Ép test / Legújabb

     Termékteszt: bébiételek / Cikk
A babáknak szánt élelmiszerekre szigorúbb előírások vonatkoznak a vegyszermaradványok tekintetében. Arra voltunk kíváncsiak, hogy előfordulnak-e növényvédőszer-maradékkal szennyezett termékek a boltokban, ezért laboratóriumban teszteltettünk 11 bébiételt.
     Tartósítás papírral / Cikk
Becslések szerint a világ élelmiszerkészletének negyede a kukában végzi.  A pazarlás csökkentéséhez járulhat hozzá egy találmány, amellyel meghosszabbítható a zöldségek és gyümölcsök eltarthatósági ideje. Egy egyszerű, gyógynövényekkel átitatott papírdarabról van szó.
     A séta mint csodaszer / Cikk
A közhiedelemmel ellentétben nem szükséges bonyolult és költséges tevékenységekbe fognunk egészségünk megőrzése érdekében. A rendszeres napi séta már önmagában óriási segítséget nyújt a betegségek megelőzéséhez. A járulékos nyereségekről nem is beszélve.
     Étrendkiegészítők: kinek és mikor van rájuk szüksége? / Cikk
Megszámolhatatlan étrendkiegészítő van a piacon, de kiknek kellenek? Mikor jótékony hatásúak, mikor hatástalanok vagy éppen károsak?
     Étrend-kiegészítők: kinek és mikor van rájuk szüksége? / Cikk
Megszámolhatatlan étrend-kiegészítő van a piacon, de kiknek kellenek? Mikor jótékony hatásúak, mikor hatástalanok vagy éppen károsak?
     Muscle training linked with lowered risk of type 2 diabetes / Máshol olvastuk
A new Harvard School of Public Health (HSPH) study finds that muscle strengthening and conditioning activities—like resistance exercise, yoga, stretching and toning—are associated with a lower risk of type 2 diabetes.
     Cardboard [angol] / Videó
Olcsó szórakoztatás... Szoktuk mondani, de nem csak az, környezettudatos és kreativitásra ösztönző is. Adj a gyerek kezébe pár papírtekercs rolnit, üres kartondobozt, és csak hagyd játszani! Ajánlott oldal: Do The Green Thing
     Táplálkozzunk egészségesen: a tápanyagértékek / Cikk
Mit jelent a testömegindex, hogyan számoljuk ki? Mit jelentenek a különböző tápanyagok és milyen cukrok, cukorhelyettesítők léteznek? Egészséges táplálkozással foglalkozó sorozatunk befejező részében ezekről lesz szó.
     Tényleg rákkeltő az aszpartám? / Cikk
Az American Journal of Industrial Medicine c. tudományos folyóirat januári számában kommentár cikk jelent meg az aszpartám édesítőszerrel kapcsolatban. A szerzők korábban több hosszútávú karcinogenitás vizsgálatot publikáltak, melyek az aszpartám rákkeltő hatását mutatták ki. 
     Táplálkozzunk egészségesen: így főzzünk okosan / Cikk
Hogyan tároljuk az élelmiszereket? Milyen főzési technikát használjunk, ha minél több vitamint és ásványi anyagot szeretnénk megtartani? Mennyi ideig tarthatjuk a fagyasztóban az ételeket? Elmondjuk.
     Világosbarna és nem kakaó ízű a hamis kakaó / Cikk
Eddig mintegy 1000 zacskó hamisított kakaó zárolását és kobzását rendelte el a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI). Az ügyet a gyártó bejelentésére kezdte el vizsgálni a különleges esetekre specializálódott csapat.
     Benzolszármazékkal szennyezett sprotni a polcokon / Cikk
Határérték feletti benzolszármazék (PAH) tartalom miatt újabb füstölt sprotni halkonzerveket vontak ki a kereskedelmi forgalomból az élelmiszerbiztonsági szakemberek.
     Mérgeink és a pénztárcánk: van köztük összefüggés? / Cikk
Vajon van összefüggés a jövedelmünk és a szervezetünkben lévő toxikus anyagok között? Egy amerikai tanulmány ennek próbált meg utánajárni.
     Táplálkozzunk egészségesen: hogyan vásároljunk? / Cikk
Hogyan lehet viszonylag olcsón, egyszerűen, környezettudatosan étkezni, és hogyan kerülhetjük ki a szupermarketek, termékcsomagolások reklámcsapdáit? Egészséges táplálkozással foglalkozó sorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat. Ezúttal vásárlási tanácsokat gyűjtöttünk össze.
     Táplálkozzunk egészségesen: a cukor és a só / Cikk
Hogyan lehet viszonylag olcsón, egyszerűen, környezettudatosan étkezni, és hogyan kerülhetjük ki a szupermarketek, termékcsomagolások reklámcsapdáit? Az egészséges táplálkozással foglalkozó sorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat. A kérdésünk most: mennyi cukrot és sót fogyaszthatunk?
