Étel-ital / Legújabb

     Nemzetközi példák: a közösség szerepe az ökogazdaságok minősítésében / Cikk
Jól sikerült a külföldi és hazai szakértőkkel zajló előadásunk és workshopunk, amelyen a részvételi minőségbiztosítás szerepéről volt szó a biztonságos élelmiszerellátásban.  
     Termelői piac várja a kirándulókat Nagybörzsönyben / Cikk
Áprilisban megnyílt a Stelázsi termelői piac Nagybörzsönyben. Tavasztól őszig, szombatonként változatos termékekkel várják a látogatókat: többek között sajt, lekvár, aszalt gyümölcs, kerámia és bőrtermékek közül lehet választani.  
     Elég! (Fed Up!) / Videó
A film megtekintése és megemésztése után jobban meg fogjátok nézni, milyen élelmet vásároltok. A Stephanie Soechtig által rendezett film az élelmiszeripar felelősségére fókuszál, valamint annak a fiatal amerikai lakosságra gyakorolt hatását vizsgálja, ahol elképesztően sok fiatal szenved a túlsúlyosságtól. Egy új kérdés is megjelenik a filmben: lehetséges, hogy felnövőben van egy olyan generáció, mely rövidebb ideig fog élni, mint szüleik? Vajon miért van annyi cukor az élelmiszerekben? A teljes filmet az Ökofilmklub szervezésében nézheted meg 2015. május 21-én, 19:00 órától az A38 hajón.
     Élelmünk története [angol] / Videó
A USC Canada kisfilmje bemutatja, hogyan változott meg az elmúlt 50 éveben a világ élelmezése, megtudhatjuk, hogyan és miért változott meg az ellátási lánc és azt is mit tehetünk azért, hogy újra a helyes irányban haladjunk.
     Egy év a kertben / Videó
Egy család egy évét követhetjük végig ezen a gyorsított felvételen egy Los Angeles-i közösségi kertben. A kerthez való csatlakozásban a motivációjuk egyserű volt: egészséges biotermékeket a családnak, lehetőség, hogy együtt töltsenek több időt, a lányuknak megmutatni, hogyan és honnan kerül az élelem az asztalra, csökkenteni az "élelmiszer számlát" és nem utolsósorban a kertészkedés terápiás hatását is felfedezték. Ajánlott cikk: Közösségi kertek a fővárosban
     Miért nem? / Videó
Magyarországon évente kb. 100.000 t megmenthető élelmiszer lenne. De mi történik ezzel? Járjuk körbe az ételmaradékok problémáját! Miért dobunk annyi élelmiszert a kukába? Mit lehetne tenni, hogy a fejenként évi 40-50 kg csökkenjen vagy azokhoz jusson el, akik rászorulnak? A válaszokért nézd meg a videót és olvasd el cikkünket arról, hogyan Adjunk esélyt az ételnek!
     Nézz az étlap mögé! / Cikk
Lehetséges a csak hazai termék vásárlása? Mit jelent a bio minősítés, és kik is pontosan azok az őstermelők? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a Jövő-t-Evő programsorozat első szakmai fórumán.
     Színes sárgarépa, csíkos padlizsán a Szegedi Zöldségkosártól / Cikk
A Szegedi Zöldségkosár kistermelők szezonális, friss zöldségeit, gyümölcseit juttatja el a tudatos vásárlókhoz minden héten. Rácz Sándor, a Zöld Waldorf Szociális Szövetkezet elnöke mesél magáról és a Zöldségkosárról. 
     Megbízható a boltokban található só / Cikk
Összesen 14 sót vizsgált meg legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A minták fizikai-, kémiai paraméterei és érzékszervi tulajdonságai megfeleltek az előírásoknak, és főleg csak kisebb jelölési hibákat talált a termékek felénél a hivatal.
     Részvételi minőségbiztosítás a fenntartható élelmiszerekért / Cikk
Helyi gazdaság, biztonságos élelmiszer, erősödő közösség, fogyasztói bizalom, kevesebb bürokrácia, kevesebb költség – többek között ezek az előnyei a részvételi minőségbiztosításnak.  
     Five keys to safer food [angol] / Videó
A WHO kisfilmje bemutatja azt az öt kulcsot, amit ismernünk kell és be kell tartanunk az élelmiszerbiztonság szempontjából a konyhánkban. A World Health Day témája idén az élelmiszerbiztonság volt. Ha Amszterdamban jártok, látogassatok el Micropiába, a világ egyetlen interaktív mikroba múzeumába, ahol sokkal többet tudhattok meg a témáról!
     A berlini csomagolásmentes bolt kritikus szemmel / Cikk
Egy olvasónk személyesen is ellátogatott a berlini csomagolásmentes boltba. Habár az alapötlet nagyon jó, mégis úgy tűnik a csomagolásmentesség inkább marketingeszköz, valahogy hiányoltuk a radikális hozzáállást.
     Előadás: Tényleg bio a bio? Közösségek szerepe az ökogazdaságok minősítésében / Cikk
