főznek / Cikk
Öko étterem és kávézó, aszaló, barkácsműhely, kertészeti képzések, szedd magad akció.  A Prinzessinengarten egy különleges, a szó szoros értelmében vett zöld sziget Berlin egy sűrű beépítésű kerületében. Fotóbeszámoló következik. 
     A húst inkább csak "fűszerként" használjuk / Cikk
Már itthon is népszerű az ázsiai gasztronómia. Nem véletlenül, hiszen hihetetlenül változatos alapanyagokat használ, sok-sok zöldséggel. Ennek egyik zászlóshajója a Funky Pho. Az étterem történetéről, a világjáró körúttól a budapesti vietnami étterem megnyitásáig Szabolcs András tulajdonos mesél. 
     Túrós buborék, sárgarépa labda, zöldborsó spagetti / Cikk
A molekuláris gasztronómia egy manapság felkapott, konyhatechnikai művelet, amely mögött felismert kémiai és biológiai folyamatok vannak. Megszokott ízvilág, különleges állag. Képes beszámoló következik. 
     Legyél egy napra fair trade séf! / Cikk
Állj a jó ügy mellé, légy kreatív, és nasizz egy jót! Népszerűsítsük együtt a méltányos kereskedelmet! Készíts egy izgalmas édességet fair trade alapanyagból, fotózd le, és küldd be a TVE-nek 2015 szeptember 30-ig. A legjobb alkotások között ajándékcsomagot sorsolunk ki. 
     Termékteszt: margarin / Cikk
A Tudatos Vásárlók Egyesülete laboratóriumban vizsgálta 11 margarin potenciális rákkeltőanyag-tartalmát. Az egyes termékek rákkeltőanyag-tartalma között akár háromszoros különbség is lehet. Részletes eredmények a cikkben.
     Stop dumping! [angol] / Videó
A nagy szupermarketek visszautasíthatják akár az utolsó pillanatban is a megtermelt zöldségek átvételét a gazdálkodóktól, ezzel nagy terhet róva rájuk, hiszen így biztosan nem lesz lehetőségünk azt már senkinek sem eladni. Így járhatnak a nem a sztenderdeknek megfelelő méretű, formájú, színű zöldségekkel is (pl. a híres görbe uborka probléma). Angliában már tiltott az ilyen fajta visszautasítás. A Stop Dumping kezdeményezés azért küzd, hogy az EU megállítsa ezt a magatartást és az angliaihoz hasonlóan tiltott legyen az ilyen forma visszautasítás. Támogasd Te is a  petíciót aláírásoddal! Ajánlott oldalak: A szupermarketek, Méltányos gyümölcsöt! Csatlakozz Te is a nemzetközi petícióhoz!, Közösségi mezőgazdálkodás
     A húsfogyasztás súlyos következményei / Cikk
Egy annyira hétköznapi dolog, mint az étkezési szokásaink, sokkal nagyobb hatással bírnak, mint az elsőre gondolnánk. A húsfogyasztásunk mértéke nem csak, hogy az egészségünknek nem jó, de a környezetre nézve is rendkívül káros. 
     A Házikó mostantól a YouTyúkkal to(l)jja! / Videó
A Házikó örökbe fogadott jó pár kapirgálós YouTyúkot, hogy boldog tojásokból készíthessen még több finom elemózsiát. Örvendetes hír ez a sok jóra éhes fővárosinak, no meg a gazdák is könnyebben boldogulnak így. Örülj velük és velünk Te is! A YouTyúk termelői természetes körülmények közt tartják kapirgálós, porfürdőzős, nem antibiotikumozott, nem gyógyszerezett tyúkjaikat, (részben) maguk termelik meg a takarmányt (ami nem szója, hanem takarmányborsó, illetve lucerna).
     Fagylaltkészítés - géppel vagy gép nélkül? / Cikk
Ugye ismerős a kép, amikor a konyhaszekrényben sorakoznak azok a konyhai gépek, amelyeket nem tudod miért vettél, és mikor használtad utoljára. Sorozatunkban olyan háztartási kisgépeket mutatunk be, amelyeket egy gyenge pillanatunkban megveszünk, aztán kerülgetjük. Először lássuk a fagylaltgépet.
     Fair trade: termelők, termékek, világpiac / Cikk
Továbbra is növekvő tendenciát mutat a fair trade termékek piaci eladása, és egyre több ország kapcsolódik be a méltányos kávé, kakaó és banán kereskedelembe. A fejlődő országok termelői leginkább oktatásra fordítják a bevétel prémium részét. Infografika a világpiaci helyzetről.  
     A bioefektus [svéd, angol feliratos] / Videó
A svéd Coop szupermarket lánc 'The Organic Effect' programja keretében egy átlagos család fogyasztott 2 hétig kizárólag bio élelmiszereket, amit előtte nem tett. A Svéd Környezetvédelmi Kutatóintézet rendszeresen vizsgálta a családot a kísérlet alatt. A vizeletminták alapján óriási különbségek mutatkoztak a bio-, illetve a nem bio élelmiszerek fogyasztása idején a családtagok méreganyag terhelése tekintetében. Az édesanya végszava: "Rengeteg méreganyag távozott a gyermekeimből, nem akarom ezeket többet viszont látni a családban!" Mit tehetsz Te? Vásárolj bio élelmiszereket Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhelyeinken, vagy támogasd a közösségi mezőgazdálkodási rendszereket!
     Malmö, a fenntartható város / Cikk
A TVE tagjai és önkéntesei 2015 májusában látogattak Malmöbe, hogy a szolidaritáson alapuló élelmezési rendszerekről tanuljanak. Mi köze van ehhez a konyhai hulladéknak, a fűszerkeveréknek, a bevándorlóknak vagy a biogázzal működő busznak? A cikkünkből kiderül. 
     Egérpiszok és lejárt alapanyagok egy fővárosi cukrászüzemben / Cikk
Egy budapesti cukrászüzemben tartott ellenőrzést a NÉBIH, ahol többek közt egérpiszok, lejárt minőség megőrzési idejű és jelöletlen alapanyagok, késztermékek sora fogadta a szakembereket. A múlt heti razzia alkalmával közel 2,7 tonna alapanyagot és készterméket foglalt le a hatóság.
     Virágzik az ételmegosztó mozgalom / Cikk
Csupán négy hónapja kezdte meg működését a Leuven Food Sharing mozgalom, és máris 3600 résztvevője van. A csoport tagjai szabadon árusíthatnak, vásárolhatnak vagy ajándékozhatnak egymásnak otthon készített ételeket közös étkezésre vagy akár elvitelre. 
     Milyen a jó fagylalt? / Cikk
Már javában tart a fagylalt szezon, ezért most egy kis segítséget nyújtunk, abban, hogy a hűsítő finomság valóban élményt szerezzen. 
     Hatpöttyös étterem - Híd az egészséges és sérült emberek között / Cikk
Régi idők ételei, friss, új íz világgal ötvözve, saját készítésű tészta és savanyúság. Ezt a gasztro vonalat követi a székesfehérvári Hatpöttyös étterem, ahol megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak. 

idénynövények - november

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a fogyasztók érdekében