Étel-ital / Legújabb

     Think You Know What a Farmer Looks Like? Think Again. / Máshol olvastuk
Preliminary results from the 2012 Census of Agriculture show the increasing role of women in U.S. agriculture—especially on organic and small-scale farms.
     Borsóhajtást reggelire / Cikk
Tavasszal, még a zöldségszezon beindulása előtt, nehéz helyzetben van, aki hazai termesztésű zöldféléből szeretné C-vitamin szükségletét fedezni. A csíráztatás közkedvelt megoldás erre a problémára, azonban létezik egy, talán még ízletesebb vitaminforrás, amely külföldön – főleg Ázsiában – különösen népszerű: a borsóhajtás.
     Így csinál belőlünk drogost az élelmiszeripar / Máshol olvastuk
Miközben az élelmiszeripar fantasztikusan képzett vegyészek és szuperízlelők hadseregével munkálkodik azon, hogy rávegyen minket a minél nagyobb zabálásra, szépen hazavágja az ízérzékelésünket.
     Seven-a-day fruit and veg 'saves lives' / Máshol olvastuk
Eating seven or more portions of fruit and vegetables a day is healthier than the minimum five currently recommended and would prolong lives, experts say.
     Ajándék almalé, facsemete: különleges kedvezmények a Föld napja alkalmából / Cikk
Meglepetéssel készül a Tudatos Vásárló Kedvezménykártya több elfogadóhelye a Föld napja alkalmából április 21-27. között. Vásárlási utalvány, facsemete, egy pohár friss almalé, családi belépő kisorsolása az Aggteleki Nemzeti Parkba – csak néhány plusz kedvezmény a sok közül. Ha kártyatulajdonosként csatlakozol, most duplán is megéri!  
     Tartósítás papírral / Cikk
Becslések szerint a világ élelmiszerkészletének negyede a kukában végzi.  A pazarlás csökkentéséhez járulhat hozzá egy találmány, amellyel meghosszabbítható a zöldségek és gyümölcsök eltarthatósági ideje. Egy egyszerű, gyógynövényekkel átitatott papírdarabról van szó.
     Egyre népszerűbbek a nemzeti parkok és védjegyes termékeik / Cikk
Egyre népszerűbbek a hazai nemzeti parkok és a Nemzeti Parki Termék Védjegy. Utóbbit címet egy év alatt már 102 gazdálkodó és szolgáltató, összesen 235 terméke kapta meg.
     Étrendkiegészítők: kinek és mikor van rájuk szüksége? / Cikk
Megszámolhatatlan étrendkiegészítő van a piacon, de kiknek kellenek? Mikor jótékony hatásúak, mikor hatástalanok vagy éppen károsak?
     Étrend-kiegészítők: kinek és mikor van rájuk szüksége? / Cikk
Megszámolhatatlan étrend-kiegészítő van a piacon, de kiknek kellenek? Mikor jótékony hatásúak, mikor hatástalanok vagy éppen károsak?
     A táplálkozás és az egészség téveszméi / Máshol olvastuk
Az irracionalizmus különleges területei a táplálkozással és az egészséggel kapcsolatos kérdések. Hatástalan étrend-kiegészítők, „gyógyhatású” készítmények, méregtelenítő és fogyasztó technikák, táplálkozási filozófiák bizarr egyvelege kavarog a társadalmi tudat kellős közepén.
     Győri Édes Dörmi dietetikus szemmel / Cikk
Termékelemző sorozatunk folytatásaként ismét egy gyermekekre pozícionált terméket elemzünk. Valóban annyira jó minőségű és egészséges ez a termék, mint amennyire azt a szülők elvárnák? Középpontban a Győri Édes Dörmi piskótaszelet.
     Táplálkozzunk egészségesen: a tápanyagértékek / Cikk
Mit jelent a testömegindex, hogyan számoljuk ki? Mit jelentenek a különböző tápanyagok és milyen cukrok, cukorhelyettesítők léteznek? Egészséges táplálkozással foglalkozó sorozatunk befejező részében ezekről lesz szó.
     Is Big Food really the next Big Tobacco? New proposals want to hold food manufacturers accountable / Máshol olvastuk
