Étel-ital / Legújabb

     Kicsi Vú – gasztronómiai vállalkozás másképp / Cikk
Farkas Viktória, becenevén Kicsi Vú három éve költözött Wekerlére, ahol teljesen megváltozott az élete. Eredetileg némettanárként dolgozott. Ma viszont saját vállalkozása van, melynek keretében kínai alapokon nyugvó főzést oktat. Emellett aktív önkéntese a helyi közösségnek. 
     Így készül a Pufi Kuki / Cikk
Bizonyára sokan emlékeznek gyerekkorunk kedvenc nasijára a Pufi Kuki-ra, ami nem más, mint extrudált kukoricapehely. A termék változó néven és néha egészen elképesztő ízesítéssel, de még mindig megtalálható a polcokon. Megnéztük, hogyan készül. . 
     Citromos söritalt vizsgált a hatóság / Cikk
15 citromos söritalt vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A mintegy két hónapig tartó teszten a 4 legnagyobb hazai gyártó helyszíni ellenőrzésére is sor került. Az alapanyagok, gyártási folyamatok és késztermékek vizsgálatát egyaránt magába foglaló akció során kifogásolnivalót nem találtak.
     Erre figyelj sütemény vásárlásnál! / Cikk
Biztosan veled is előfordult már, hogy egy kávézóban vagy cukrászdában süteményt rendeltél, de a várva várt édes élmény, nem volt olyan édes, mint amire számítottál. Íme néhány gyakorlati tanács, hogy mire figyelj, ha jó minőségű terméket szeretnél kapni. 
     Tegyél Te is a fenntarthatóbb étkezésért! / Cikk
A nemzetközi Ökokör program alapítója Marilyn Mehlmann egy rendhagyó "szakácskönyvvel" szeretne előrukkolni: gyakorlatias ötletek háztartásoknak az egészségesebb táplálkozáshoz, kevesebb élelmiszer pazarláshoz. A könyv megjelenését Te is támogathatod. 
     Margarin tesztre gyűjt a TVE / Cikk
A TVE legújabb labortesztjében a 3-MCPD nevű rákkeltő anyag jelenlétét szeretné vizsgálni margarinokban. Támogasd Te is a tesztet adományoddal! 
     Méltányos gyümölcsöt! Csatlakozz Te is a nemzetközi petícióhoz! / Cikk
A nekünk és más európai fogyasztóknak termelt gyümölcsöket sokszor borzasztó körülmények között állítják elő. A földeken és az üzemekben dolgozók legalapvetőbb jogait világszerte lábbal tiporják, különösen a fejlődő országokban. Tudatos vásárlóként és fogyasztóként is tehetünk azért, hogy ez megváltozzon. Ezzel a petícióval jelezheted a felelős döntéshozók felé, hogy te méltányos gyümölcsöt szeretnél.
     Megnyílt Budapest legnagyobb közösségi kertje / Videó
Ismét bővült a fővárosi közösségi kertek listája. Lássuk, hogyan lesz egy átlagos üres telekből lakossági kezdeményezésre közösségi hely, ahol a kerületben élők saját zöldséget, gyümölcsöt, gyógy- és fűszernövényeket termeszthetnek. Ajánlott cikkek: Közösségi kert és közösségi mezőgazdálkodás egyben, Közösségi kertháló Párizsban
     Ínyenc – Kredenc / Videó
Miért csinál valaki Érden bevásárló közösséget és egyáltalán, mi is az a bevásárló közösség? Bemutatjuk az Ínyenc - Kredencet
     Fagyasztási kisokos - friss zöldséget, gyümölcsöt télen is! / Cikk
Egyszerű útmutató a gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények fagyasztásához Bob Flowerdew: Grow Your Own Eat your Own című könyve alapján.
     Jól szerepeltek a sörök az NFH labortesztjén / Cikk
A különböző típusú, ízű és színű sörök igen széles választékban kaphatóak a kereskedelemben. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 40 terméket vizsgált meg. Jó hír: mindegyik jól szerepelt a laborvizsgálaton.  
     A bukott citromtól a tízezer fős esküvőig - kreatív ötletek a nagyvilágból élelmiszerhulladék csökkentésre / Cikk
Egy kávézó zárás utáni élete az USA-ban, groteszk alma kampány Franciaországban, túlméretezett indiai esküvők ételmentő akciói. Összegyűjtöttünk néhány innovatív ötletet a nagyvilágból, ki hogyan próbálja csökkenteni az élelmiszerhulladékot.  
     5000 adag étel - feleslegből / Cikk
London, Párizs, Amszterdam és Brüsszel és más világvárosok után Budapesten került megszervezésre az Esélyt az Ételnek Nap: egy óriási üstben 5000 adag ételt főztek rászorulók számára, jó minőségű, mégis valahol feleslegessé vált alapanyagból. Gratulálunk! Az akciót a TVE is támogatta.
     A Házikónál jártunk: helyi élelmiszer, fenntarthatóság és minden jó / Cikk
Meglátogattuk a közvetlen helyi alapanyagokból dolgozó, fantasztikus büfészolgáltatást és ebédeket kínáló Házikó üzemét. Szívmelengető ilyen profi és elkötelezett csapatot látni. A bizalmat pedig csak növeli, hogy a minőségbiztosítás alapja náluk a termelőkkel ápolt szoros kapcsolat. Képriport következik.
     Alulról szerveződő biopiacok Berlinben / Cikk
