Étel-ital / Legújabb

     Mennyi gyümölcs van a mesefigurás gyümölcslevekben? / Cikk
A gyerekeknek szánt termékeket általában mesefigurákkal próbálják meg eladhatóbbá tenni. A gyerek ez alapján választ, és legyen bármilyen pocsék is az adott termék, nagy eséllyel a kosárban végzi. Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet a kétdecis, gyerekeket célzó gyümölcslevek terén, ezért párat leemeltünk egy nagyobb szupermarket polcáról, és milliméter papírral mutatjuk meg, hogy a dobozhoz képest mennyi gyümölcslé került a mesefigurás ivólevekbe.  
     Termékteszt: Sótartalom / Cikk
Terméktesztünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyi sót tartalmaznak az általunk kiválasztott leveskockák, levesporok, és ez megegyezik-e a csomagoláson feltüntetett mennyiséggel. És vajon mennyi sót eszünk, ha ezeket a termékeket választjuk? 30 különböző terméket vizsgáltunk.
     Az ételmarketing diadala a józan ész felett / Máshol olvastuk
Ebben a cikkben olyan ételekről lesz szó, amelyek puszta létükkel is a zseniális marketingeseknek és termékfejlesztőknek állítanak nátrium-glutamáttól ízletes és állagjavítótól az örökkévalóságig szilárd emlékművet.
     Mindent az E-számokról! / Cikk
Újra naprakész típus, név és szám szerint is kereshető E-szám adatbázisunk. Az egyes szócikkek részletes leírással szolgálnak az egyes anyagok eredetéről, felhasználási területéről, felhasználásának céljairól, az ismert, bizonyított vagy vélt kockázatokról.
     Sertés-DNS-t találtak a Cadbury csokiban, kiakadtak a muszlimok / Máshol olvastuk
Sertés-DNS nyomait fedezte fel a malajziai egészségügyi minisztérium a brit Cadbury csokoládégyár két termékében. A cég azonnal kivonta a forgalomból a két csokit, de az ügy kicsapta a biztosítékot a helyi muszlim szervezeteknél, amelyek közül több dzsihádot is hirdetett a Cadbury ellen.
     How to Grow Healthy Eaters [angol] / Videó
A FoodCorps az USA 15 államában működik együtt helyi szervezetekkel. Céljuk, hogy a gyerekekkel megismertessék az utat az egészséges élelemhez és táplálkozáshoz. Jelszavaik valának: iskolakertek, közös főzés, a gyerekek ételhez fűződő kapcsolatának megváltoztatása, és még sok szép gondolat.
     Helyettesíthető a pálmaolaj? / Cikk
Világszerte óriási a kereslet a pálmaolajra, a nápolyitól a krémeken át a biodízelig ezernyi termékben megtalálható. A kereslet kiszolgálása érdekében esőerdőket irtanak, így többek között kihalófélben lévő állatok pusztulnak el. Ezért a legnagyobb felelősség a nagyvállalatokat terheli. Utánanéztük, melyek nyitottak a változtatásra, és milyen más alternatíva létezik.
     Termékteszt: Transzzsírsavak kakaós csigákban / Cikk
A transzzsírsavak rövid idő alatt súlyos betegségeket okozhatnak, ezért rendelet szabályozza a mennyiségüket. Vajon a címkével, összetételi listával nem rendelkező kakaós csigák is megfelelnek a szabályozásnak? 10 pékséglánc csigáit teszteltük a NÉBIH laborjában.  
