Étel-ital / Legújabb

     Az amerikai Kukabúvár [angol] / Videó
Rob Greenfield 4.700 mérföldet bringázott 104 nap alatt az USA-ban. Ez alatt az összes étkezéseinek 70%-át szupermarketek kukájából oldotta meg. Néhány számadat: az USA kétszer annyi élelmiszert termel meg / ad el, mint amennyire szüksége lenne a teljes lakosság ellátásához. Évente 165 milliárd dollár érétkű élelem végzi a kukában, ami az összes termelés legalább 30%-át teszi ki. Mit tehetsz Te a helyzet javításáért, itthon? Például vegyél részt a Magyar Élelmiszerbank Esélyt az Ételnek Napján 2015. június 4-én!
     Olyanok vagyunk, mint a vevő szeme, szája / Cikk
Termelőtől az asztalra: egy vállalkozás, amely kistermelők portékáit szállítja házhoz hetente kétszer. A minőségi alapanyagokon felül gasztrobloggerek receptjeivel inspirálják a vásárlókat. A termelők kiválasztásáról és a cégről Molnár Eszterrel a Nekedterem tulajdonosával beszélgettünk.
     Nemzetközi példák: a közösség szerepe az ökogazdaságok minősítésében / Cikk
Jól sikerült a külföldi és hazai szakértőkkel zajló előadásunk és workshopunk, amelyen a részvételi minőségbiztosítás szerepéről volt szó a biztonságos élelmiszerellátásban.  
     Termelői piac várja a kirándulókat Nagybörzsönyben / Cikk
Áprilisban megnyílt a Stelázsi termelői piac Nagybörzsönyben. Tavasztól őszig, szombatonként változatos termékekkel várják a látogatókat: többek között sajt, lekvár, aszalt gyümölcs, kerámia és bőrtermékek közül lehet választani.  
     Elég! (Fed Up!) / Videó
A film megtekintése és megemésztése után jobban meg fogjátok nézni, milyen élelmet vásároltok. A Stephanie Soechtig által rendezett film az élelmiszeripar felelősségére fókuszál, valamint annak a fiatal amerikai lakosságra gyakorolt hatását vizsgálja, ahol elképesztően sok fiatal szenved a túlsúlyosságtól. Egy új kérdés is megjelenik a filmben: lehetséges, hogy felnövőben van egy olyan generáció, mely rövidebb ideig fog élni, mint szüleik? Vajon miért van annyi cukor az élelmiszerekben? A teljes filmet az Ökofilmklub szervezésében nézheted meg 2015. május 21-én, 19:00 órától az A38 hajón.
     Élelmünk története [angol] / Videó
A USC Canada kisfilmje bemutatja, hogyan változott meg az elmúlt 50 éveben a világ élelmezése, megtudhatjuk, hogyan és miért változott meg az ellátási lánc és azt is mit tehetünk azért, hogy újra a helyes irányban haladjunk.
     Egy év a kertben / Videó
Egy család egy évét követhetjük végig ezen a gyorsított felvételen egy Los Angeles-i közösségi kertben. A kerthez való csatlakozásban a motivációjuk egyserű volt: egészséges biotermékeket a családnak, lehetőség, hogy együtt töltsenek több időt, a lányuknak megmutatni, hogyan és honnan kerül az élelem az asztalra, csökkenteni az "élelmiszer számlát" és nem utolsósorban a kertészkedés terápiás hatását is felfedezték. Ajánlott cikk: Közösségi kertek a fővárosban
     Miért nem? / Videó
Magyarországon évente kb. 100.000 t megmenthető élelmiszer lenne. De mi történik ezzel? Járjuk körbe az ételmaradékok problémáját! Miért dobunk annyi élelmiszert a kukába? Mit lehetne tenni, hogy a fejenként évi 40-50 kg csökkenjen vagy azokhoz jusson el, akik rászorulnak? A válaszokért nézd meg a videót és olvasd el cikkünket arról, hogyan Adjunk esélyt az ételnek!
     Nézz az étlap mögé! / Cikk
Lehetséges a csak hazai termék vásárlása? Mit jelent a bio minősítés, és kik is pontosan azok az őstermelők? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a Jövő-t-Evő programsorozat első szakmai fórumán.
     Színes sárgarépa, csíkos padlizsán a Szegedi Zöldségkosártól / Cikk
A Szegedi Zöldségkosár kistermelők szezonális, friss zöldségeit, gyümölcseit juttatja el a tudatos vásárlókhoz minden héten. Rácz Sándor, a Zöld Waldorf Szociális Szövetkezet elnöke mesél magáról és a Zöldségkosárról. 
     Megbízható a boltokban található só / Cikk
Összesen 14 sót vizsgált meg legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A minták fizikai-, kémiai paraméterei és érzékszervi tulajdonságai megfeleltek az előírásoknak, és főleg csak kisebb jelölési hibákat talált a termékek felénél a hivatal.
     Részvételi minőségbiztosítás a fenntartható élelmiszerekért / Cikk
Helyi gazdaság, biztonságos élelmiszer, erősödő közösség, fogyasztói bizalom, kevesebb bürokrácia, kevesebb költség – többek között ezek az előnyei a részvételi minőségbiztosításnak.  
