Étel-ital / Legújabb

     Igazi kenyér (Propaganda - 2015.01.30) / Videó
A Józsi bácsi Szabadegyetem következő morfondírozó estjén (2015.10.15. - 18:00) a beszélgetés az igazi kenyérről szól. Van-e a szinte már “népbetegségnek” számító gluténérzékenységnek köze ahhoz, hogy eltávolodtunk a valódi kenyerektől, számít-e az ökologikus gazdálkodásból származó búza, milyen hatása van az ipari kenyérnek az egészségünkre, s hogy egyáltalán miért fontos visszatérni a gyökerekhez és olyan tevékenységekkel foglalkozni, ami az életet és a fenntarthatóságot szolgálja? És egyáltalán hogyan válasszunk jó kenyeret? Az est különlegessége lesz ezen kívül, hogy nem csak beszélgetés lesz a kenyérről, hanem aznapi sütésből a srácok hozni fognak elegendő mennyiséget kóstoláshoz is. A videóból előre megismerkedhetsz az est beszélgető partnereivel, a Pipacs Pékség alapítóival. Olvassátok a témában a Tudatos Vásárló Magazin 20. számát! Ajánlott videó: A kenyér, ami elnyomja a párizsi ízét.
     Milyen a jó piac? - Képzés és műhelymunka Kisteleken a helyi termékek piacra jutásáról / Cikk
Szeretnél vásárlóként Kistelek vonzáskörzetében jó minőségű élelmiszerhez jutni? Termelőként keresed termékeid helyi piacát, többet szeretnél tudni a vásárlók igényeiről? Érdekelt vagy egy jó piac műkésében? Gyere el október 3-án a TVE képzésére, Kistelekre!
     Egy étterem, ahol a városi közösségi kertből főznek / Cikk
Öko étterem és kávézó, aszaló, barkácsműhely, kertészeti képzések, szedd magad akció.  A Prinzessinengarten egy különleges, a szó szoros értelmében vett zöld sziget Berlin egy sűrű beépítésű kerületében. Fotóbeszámoló következik. 
     A húst inkább csak "fűszerként" használjuk / Cikk
Már itthon is népszerű az ázsiai gasztronómia. Nem véletlenül, hiszen hihetetlenül változatos alapanyagokat használ, sok-sok zöldséggel. Ennek egyik zászlóshajója a Funky Pho. Az étterem történetéről, a világjáró körúttól a budapesti vietnami étterem megnyitásáig Szabolcs András tulajdonos mesél. 
     Túrós buborék, sárgarépa labda, zöldborsó spagetti / Cikk
A molekuláris gasztronómia egy manapság felkapott, konyhatechnikai művelet, amely mögött felismert kémiai és biológiai folyamatok vannak. Megszokott ízvilág, különleges állag. Képes beszámoló következik. 
     Legyél egy napra fair trade séf! / Cikk
Állj a jó ügy mellé, légy kreatív, és nasizz egy jót! Népszerűsítsük együtt a méltányos kereskedelmet! Készíts egy izgalmas édességet fair trade alapanyagból, fotózd le, és küldd be a TVE-nek 2015 szeptember 30-ig. A legjobb alkotások között ajándékcsomagot sorsolunk ki. 
     Termékteszt: margarin / Cikk
A Tudatos Vásárlók Egyesülete laboratóriumban vizsgálta 11 margarin potenciális rákkeltőanyag-tartalmát. Az egyes termékek rákkeltőanyag-tartalma között akár háromszoros különbség is lehet. Részletes eredmények a cikkben.
     Stop dumping! [angol] / Videó
A nagy szupermarketek visszautasíthatják akár az utolsó pillanatban is a megtermelt zöldségek átvételét a gazdálkodóktól, ezzel nagy terhet róva rájuk, hiszen így biztosan nem lesz lehetőségünk azt már senkinek sem eladni. Így járhatnak a nem a sztenderdeknek megfelelő méretű, formájú, színű zöldségekkel is (pl. a híres görbe uborka probléma). Angliában már tiltott az ilyen fajta visszautasítás. A Stop Dumping kezdeményezés azért küzd, hogy az EU megállítsa ezt a magatartást és az angliaihoz hasonlóan tiltott legyen az ilyen forma visszautasítás. Támogasd Te is a  petíciót aláírásoddal! Ajánlott oldalak: A szupermarketek, Méltányos gyümölcsöt! Csatlakozz Te is a nemzetközi petícióhoz!, Közösségi mezőgazdálkodás
     A húsfogyasztás súlyos következményei / Cikk
Egy annyira hétköznapi dolog, mint az étkezési szokásaink, sokkal nagyobb hatással bírnak, mint az elsőre gondolnánk. A húsfogyasztásunk mértéke nem csak, hogy az egészségünknek nem jó, de a környezetre nézve is rendkívül káros. 