A berlini Tiergarten nyugati végénél található Hansaplatz biopiac ma már egy a négy biopiac közül Berlinben, amelyet egy lelkes civil szervez önerőből, és nem kevés sikerrel: barátságos hely, visszatérő vásárlóközönség, színes programok. Képes beszámolónk következik. 
     Who's got the power? [angol] / Videó
A videó megmutatja, hogyan alakult az élelmiszer kereskedelem a középkortól napjainkig. Ki működteti a show műsort manapság? Mit számít a vásárlói erő? Többet tudhatsz meg a témában, ha olvasod a Kereskedelem, Fair Trade rovatunkat, illetve felkeresed a Szupermarketek kampányról szóló oldalunkat.
     Az amerikai Kukabúvár [angol] / Videó
Rob Greenfield 4.700 mérföldet bringázott 104 nap alatt az USA-ban. Ez alatt az összes étkezéseinek 70%-át szupermarketek kukájából oldotta meg. Néhány számadat: az USA kétszer annyi élelmiszert termel meg / ad el, mint amennyire szüksége lenne a teljes lakosság ellátásához. Évente 165 milliárd dollár érétkű élelem végzi a kukában, ami az összes termelés legalább 30%-át teszi ki. Mit tehetsz Te a helyzet javításáért, itthon? Például vegyél részt a Magyar Élelmiszerbank Esélyt az Ételnek Napján 2015. június 4-én!
     Olyanok vagyunk, mint a vevő szeme, szája / Cikk
Termelőtől az asztalra: egy vállalkozás, amely kistermelők portékáit szállítja házhoz hetente kétszer. A minőségi alapanyagokon felül gasztrobloggerek receptjeivel inspirálják a vásárlókat. A termelők kiválasztásáról és a cégről Molnár Eszterrel a Nekedterem tulajdonosával beszélgettünk.
     Nemzetközi példák: a közösség szerepe az ökogazdaságok minősítésében / Cikk
Jól sikerült a külföldi és hazai szakértőkkel zajló előadásunk és workshopunk, amelyen a részvételi minőségbiztosítás szerepéről volt szó a biztonságos élelmiszerellátásban.  
     Termelői piac várja a kirándulókat Nagybörzsönyben / Cikk
Áprilisban megnyílt a Stelázsi termelői piac Nagybörzsönyben. Tavasztól őszig, szombatonként változatos termékekkel várják a látogatókat: többek között sajt, lekvár, aszalt gyümölcs, kerámia és bőrtermékek közül lehet választani.  
     Elég! (Fed Up!) / Videó
A film megtekintése és megemésztése után jobban meg fogjátok nézni, milyen élelmet vásároltok. A Stephanie Soechtig által rendezett film az élelmiszeripar felelősségére fókuszál, valamint annak a fiatal amerikai lakosságra gyakorolt hatását vizsgálja, ahol elképesztően sok fiatal szenved a túlsúlyosságtól. Egy új kérdés is megjelenik a filmben: lehetséges, hogy felnövőben van egy olyan generáció, mely rövidebb ideig fog élni, mint szüleik? Vajon miért van annyi cukor az élelmiszerekben? A teljes filmet az Ökofilmklub szervezésében nézheted meg 2015. május 21-én, 19:00 órától az A38 hajón.
     Élelmünk története [angol] / Videó
A USC Canada kisfilmje bemutatja, hogyan változott meg az elmúlt 50 éveben a világ élelmezése, megtudhatjuk, hogyan és miért változott meg az ellátási lánc és azt is mit tehetünk azért, hogy újra a helyes irányban haladjunk.
     Egy év a kertben / Videó
Egy család egy évét követhetjük végig ezen a gyorsított felvételen egy Los Angeles-i közösségi kertben. A kerthez való csatlakozásban a motivációjuk egyserű volt: egészséges biotermékeket a családnak, lehetőség, hogy együtt töltsenek több időt, a lányuknak megmutatni, hogyan és honnan kerül az élelem az asztalra, csökkenteni az "élelmiszer számlát" és nem utolsósorban a kertészkedés terápiás hatását is felfedezték. Ajánlott cikk: Közösségi kertek a fővárosban
     Miért nem? / Videó
Magyarországon évente kb. 100.000 t megmenthető élelmiszer lenne. De mi történik ezzel? Járjuk körbe az ételmaradékok problémáját! Miért dobunk annyi élelmiszert a kukába? Mit lehetne tenni, hogy a fejenként évi 40-50 kg csökkenjen vagy azokhoz jusson el, akik rászorulnak? A válaszokért nézd meg a videót és olvasd el cikkünket arról, hogyan Adjunk esélyt az ételnek!
     Nézz az étlap mögé! / Cikk
Lehetséges a csak hazai termék vásárlása? Mit jelent a bio minősítés, és kik is pontosan azok az őstermelők? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a Jövő-t-Evő programsorozat első szakmai fórumán.
     Színes sárgarépa, csíkos padlizsán a Szegedi Zöldségkosártól / Cikk
A Szegedi Zöldségkosár kistermelők szezonális, friss zöldségeit, gyümölcseit juttatja el a tudatos vásárlókhoz minden héten. Rácz Sándor, a Zöld Waldorf Szociális Szövetkezet elnöke mesél magáról és a Zöldségkosárról. 

idénynövények - július

Linkek

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.