     Gyakori kérdések az élelmiszer-adalékanyagokról / Cikk
Csokorba gyűjtöttük az élelmiszer-adalékanyagokkal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.
     Public consultation on the preliminary opinion on Nanosilver: safety, health and environmental effects and role in antimicrobial resistance / Máshol olvastuk
In 2012, the Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks, SCENIHR, was asked to formulate an Opinion on Nanosilver: safety, health and environmental effects and role in antimicrobial resistance.
     Jelek, címkék, védjegyek – elkészült a Tudatos Vásárló címkeadatbázis / Cikk
Az elmúlt évtizedekben nőtt azok száma, akik fogyasztói döntéseiket fokozott környezeti, társadalmi és etikai tudatossággal hozzák meg. A fenntartható fogyasztás, a tudatosságon alapuló vásárlást a megfelelő információk hiányában sokszor nehéz meghozni. Ehhez nyújt segítséget a Tudatos Vásárló címkeadatbázisa.  
     Szörnyek a szekrényben, avagy a Greenpeace gyerekruha tesztje / Cikk
A Greenpeace nyilvánosságra hozott új vizsgálata egy sor veszélyes vegyi anyagot talált vezető ruhamárkák gyermekeknek gyártott ruháiban és cipőiben: így például a Disney és a Burberry luxusmárka termékeiben, valamint hazai boltban árusított Adidas-gyerekruhában is.
     1% esély a TVE adatbázisainak / Cikk
Jó termék, termékcímke, gyógynövény, e-szám adatbázis - 4 olyan tudástár, amelyeket a TVE fejlesztett, készített nektek, olvasóknak. Ha fontosnak tartod, hogy folytassuk ezt a tevékenységünket, ajánld nekünk adód 1%-át. 
     Húsfogyasztás, CO2-kibocsátás, betegségek – interaktív térkép a nagyvilág helyzetéről / Cikk
Ahol sok húst esznek, ott több a rákos beteg? Van összefüggés a húsfogyasztás és a CO2-kibocsátás között? Melyik állam lakói kerülik el jó eséllyel a cukorbetegséget? Tekintsd át a globális összképet, vagy böngészd az adatokat Vanuatutól Mauritiusig!  
     1% esély a termékteszteknek / Cikk
2013-ban teszteltünk elektronikus számlát, joghurtot, tejet, müzliszeletet, fogyasztásmérő-eszközöket, illetve öko mosó-és mosogatószereket olvasóink bevonásával. Eddig közel 200 ezerszer kattintottatok ezekre az anyagokra, és számtalan helyen megjelentünk a sajtóban. Ha fontosnak tartod, hogy folytassuk ezt a tevékenységünket, ajánld nekünk az adód 1%-át.
     Te rajzolsz, én varrok / Videó
Te rajzolsz, én varrok A  projekt egyszerű és nagyszerű: a gyermek rajza alapján varrják meg a játékot, a képeket elnézve eszméletlen ügyesen keltik életre a figurákat. És hogy ez miért zöld? Hát, mert ha egy ilyet rendel valaki, sikerül megúszni egy újabb, a világ másik végén fillérekért gyártott, aztán méregdrága plüssizé megvásárlását, helyette a helyben készült, nagyon személyes meglepetést kapja a gyermek.
     Zöld óvszer februártól / Cikk
A környezetbarát tisztítószereket forgalmazó Seventh Generation cég alapítója, Jeffrey Hollender, miután a cége 2010-ben csúnyán megvált tőle, idén egy újabb fenntartható termékötlettel rukkolt elő. 
     STeP - Sustainable Textile Production [angol] / Videó
A Sustainable Textile Production (STeP) az OEKO-TEX® minősítő rendszere márkák, kereskedők, előállítók, így a teljes textilipar számára. Aki a független és átlátható rendszer segítségével szeretné megmutatni, hogy a teljes előállítási és ellátási láncban (alapanyag előállítás, fonás, szövés, kötés és végtermék előállítás) milyen eredményeket ért el a fenntartható termelés terén az használja a STeP minősítést. Az OEKO-TEX® Youtube csatornáján sok érdekes riportot lehet találni rendszert alkalmazó vállalatok képviselőivel.
     Ezek voltak a legnépszerűbb témák 2013-ban / Cikk
Gyümölcsjoghurt-teszt, herencsényi mintagazdaság és a fogkrémes tubuson lévő színes csíkok jelentése  - többek között ezek voltak a legnépszerűbb témák a TudatosVásárló.hu-n 2013-ban. Köszönjük, hogy olvastatok, támogattatok bennünket, tegyetek így a következő évben is. Köszönjük!