Recently, the suggestion that Big Food could be the next Big Tobacco has been the subject of several articles and discussions, including an article published in Politico called The Plot To Make Big Food Pay.
     Mi az a ragasztott hús? / Cikk
Egyesek a modern konyha csodájának tartják, és nem is tilos az igen romlékony sertés- vagy marhavérplazmából készült thrombin enzimmel húst ragasztani. Mit jelent ez, vannak-e egészségügyi kockázatai, és hogyan lehet megismerni a ragasztott húsokat? Összefoglaló.
     Dietitians for Professional Integrity Criticizes Big Food’s Phony Nutrition / Máshol olvastuk
Dietitians for Professional Integrity (DFPI), an advocacy group founded in February 2013 by a team of 14 dietitians, recently released an overview and analysis of the 2013 Food and Nutrition Conference and Expo (FNCE).
     Tényleg rákkeltő az aszpartám? / Cikk
Az American Journal of Industrial Medicine c. tudományos folyóirat januári számában kommentár cikk jelent meg az aszpartám édesítőszerrel kapcsolatban. A szerzők korábban több hosszútávú karcinogenitás vizsgálatot publikáltak, melyek az aszpartám rákkeltő hatását mutatták ki. 
     Táplálkozzunk egészségesen: így főzzünk okosan / Cikk
Hogyan tároljuk az élelmiszereket? Milyen főzési technikát használjunk, ha minél több vitamint és ásványi anyagot szeretnénk megtartani? Mennyi ideig tarthatjuk a fagyasztóban az ételeket? Elmondjuk.
     Csatlakoztunk a húsmentes hétfőhöz: húshagyó kedd a TVE-ben / Cikk
Egy ember, egy év, heti egy nap húsmentesen - máris 100 kg-mal kevesebb a szén-dioxid a légkörben. Ennyit 52 fiatal fa képes megkötni egy év alatt a fa fajtájától, méretétől, élőhelyétől függően. Tegyél az egészségedért, környezetedért, csatlakozz te is a húsmentes hétfőhöz!
     A túl alacsony ár senkinek sem jó - összefoglaló a TVE szimpóziumáról / Cikk
Globális probléma, hogy a szupermarketláncok piaci erőfölényükkel visszaélnek beszállítóik rovására. A jelenség negatív hatással van nemcsak az egész beszállítói láncra, hanem magára a fogyasztóra is. A témáról a Tudatos Vásárlók Egyesülete a megoldási lehetőségekre fókuszáló szakmai szimpóziumot szervezett, amelyen a hazai szakértők mellett a problémával nemzetközi viszonylatban foglalkozó szervezetek képviselői is megosztották a tapasztalataikat.
     Táplálkozzunk egészségesen: hogyan válasszuk meg az élelmiszereket? / Cikk
Az egészséges táplálkozással foglalkozó sorozatunkban ezúttal annak nézünk utána, hogy mi alapján válasszunk a polcról, és mi az, amit otthon is pillanatok alatt elkészíthetünk egészségesebb beltartalommal.
     Határérték feletti rovarölőszer hatóanyagot találtunk egy bébiételben / Cikk
Labortesztünkben a 11 mintából az Ovko almás-áfonyás bébiétel határértéken felül tartalmazott növényvédőszer-maradékot. Köszönjük, hogy pénzadományotokkal segítettétek a tesztet!
     Táplálkozzunk egészségesen: a marketingcsapdák / Cikk
Hogyan lehet viszonylag olcsón, egyszerűen, környezettudatosan étkezni, és hogyan kerülhetjük ki a szupermarketek, termékcsomagolások reklámcsapdáit? Ezúttal ez utóbbiról lesz szó.
     Inkubátorkonyha leendő vállalkozóknak / Cikk
A La Cocina San Franciscóban található, és egész nyugodtan nevezhetjük a kezdő kulináris vállalkozások inkubátorházának.
     Életkonyha / Videó
Életkonyha a Zöld Teában. Csak azért, mert valaki vegetáriánus, nem szeretne lemondani a gasztronómiai élményekről, sőt a gasztonómiai élmény és környezettudatosság is összekapcsolaható a nyers konyha segítségével. Ajánlott oldal: eletkonyha.hu

idénynövények - április

Linkek

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.