Ép test / Legújabb

     Parabének és triklozán: még mindig ott vannak a kozmetikumokban / Cikk
A triklozán és a parabének egészségkárosító hatása már régóta bizonyított, ennek ellenére megtaláljuk a kozmetikumokban. Még a magát természetesként reklámozó, prémium kategóriás termékekben is előfordulhat, méghozzá a Magyar Természetgyógyászok Szövetségének ajánlásával.  
     „A tűz mellett ezt fogom rágcsálni” - Alternatív fogkefét teszteltek a TVE tagjai / Cikk
A Tudatos Vásárló Kedvezménykártya egyik elfogadóhelye, a Zöldbolt tesztelésre ajánlott 11 darabot a Woody névre hallgató környezetbarát, fogmosásra használható botocskából. A furcsa ízű alternatív fogkefét 11 támogató tagunk tesztelte. Woody-élmények egy hét használat után.  
     12 féle ásványvizet kellett kivonni a forgalomból / Cikk
12 különböző ásványvíz forgalmazását tiltotta meg és kötelezte a gyártókat a termék visszahívására a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága. A tételeket a nitrition koncentráció és a Pseudomonas aeruginosa engedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett visszagyűjteni.
     Miért jobbak a bio élelmiszerek és kozmetikumok? / Cikk
Honnan ismerhetőek fel a hiánybetegségek, miért ne étrend-kiegészítővel kúráljuk magunkat, és miért van nagy szerepe a biogazdálkodásból származó alapanyagoknak? Összefoglaló Dr. Szentmihályi Klára, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia kutatójának elmondása alapján.
     Kutatás: mi az a funkcionális élelmiszer? / Cikk
A telefon „okos”, a mosópor „intelligens”, a hűtőszekrény „no-frost”, a joghurt „biffidus essensis”, a sor a végtelenségig folytatható lenne. Varázsszavakat hintünk el a fogyasztók tudatában, melyekkel képesek vagyunk termékünket pozícionálni a piacon. Ezt a marketing szakma „USP” (sajátos értékesítési pont) néven emlegeti. Jelenleg ezek az egyedi jelzők gyártósoron, ipari mennyiségben keletkeznek, és képesek befolyásolni a fogyasztókat.   
     Formaldehid: a legfőbb beltéri levegőszennyező / Cikk
Bútorvásárlásnál talán még kevésbé figyelünk annyira az összetevők esetleges veszélyeire, mint például a hétköznapi élelmiszer vagy kozmetikum vásárlásakor. Pedig a formaldehid kellemetlen lakótárs, bútoraink nagy részével kéretlenül költözik a lakásunkba, esetenként durva allergiát okozva.  
     Mire figyeljünk a kánikulában? / Cikk
Az országos tisztifőorvos akkor ad ki hőségriasztást, ha a napi középhőmérséklet legalább három napon át meghaladja a 25 fokot. Ez most nem valószínű, de az első igazán forró nyári napok a legmegterhelőbbek a szervezet számára, ezért is fontos, hogy megtartsunk néhány alapvető szabályt.
     Vajon ki kaszál a kesun? / Cikk
Cikksorozatunkban az indiai kesudió-feldolgozó üzemekben tapasztalható munka- és termelési körülményeket vizsgáló tényfeltáró kutatás eredményeibe adunk betekintést. A kutatást a Tudatos Vásárlók Egyesületének partnere, a brit Traidcraft Exchange készítette 2013-ban. Első körben azt mutatjuk be, hogyan telnek a munkások mindennapjai.
     Benzolszármazékot találtak heringkonzervekben / Cikk
A sprotni halkonzervek után füstölt halhúst és halászati termékeket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az ellenőrzés eredményeként a hatóság négy füstölt hering halkonzerv tétel kereskedelmi forgalomból történő kivonását rendelte el határérték feletti benzolszármazék (PAH) tartalom miatt.
     Tanuljuk újra nagyanyáink konyhatechnológiáját / Cikk
Nem is gondolnánk, hogy a régi, tradicionális konyhatechnológia milyen gazdag eszköztárral rendelkezik az ételek feldolgozását illetően. Melyek ezek, és miért érdemes használni őket?
     Ólom a csapvízben: Van rá esély? / Cikk
Az ólomcső használata az ókor óta ismert, akárcsak az ólom mérgező hatása. A túlzott ólombevitel leginkább a fejlődő magzatra és a gyerekekre lehet veszélyes, de mindenkinek érdemes odafigyelnie, hogy milyen csőből érkezik az otthoni csapvíz.
