Étel-ital / Legújabb

     A bioefektus [svéd, angol feliratos] / Videó
A svéd Coop szupermarket lánc 'The Organic Effect' programja keretében egy átlagos család fogyasztott 2 hétig kizárólag bio élelmiszereket, amit előtte nem tett. A Svéd Környezetvédelmi Kutatóintézet rendszeresen vizsgálta a családot a kísérlet alatt. A vizeletminták alapján óriási különbségek mutatkoztak a bio-, illetve a nem bio élelmiszerek fogyasztása idején a családtagok méreganyag terhelése tekintetében. Az édesanya végszava: "Rengeteg méreganyag távozott a gyermekeimből, nem akarom ezeket többet viszont látni a családban!" Mit tehetsz Te? Vásárolj bio élelmiszereket Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhelyeinken, vagy támogasd a közösségi mezőgazdálkodási rendszereket!
     Malmö, a fenntartható város / Cikk
A TVE tagjai és önkéntesei 2015 májusában látogattak Malmöbe, hogy a szolidaritáson alapuló élelmezési rendszerekről tanuljanak. Mi köze van ehhez a konyhai hulladéknak, a fűszerkeveréknek, a bevándorlóknak vagy a biogázzal működő busznak? A cikkünkből kiderül. 
     Egérpiszok és lejárt alapanyagok egy fővárosi cukrászüzemben / Cikk
Egy budapesti cukrászüzemben tartott ellenőrzést a NÉBIH, ahol többek közt egérpiszok, lejárt minőség megőrzési idejű és jelöletlen alapanyagok, késztermékek sora fogadta a szakembereket. A múlt heti razzia alkalmával közel 2,7 tonna alapanyagot és készterméket foglalt le a hatóság.
     Virágzik az ételmegosztó mozgalom / Cikk
Csupán négy hónapja kezdte meg működését a Leuven Food Sharing mozgalom, és máris 3600 résztvevője van. A csoport tagjai szabadon árusíthatnak, vásárolhatnak vagy ajándékozhatnak egymásnak otthon készített ételeket közös étkezésre vagy akár elvitelre. 
     Milyen a jó fagylalt? / Cikk
Már javában tart a fagylalt szezon, ezért most egy kis segítséget nyújtunk, abban, hogy a hűsítő finomság valóban élményt szerezzen. 
     Hatpöttyös étterem - Híd az egészséges és sérült emberek között / Cikk
Régi idők ételei, friss, új íz világgal ötvözve, saját készítésű tészta és savanyúság. Ezt a gasztro vonalat követi a székesfehérvári Hatpöttyös étterem, ahol megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak. 
     Alma chips másképp / Cikk
Mivel foglalkozik egy élelmiszertudományi kutatóintézet? Többek között alma chipset készít, amelynek megkóstolása után a boltokban kapható almachips-et újra kell értelmeznünk. Képes beszámolónk következik. 
     Climate Change and Community Supported Agriculture [angol] / Videó
Judith Hitchman az URGENCI képviselője beszél arról, mi a megoldás a klímaváltozás idején az élelmiszer szuverenitásunk megtartása érdekében. Az URGENCI a közösség által támogatott mezőgazdasági rendszerek nemzetközi szövetsége, amely összekapcsolja a fogyasztókat és a CSA rendszereket, segít a kis léptékű, szolidaritáson alapuló gazdaságokat fejleszteni. A klímaváltozásra adott válasz részének tekintik a CSA rendszereket, mivel azok fejlesztik a közösségi kapcsolatokat, a természettel harmonizáló gazdálkodási módszereket használnak és az állampolgári felelősségvállalás szerepét is hangsúlyozzák ezeken a rendszereken keresztül, ahol a kulcs a szolidaritás, a kooperáció, a fenntartható közösségek. Ajánlott videó: Kiszálltak a mókuskerékből, Közösségi mezőgazdálkodási modellek [angol]
     Kicsi Vú – gasztronómiai vállalkozás másképp / Cikk
Farkas Viktória, becenevén Kicsi Vú három éve költözött Wekerlére, ahol teljesen megváltozott az élete. Eredetileg némettanárként dolgozott. Ma viszont saját vállalkozása van, melynek keretében kínai alapokon nyugvó főzést oktat. Emellett aktív önkéntese a helyi közösségnek. 
     Így készül a Pufi Kuki / Cikk
Bizonyára sokan emlékeznek gyerekkorunk kedvenc nasijára a Pufi Kuki-ra, ami nem más, mint extrudált kukoricapehely. A termék változó néven és néha egészen elképesztő ízesítéssel, de még mindig megtalálható a polcokon. Megnéztük, hogyan készül. . 
     Citromos söritalt vizsgált a hatóság / Cikk
15 citromos söritalt vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A mintegy két hónapig tartó teszten a 4 legnagyobb hazai gyártó helyszíni ellenőrzésére is sor került. Az alapanyagok, gyártási folyamatok és késztermékek vizsgálatát egyaránt magába foglaló akció során kifogásolnivalót nem találtak.
     Erre figyelj sütemény vásárlásnál! / Cikk
Biztosan veled is előfordult már, hogy egy kávézóban vagy cukrászdában süteményt rendeltél, de a várva várt édes élmény, nem volt olyan édes, mint amire számítottál. Íme néhány gyakorlati tanács, hogy mire figyelj, ha jó minőségű terméket szeretnél kapni. 
     Tegyél Te is a fenntarthatóbb étkezésért! / Cikk