     A Házikó mostantól a YouTyúkkal to(l)jja! / Videó
A Házikó örökbe fogadott jó pár kapirgálós YouTyúkot, hogy boldog tojásokból készíthessen még több finom elemózsiát. Örvendetes hír ez a sok jóra éhes fővárosinak, no meg a gazdák is könnyebben boldogulnak így. Örülj velük és velünk Te is! A YouTyúk termelői természetes körülmények közt tartják kapirgálós, porfürdőzős, nem antibiotikumozott, nem gyógyszerezett tyúkjaikat, (részben) maguk termelik meg a takarmányt (ami nem szója, hanem takarmányborsó, illetve lucerna).
     Fagylaltkészítés - géppel vagy gép nélkül? / Cikk
Ugye ismerős a kép, amikor a konyhaszekrényben sorakoznak azok a konyhai gépek, amelyeket nem tudod miért vettél, és mikor használtad utoljára. Sorozatunkban olyan háztartási kisgépeket mutatunk be, amelyeket egy gyenge pillanatunkban megveszünk, aztán kerülgetjük. Először lássuk a fagylaltgépet.
     Fair trade: termelők, termékek, világpiac / Cikk
Továbbra is növekvő tendenciát mutat a fair trade termékek piaci eladása, és egyre több ország kapcsolódik be a méltányos kávé, kakaó és banán kereskedelembe. A fejlődő országok termelői leginkább oktatásra fordítják a bevétel prémium részét. Infografika a világpiaci helyzetről.  
     A bioefektus [svéd, angol feliratos] / Videó
A svéd Coop szupermarket lánc 'The Organic Effect' programja keretében egy átlagos család fogyasztott 2 hétig kizárólag bio élelmiszereket, amit előtte nem tett. A Svéd Környezetvédelmi Kutatóintézet rendszeresen vizsgálta a családot a kísérlet alatt. A vizeletminták alapján óriási különbségek mutatkoztak a bio-, illetve a nem bio élelmiszerek fogyasztása idején a családtagok méreganyag terhelése tekintetében. Az édesanya végszava: "Rengeteg méreganyag távozott a gyermekeimből, nem akarom ezeket többet viszont látni a családban!" Mit tehetsz Te? Vásárolj bio élelmiszereket Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhelyeinken, vagy támogasd a közösségi mezőgazdálkodási rendszereket!
     Malmö, a fenntartható város / Cikk
A TVE tagjai és önkéntesei 2015 májusában látogattak Malmöbe, hogy a szolidaritáson alapuló élelmezési rendszerekről tanuljanak. Mi köze van ehhez a konyhai hulladéknak, a fűszerkeveréknek, a bevándorlóknak vagy a biogázzal működő busznak? A cikkünkből kiderül. 
     Egérpiszok és lejárt alapanyagok egy fővárosi cukrászüzemben / Cikk
Egy budapesti cukrászüzemben tartott ellenőrzést a NÉBIH, ahol többek közt egérpiszok, lejárt minőség megőrzési idejű és jelöletlen alapanyagok, késztermékek sora fogadta a szakembereket. A múlt heti razzia alkalmával közel 2,7 tonna alapanyagot és készterméket foglalt le a hatóság.
     Virágzik az ételmegosztó mozgalom / Cikk
Csupán négy hónapja kezdte meg működését a Leuven Food Sharing mozgalom, és máris 3600 résztvevője van. A csoport tagjai szabadon árusíthatnak, vásárolhatnak vagy ajándékozhatnak egymásnak otthon készített ételeket közös étkezésre vagy akár elvitelre. 
     Milyen a jó fagylalt? / Cikk
Már javában tart a fagylalt szezon, ezért most egy kis segítséget nyújtunk, abban, hogy a hűsítő finomság valóban élményt szerezzen. 
     Hatpöttyös étterem - Híd az egészséges és sérült emberek között / Cikk
Régi idők ételei, friss, új íz világgal ötvözve, saját készítésű tészta és savanyúság. Ezt a gasztro vonalat követi a székesfehérvári Hatpöttyös étterem, ahol megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak. 
     Alma chips másképp / Cikk
Mivel foglalkozik egy élelmiszertudományi kutatóintézet? Többek között alma chipset készít, amelynek megkóstolása után a boltokban kapható almachips-et újra kell értelmeznünk. Képes beszámolónk következik. 
     OEKO-TEX® Standard 1000 / Címke
     Prémium Hungaricum / Címke
     Kézműves, kézmíves / Címke

idénynövények - október

Linkek

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a fogyasztók érdekében