     Five keys to safer food [angol] / Videó
A WHO kisfilmje bemutatja azt az öt kulcsot, amit ismernünk kell és be kell tartanunk az élelmiszerbiztonság szempontjából a konyhánkban. A World Health Day témája idén az élelmiszerbiztonság volt. Ha Amszterdamban jártok, látogassatok el Micropiába, a világ egyetlen interaktív mikroba múzeumába, ahol sokkal többet tudhattok meg a témáról!
     A berlini csomagolásmentes bolt kritikus szemmel / Cikk
Egy olvasónk személyesen is ellátogatott a berlini csomagolásmentes boltba. Habár az alapötlet nagyon jó, mégis úgy tűnik a csomagolásmentesség inkább marketingeszköz, valahogy hiányoltuk a radikális hozzáállást.
     Előadás: Tényleg bio a bio? Közösségek szerepe az ökogazdaságok minősítésében / Cikk
A részvételi minőségbiztosítás a kistermelők és vásárlóik közötti bizalomra alapulva segíti vagy váltja ki a külső minőségbiztosítási rendszereket. Május 15-én nemzetközi és hazai szakértők, gazdák osztják meg velünk a tapasztalataikat. Téged is várunk, jelentkezz!   
     Csokisokk [angol] / Videó
Felháborít, hogy a csokidhoz szükséges kakaót embertelen munkakörülmények között állítják elő? Írd alá a petíciót, és jelezd a gyártók felé, hogy változást követelsz. Ha tudni szertnéd, hol vehetsz méltányos csokit olvasd el erről szóló cikkünket! Ajánlott oldal: Make Chocolate Fair!
     Segíts tesztelni az autómegosztó szolgáltatásokat! / Cikk
Tudod mi az a car-sharing? Vittél már utasokat, vagy te magad voltál utas autómegosztó rendszerben? Vagy egyik sem, de szívesen részt vennél egy tesztben? Jelentkezz, és segítsd a munkánkat!
     Közösségi mezőgazdálkodási modellek [angol] / Videó
A Wageningen UR 5 üzleti modellt fejlesztett ki a "városi mezőgazdaság" működtetésére, fejlesztésére. Olvass többet nálunk a közösségi mezőgazdálkodásról!
     Húsvéti transzzsír mese / Videó
Lám-lám, még Torkoska is megígérte Spuri Nyuszinak, hogy ezentúl nem eszik transzzsírokkal tömött egészségtelen ételeket, így nyerhették meg együtt a Húsvéti futóversenyt. A gyerekekkel nézzétek meg ezt a Húsvéti mesét, Ti meg olvassátok el cikkünket a témáról: Majdnem eltűnik az egészségtelen transz-zsír a polcokról
     7 tipp a fenntartható étkezéshez / Cikk
Több zöldség, hüvelyes és helyi alapanyag, tervezés, adagolás – csak néhány tipp, hogyan lehet nem csak egészséges de környezetkímélőbb az étkezésed. 
     Egy csokinyuszi elbukott az NFH tesztjén / Cikk
20 csokinyuszinál vizsgálta az NFH kakaóvaj és hozzáadott egyéb növényi zsír mennyiségét. Egy termékben a megengedett négyszerese volt a hozzáadott növényi zsír, ami a fogyasztók megtévesztésének minősül.  
     Termékteszt: Csokitojások / Cikk
20 különálló vagy egybecsomagolt csoki- vagy annak látszó tojást hasonlítottunk össze a termékminőség, az egészségi szempontok, a fenntarthatóság és a fogyasztók tájékoztatása szerint. Egy igazi hímes tojás lett az első, egy fruktózos és egy fair trade tojás a második.
     Szennyezett kávé bukott a NÉBIH tesztjén / Cikk
A hatóság a határérték feletti mikotoxin tartalom miatt azonnali hatállyal elrendelte a D.KAISER Krone nevű termék forgalomból történő kivonását. Két kávénál kisebb jelölési hibák akadtak. Kedveltségi vizsgálat is volt. Sajno bio és fair trade terméket nem vizsgáltak.
     Nincs biotermék a patkányos élelmiszerbiztonsági sztoriban / Cikk
Több médium is átköltötte a NÉBIH közleményét, és sok helyen az jelent meg, hogy biotermékeket állítottak elő a Dejó Kft. minap megbüntetett üzemében. A biotermékek ellenőrzését végző Biokontroll Hungária cáfol. 
     Retkes üzemben gyártották az egészséges termékeket / Cikk
Olyan menő termékeket is gyártottak a lepukkant üzemben, mint sárgabarack magliszt, lenmagliszt, mákliszt, szőlőmag liszt, búzacsíra. 100 tonna ismeretlen eredetű, jelöletlen, szennyezett terméket foglalt le a NÉBIH. Az érintett cég: Dejó Kft. Cikkünk fogyasztóknak szóló tanácsokkal frissült.
     Majdnem eltűnik az egészségtelen transz-zsír a polcokról / Cikk
Holnaptól jelentősen csökken az esélye annak, hogy véletlenül transz-zsírt eszik az ember. Az ÁNTSZ becslése szerint a szigorítás miatt évente 3-6 ezer ember halála is megelőzhető. Teljes tiltásról azért még nincs szó.

idénynövények - május

Linkek

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.