Étel-ital

Teszt: rizs, puffasztott rizs
A Tudatos Vásárlók Egyesülete szupermarketben ill. bioboltban kapható 23 különböző rizst és 10 különböző puffasztott rizst vizsgáltatott meg laboratóriumban. A termékek pontozása során a nehézfémtartalom mellett olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint az ökológiai termesztés, illetve Fairtrade védjegy vagy a származási hely.

Catering műanyag hulladék nélkül
Egyelőre kevés zöld catering kezdeményezést találni a magyar piacon, a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy nő az igény a hulladékmentes, egészséges alapanyagokból, fenntartható módon szervírozott cateringre. A következő vállalkozásokat mi is jó szívvel ajánljuk.

Cascina Santa Brera, avagy biogazdálkodás olasz módra
A 1,5 millió lakosú Milanót nem éppen a fenntarthatósággal azonosítjuk. A külvárosában mégis több éve virágzik Cascina Santa Brera, egy permakultúrával, állattenyésztéssel, méhészkedéssel és oktatással foglalkozó gazdaság. Minket elvarázsolt a helyszín. Képes beszámolónk következik.

Gondoltad volna, hogy nem csak póló készül a gyapotból?
Világszerte 35 millió hektáron termesztenek gyapotot, melynek fő termőterületei Kína, India, Pakisztán és az Egyesült Államok. Több mint 75 országban összesen 100 millió család foglalkozik gyapottermesztéssel. A köztudatban a pólóink alapanyagaként ismert, pedig az élelmiszeripar is előszeretettel használja.

Mi lesz velem, ha E-számot eszem?
Jelenleg az EU-ban több, mint 300 E-számmal ellátott adalékanyag használata engedélyezett az élelmiszerekben. Nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, ezek olyan élelmiszer-adalékanyagok, amiket élelmiszer-technológiai célok miatt adnak az élelmiszerekhez, de azért nem is fenékig tejfel a helyzet.

Mi az, hogy bio, csökkentett energiatartalmú és "mentes"?
Bio, FSC, csökkentett energiatartalmú, "mentes". Feliratok, címkék és védjegyek amelyeket különböző termékeken és élelmiszereken láthatunk. Mit jelentenek és mi van mögöttük? Előadássorozatunk második alkalmán, április 19-én a termékcímkékről lesz szó.
- Jót enni, jót tenni - Fairfood, az etikus ételfutár
- Mennyire fairek a kávézó óriások?
- Zöld Almárium – a gondoskodás íze
- A ribizlistől az angolteásig: vendégségben a Kockacsokinál
- 7 dolog a paradicsomról
Videók
Ne vásárolj semmit nap 2017
Az étkezés környezetterhelő hatásai
Tippek a fenntartható étkezéshez
Etikus, jófej boltok
Hatpöttyös étterem - Híd az egészséges és sérült emberek között
Ízlelő étterem - A hétköznapok hősei
Panda: kevés van belőle, és mindenki szereti
Értékteremtés a Barát-hegy lábánál
Jófej boltok – Gyerekruha bolt vagy lelkisegély?
Jófej hely: Hullámtér vendéglő Mártélyon
Jófej hely: Az első nem zártkörű lakásétterem
Jófej hely: modern kézműves kenyér a Pipacs pékségtől
Panelpék: „Nem csak egy pék vagyok számukra, hanem a pék, ő meg nekem a vásárló”
népszerű cikkek
- Zöld Almárium – a gondoskodás íze
- Mennyire fairek a kávézó óriások?
- Cascina Santa Brera, avagy biogazdálkodás olasz módra
- Mi lesz velem, ha E-számot eszem?
- Mi az, hogy bio, csökkentett energiatartalmú és "mentes"?
terméktesztek
Könyvajánló
kérdések és válaszok
- Hogy legyen az ember tudatos vásárló, ha a boltban a felvágottat, akörözöt…
- Olvastam cikkét az illóolajok ártalmairól, melyhezkapcsolódóan szeretnék n…
- Tusfürdővel és testápolókkal kapcsolatban szeretném avéleményüket megkérde…
- Esetleg az Yves Rocher termékekről nem készült valamivizsgálat? Ezeket szí…
- 5 nappal ezelőtt Apám kandúrja megjelölte a szandálomat (azegyetlent, újat és drág…