     Az utolsó fogás [angol, feliratos] / Videó
Milyen hatással van a világtengerek túlzott halászata környezetünkre, táplálékunkra és a jövőnkre? Charles Clover alámerült, hogy bemutassa a dermesztő valóságot a Föld tengereinek kifosztásáról. Nézd meg velünk a teljes filmet az Ökofilmklub szervezésében 2014. június 19-én, 19:00 órától az A38 hajón. Haraszti Anikó a TVE-től szakértőként vesz részt a programon. Ajánlott videó: Állítsuk meg a túlhalászatot! [angol]
     Vajon ki kaszál a kesun? / Cikk
Cikksorozatunkban az indiai kesudió-feldolgozó üzemekben tapasztalható munka- és termelési körülményeket vizsgáló tényfeltáró kutatás eredményeibe adunk betekintést. A kutatást a Tudatos Vásárlók Egyesületének partnere, a brit Traidcraft Exchange készítette 2013-ban. Első körben azt mutatjuk be, hogyan telnek a munkások mindennapjai.
     Nyíregyházi Kosár Közösség / Videó
Hogyan is indult a Nyíregyházi Kosár Közösség? A megnyitóról készült filmből megtudhatjuk. Fontos cél volt a helyi gazdaság élénkítése, a pénz helyben tartása. Ezen felül fő cél természetesen a tagok számára egészséges élelem biztosítása helyi gazdáktól származó termékekkel. És hol tartanak most? Megtudhatod, ha követed Facebook oldalukat!
     A gluténérzékenység gyógyítható / Videó
A gluténérzékenység nem összekeverendő a lisztérzékenységgel! Éppen ezért egy speciális módszerrel kezelhető. A kiváltó okot kell megtalálni, és ez nem más, mint az emésztőrendszer túlterhelése, amely sok esetben a szivárgó bélrendszer szindrómájához vezet. Ajánlott cikk: A gluténérzékenység gyógyítható!
     Benzolszármazékot találtak heringkonzervekben / Cikk
A sprotni halkonzervek után füstölt halhúst és halászati termékeket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az ellenőrzés eredményeként a hatóság négy füstölt hering halkonzerv tétel kereskedelmi forgalomból történő kivonását rendelte el határérték feletti benzolszármazék (PAH) tartalom miatt.
     Tanuljuk újra nagyanyáink konyhatechnológiáját / Cikk
Nem is gondolnánk, hogy a régi, tradicionális konyhatechnológia milyen gazdag eszköztárral rendelkezik az ételek feldolgozását illetően. Melyek ezek, és miért érdemes használni őket?
     A hulladékmentes étterem [angol] / Videó
Justin a Sandwich Me In étterem tulajdonosa minden újrahasznosítható hulladékot hazavisz és az otthoni szelektív gyűjtőkbe teszi, így biztosítja, hogy szendvics bárja 100%-osan hulladék mentes. Míg egy átlagos étterem egy óra alatt termel 8 gallon hulladékot, addig nála 2 év alatt keletkezett ennyi, de azt is elvitte egy helyi művész, aki egy alkotáshoz ezt felhasználta. Alapanyagai helyi termelőktől származnak és most már komposztálási tanfolyamot is szervez az étteremben.
     Gasztroangyal - Irodai piac / Videó
Milyen lehet, amikor piac költözik egy irodába? A Gasztroangyal megmutatja a nézőknek, hogyan vándorolnak irodaházakon keresztül a Budapest környéki termelők, akiktől az ott dolgozók rögtön friss árukat vásárolhatnak. Marcsi megismerkedik az árusokkal, és a portékáikból főz is néhány finomságot. Ajánlott oldal: Mozgó Piac
     Mennyit lehet spórolni vega étrenddel? / Máshol olvastuk
Három hét makrobiotikus étkezés után az volt az egyik feltűnő változás, hogy kevesebbet költök ételre. Mivel nem egy egészségtelen étrendet váltottam Venere rizsre, utánanéztem, hogy jár az a család, amelyik a brojlercsirke helyett lencse után nyúl. Megéri-e anyagilag feláldozni az iparilag előállított húst jó minőségű növényi táplálékért?