A nemzetközi Ökokör program alapítója Marilyn Mehlmann egy rendhagyó "szakácskönyvvel" szeretne előrukkolni: gyakorlatias ötletek háztartásoknak az egészségesebb táplálkozáshoz, kevesebb élelmiszer pazarláshoz. A könyv megjelenését Te is támogathatod. 
     Margarin tesztre gyűjt a TVE / Cikk
A TVE legújabb labortesztjében a 3-MCPD nevű rákkeltő anyag jelenlétét szeretné vizsgálni margarinokban. Támogasd Te is a tesztet adományoddal! 
     Méltányos gyümölcsöt! Csatlakozz Te is a nemzetközi petícióhoz! / Cikk
A nekünk és más európai fogyasztóknak termelt gyümölcsöket sokszor borzasztó körülmények között állítják elő. A földeken és az üzemekben dolgozók legalapvetőbb jogait világszerte lábbal tiporják, különösen a fejlődő országokban. Tudatos vásárlóként és fogyasztóként is tehetünk azért, hogy ez megváltozzon. Ezzel a petícióval jelezheted a felelős döntéshozók felé, hogy te méltányos gyümölcsöt szeretnél.
     Megnyílt Budapest legnagyobb közösségi kertje / Videó
Ismét bővült a fővárosi közösségi kertek listája. Lássuk, hogyan lesz egy átlagos üres telekből lakossági kezdeményezésre közösségi hely, ahol a kerületben élők saját zöldséget, gyümölcsöt, gyógy- és fűszernövényeket termeszthetnek. Ajánlott cikkek: Közösségi kert és közösségi mezőgazdálkodás egyben, Közösségi kertháló Párizsban
     Ínyenc – Kredenc / Videó
Miért csinál valaki Érden bevásárló közösséget és egyáltalán, mi is az a bevásárló közösség? Bemutatjuk az Ínyenc - Kredencet
     Fagyasztási kisokos - friss zöldséget, gyümölcsöt télen is! / Cikk
Egyszerű útmutató a gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények fagyasztásához Bob Flowerdew: Grow Your Own Eat your Own című könyve alapján.
     Jól szerepeltek a sörök az NFH labortesztjén / Cikk
A különböző típusú, ízű és színű sörök igen széles választékban kaphatóak a kereskedelemben. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 40 terméket vizsgált meg. Jó hír: mindegyik jól szerepelt a laborvizsgálaton.  
     A bukott citromtól a tízezer fős esküvőig - kreatív ötletek a nagyvilágból élelmiszerhulladék csökkentésre / Cikk
Egy kávézó zárás utáni élete az USA-ban, groteszk alma kampány Franciaországban, túlméretezett indiai esküvők ételmentő akciói. Összegyűjtöttünk néhány innovatív ötletet a nagyvilágból, ki hogyan próbálja csökkenteni az élelmiszerhulladékot.  
     5000 adag étel - feleslegből / Cikk
London, Párizs, Amszterdam és Brüsszel és más világvárosok után Budapesten került megszervezésre az Esélyt az Ételnek Nap: egy óriási üstben 5000 adag ételt főztek rászorulók számára, jó minőségű, mégis valahol feleslegessé vált alapanyagból. Gratulálunk! Az akciót a TVE is támogatta.
     A Házikónál jártunk: helyi élelmiszer, fenntarthatóság és minden jó / Cikk
Meglátogattuk a közvetlen helyi alapanyagokból dolgozó, fantasztikus büfészolgáltatást és ebédeket kínáló Házikó üzemét. Szívmelengető ilyen profi és elkötelezett csapatot látni. A bizalmat pedig csak növeli, hogy a minőségbiztosítás alapja náluk a termelőkkel ápolt szoros kapcsolat. Képriport következik.
     Alulról szerveződő biopiacok Berlinben / Cikk
A berlini Tiergarten nyugati végénél található Hansaplatz biopiac ma már egy a négy biopiac közül Berlinben, amelyet egy lelkes civil szervez önerőből, és nem kevés sikerrel: barátságos hely, visszatérő vásárlóközönség, színes programok. Képes beszámolónk következik. 
     Who's got the power? [angol] / Videó
A videó megmutatja, hogyan alakult az élelmiszer kereskedelem a középkortól napjainkig. Ki működteti a show műsort manapság? Mit számít a vásárlói erő? Többet tudhatsz meg a témában, ha olvasod a Kereskedelem, Fair Trade rovatunkat, illetve felkeresed a Szupermarketek kampányról szóló oldalunkat.
     Az amerikai Kukabúvár [angol] / Videó
Rob Greenfield 4.700 mérföldet bringázott 104 nap alatt az USA-ban. Ez alatt az összes étkezéseinek 70%-át szupermarketek kukájából oldotta meg. Néhány számadat: az USA kétszer annyi élelmiszert termel meg / ad el, mint amennyire szüksége lenne a teljes lakosság ellátásához. Évente 165 milliárd dollár érétkű élelem végzi a kukában, ami az összes termelés legalább 30%-át teszi ki. Mit tehetsz Te a helyzet javításáért, itthon? Például vegyél részt a Magyar Élelmiszerbank Esélyt az Ételnek Napján 2015. június 4-én!
     Olyanok vagyunk, mint a vevő szeme, szája / Cikk
Termelőtől az asztalra: egy vállalkozás, amely kistermelők portékáit szállítja házhoz hetente kétszer. A minőségi alapanyagokon felül gasztrobloggerek receptjeivel inspirálják a vásárlókat. A termelők kiválasztásáról és a cégről Molnár Eszterrel a Nekedterem tulajdonosával beszélgettünk.

idénynövények - augusztus

Linkek

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.