A részvételi minőségbiztosítás a kistermelők és vásárlóik közötti bizalomra alapulva segíti vagy váltja ki a külső minőségbiztosítási rendszereket. Május 15-én nemzetközi és hazai szakértők, gazdák osztják meg velünk a tapasztalataikat. Téged is várunk, jelentkezz!   
     Csokisokk [angol] / Videó
Felháborít, hogy a csokidhoz szükséges kakaót embertelen munkakörülmények között állítják elő? Írd alá a petíciót, és jelezd a gyártók felé, hogy változást követelsz. Ha tudni szertnéd, hol vehetsz méltányos csokit olvasd el erről szóló cikkünket! Ajánlott oldal: Make Chocolate Fair!
     Segíts tesztelni az autómegosztó szolgáltatásokat! / Cikk
Tudod mi az a car-sharing? Vittél már utasokat, vagy te magad voltál utas autómegosztó rendszerben? Vagy egyik sem, de szívesen részt vennél egy tesztben? Jelentkezz, és segítsd a munkánkat!
     Közösségi mezőgazdálkodási modellek [angol] / Videó
A Wageningen UR 5 üzleti modellt fejlesztett ki a "városi mezőgazdaság" működtetésére, fejlesztésére. Olvass többet nálunk a közösségi mezőgazdálkodásról!
     Húsvéti transzzsír mese / Videó
Lám-lám, még Torkoska is megígérte Spuri Nyuszinak, hogy ezentúl nem eszik transzzsírokkal tömött egészségtelen ételeket, így nyerhették meg együtt a Húsvéti futóversenyt. A gyerekekkel nézzétek meg ezt a Húsvéti mesét, Ti meg olvassátok el cikkünket a témáról: Majdnem eltűnik az egészségtelen transz-zsír a polcokról
     7 tipp a fenntartható étkezéshez / Cikk
Több zöldség, hüvelyes és helyi alapanyag, tervezés, adagolás – csak néhány tipp, hogyan lehet nem csak egészséges de környezetkímélőbb az étkezésed. 
     Egy csokinyuszi elbukott az NFH tesztjén / Cikk
20 csokinyuszinál vizsgálta az NFH kakaóvaj és hozzáadott egyéb növényi zsír mennyiségét. Egy termékben a megengedett négyszerese volt a hozzáadott növényi zsír, ami a fogyasztók megtévesztésének minősül.  
     Termékteszt: Csokitojások / Cikk
20 különálló vagy egybecsomagolt csoki- vagy annak látszó tojást hasonlítottunk össze a termékminőség, az egészségi szempontok, a fenntarthatóság és a fogyasztók tájékoztatása szerint. Egy igazi hímes tojás lett az első, egy fruktózos és egy fair trade tojás a második.
     Szennyezett kávé bukott a NÉBIH tesztjén / Cikk
A hatóság a határérték feletti mikotoxin tartalom miatt azonnali hatállyal elrendelte a D.KAISER Krone nevű termék forgalomból történő kivonását. Két kávénál kisebb jelölési hibák akadtak. Kedveltségi vizsgálat is volt. Sajno bio és fair trade terméket nem vizsgáltak.
     Nincs biotermék a patkányos élelmiszerbiztonsági sztoriban / Cikk
Több médium is átköltötte a NÉBIH közleményét, és sok helyen az jelent meg, hogy biotermékeket állítottak elő a Dejó Kft. minap megbüntetett üzemében. A biotermékek ellenőrzését végző Biokontroll Hungária cáfol. 
     Retkes üzemben gyártották az egészséges termékeket / Cikk
Olyan menő termékeket is gyártottak a lepukkant üzemben, mint sárgabarack magliszt, lenmagliszt, mákliszt, szőlőmag liszt, búzacsíra. 100 tonna ismeretlen eredetű, jelöletlen, szennyezett terméket foglalt le a NÉBIH. Az érintett cég: Dejó Kft. Cikkünk fogyasztóknak szóló tanácsokkal frissült.
     Majdnem eltűnik az egészségtelen transz-zsír a polcokról / Cikk
Holnaptól jelentősen csökken az esélye annak, hogy véletlenül transz-zsírt eszik az ember. Az ÁNTSZ becslése szerint a szigorítás miatt évente 3-6 ezer ember halála is megelőzhető. Teljes tiltásról azért még nincs szó.
     Nem kell tartanunk narancshéjmérgezéstől / Cikk
A narancshéjban valóban van szermaradék, de ártalmatlan mennyiségben. És általában nem kell a narancsok vegyszertartalma miatt parázni, a bió narancsok pedig valóban vegyszer-szüzek - derül ki a NÉBIH narancstesztjéből.
     A lusta környezetvédő [angol] / Videó
A WWF filmjéből megtudhatjuk, hogy mit tehet egy egyszerű környezetvédő, ha tengeri halat készül vásárolni. Akár lehet lusta is, de annyit igazán megtehet, hogy olyan terméket vásárol, amin megtalálja az MSC tanúsítványát. Ajánlott cikk: Olcsó halnak.... a pangasius. Ajánlott video: Állítsuk meg a túlhalászatot! [angol]. Ajánljuk még a Tudatos Vásárló Magazin teljesen halaknak dedikált számát: 23. Finom, szálkamentes, helyi halak.

idénynövények - május

Linkek

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.