     A város lekerekítve - Bori / Videó
Ízelítő Kádár Viktor A városi kerékpáros dokumentumfilmjéből, Borival. 2014. márciusában újraindult a Kétker-Étkem! Bevásárlás reggel a piacon, bringa, irány a konyha, naponta friss húsos és vegetáriánus ételek, süti,szezonális alapanyagok, betétdíjas dobozok, bringás futár, mi kell még? Rendelni! Ajánlott oldal: Kétker-Étkem FB, Ajánlott cikkek: Kétker-Étkem – Kisinterjú Borival, Kétker-Étkem, avagy két keréken érkezik az étkem; Ajánlott videó: Kétker-Étkem
     Legközelebbi rokonainkat irtjuk ki a pálmaolaj miatt / Máshol olvastuk
Bár világszerte egyre többen hívják fel a figyelmet használatának káros következményeire, a pálmaolaj-fogyasztás mértéke egyre nő. Pedig a szakértő szerint egyáltalán nem olyan egészséges, mint amilyennek beállítják, egyetlen előnye, hogy olcsó a kitermelése. Sajnos az igazi árat a környezetünk, és legfőképpen az orángutánok fizetik meg. Ha még ép a szíve, ne tegye tönkre, se a pálmaolaj telített zsírsavaival, se azzal, hogy hozzájárul ártatlan állatok mészárlásához..
     Azbeszt a házban: mit lehet tenni? / Cikk
Sokáig népszerű építőanyag volt, ma inkább szabadulnánk tőle. Az ipari használat mellett lakó- és középületek tömegeiben lelhetők fel a tüdőrák kialakulásában vezető szerepet játszó szigetelőanyagok, a különböző azbesztszármazékok. Mit kell tudni róla, és hogyan szabaduljunk meg tőle?  
     A fruktóz és az egészség / Cikk
Az egészség anyagcsere indikátoraira gyakorolt hatása miatt a fruktóz nemrégiben sok és alapos vizsgálaton esett át. Az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) megvizsgálta, hogyan használja fel a szervezet fruktózt, és ez miként hat az egészségre.
     Nem lesz több brómozott olaj a Coca-Cola üdítőiben / Máshol olvastuk
Nem használja többet a veszélyesnek tartott brómozott növényi olajat népszerű Powerade sportitalában a Coca-Cola, írta a Hvg.hu. Az amerikai üdítőipari vállalat az után döntött így, hogy rövid idő alatt közel 60 ezer aláírás gyűlt össze az ügyben.
     Mozgó Piac / Videó
Irodába megy a piac! A saját irodátokban személyesen a termelőtől vásárolhatsz jóízű háztáji termékeket. A nem helyhez kötött, azaz mozgó piac, igény szerint pár órára kitelepül irodaházakba, székházakba. Az irodában dolgozó elfoglalt emberek, a munkáltató támogatásával, a munkahelyükön vásárolhatnak, egyébként döntően munkaidőben nyitva tartó piacokon elérhető termelői árut.
     Hogyan együnk jól? / Oldal
Cikksorozatunk az egészséges táplálkozásért A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) és a svájci Fédération Romande des Consommateurs (FRC) 2013. augusztusában közös programot indított az egészségtelen táplálkozási szokások megváltoztatása érdekében. A projekt két fő részből áll: egészséges táplálkozás népszerűsítése és kapacitás-fejlesztés az FRC-től a TVE részére.
     Amikor a kert beköltözik az étterembe / Cikk
Képzelj el egy olyan épületet, ahol nemcsak élelmiszerbolt és kávézó kap helyet, hanem egy kert is, amelynek funkciója, hogy az előbbi kettőt ellássa. Ez a The Farmery, ami egészen új értelmet adhat a helyi élelmiszer fogalmának.
     Hogyan vegyük rá a gyereket a zöldségfogyasztásra? / Cikk
Az egészséges étrend kialakításában a szigor nem sokat segít. Erőltetés helyett érdemes inkább szórakoztató, játékos módon megismertetni a gyerekeket a zöldségek és gyümölcsök világával.

idénynövények - július

Linkek

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.