     Fényvédők és napozás: ezekre érdemes figyelni / Cikk
A TudatosVásárló.hu tanácsai naptejek vásárlásához és napozáshoz.
     Korommentes levegőt! / Videó
A levegőbe került koromrészecskék súlyosan károsítják az egészségünket, asztmát és tüdőrákot is okozhatnak. Nem csak az egészséget, hanem a földi életet is veszélyeztetik, mert az Északi-sarkvidéki jég olvadását gyorsítják, ami az egész bolygó felmelegedését gyorsítja. A jégből kiolvadó víz emeli a tengerek vízszintjét, mely városokat és egész államokat önthet el. A koromszemcsék nagy mennyiségben kerülnek a levegőbe a dízelmotorokból. Ajánlott oldal: Levegő Munkacsoport
     Legközelebbi rokonainkat irtjuk ki a pálmaolaj miatt / Máshol olvastuk
Bár világszerte egyre többen hívják fel a figyelmet használatának káros következményeire, a pálmaolaj-fogyasztás mértéke egyre nő. Pedig a szakértő szerint egyáltalán nem olyan egészséges, mint amilyennek beállítják, egyetlen előnye, hogy olcsó a kitermelése. Sajnos az igazi árat a környezetünk, és legfőképpen az orángutánok fizetik meg. Ha még ép a szíve, ne tegye tönkre, se a pálmaolaj telített zsírsavaival, se azzal, hogy hozzájárul ártatlan állatok mészárlásához..
     Azbeszt a házban: mit lehet tenni? / Cikk
Sokáig népszerű építőanyag volt, ma inkább szabadulnánk tőle. Az ipari használat mellett lakó- és középületek tömegeiben lelhetők fel a tüdőrák kialakulásában vezető szerepet játszó szigetelőanyagok, a különböző azbesztszármazékok. Mit kell tudni róla, és hogyan szabaduljunk meg tőle?  
     Amit az A-vitaminról tudni kellene / Cikk
A túlzott A-vitamin bevitel fejfájáshoz, hányingerhez, krónikus túladagolása pedig májkárosodáshoz, pikkelyes bőr kialakulásához vezethet, de még a csontsűrűség csökkenésével mutatott összefüggés sem zárható ki. Mit kell még tudni az A-vitaminról?
     Termékteszt: Gyerekfogkrémek / Cikk
Természetesnek gondoljuk, hogy a gyerekeknek készült kozmetikumok különös gondossággal, válogatott alapanyagokból készülnek, és sokkal tisztábbak, mint a felnőtteknek szánt termékek. Gyerekfogkrém-tesztünkből kiderül, mennyire igaz ez a megállapítás.  
     Tartósítás papírral / Cikk
Becslések szerint a világ élelmiszerkészletének negyede a kukában végzi.  A pazarlás csökkentéséhez járulhat hozzá egy találmány, amellyel meghosszabbítható a zöldségek és gyümölcsök eltarthatósági ideje. Egy egyszerű, gyógynövényekkel átitatott papírdarabról van szó.
     Tippek befőzéshez / Cikk
Befőzni sosem késő, készülhet finom chutney, lekvár vagy készétel a szezonális zöldségekből, gyümölcsökből. Fontos azonban, hogy az élelmiszerbiztonsági szempontokra is odafigyeljünk. Tippek következnek, elsősorban ebből a megközelítésből.
     A séta mint csodaszer / Cikk
A közhiedelemmel ellentétben nem szükséges bonyolult és költséges tevékenységekbe fognunk egészségünk megőrzése érdekében. A rendszeres napi séta már önmagában óriási segítséget nyújt a betegségek megelőzéséhez. A járulékos nyereségekről nem is beszélve.
     Étrend-kiegészítők: kinek és mikor van rájuk szüksége? / Cikk
Megszámolhatatlan étrend-kiegészítő van a piacon, de kiknek kellenek? Mikor jótékony hatásúak, mikor hatástalanok vagy éppen károsak?
     Étrend-kiegészítők: kinek és mikor van rájuk szüksége? / Cikk
Megszámolhatatlan étrend-kiegészítő van a piacon, de kiknek kellenek? Mikor jótékony hatásúak, mikor hatástalanok vagy éppen károsak?
     Muscle training linked with lowered risk of type 2 diabetes / Máshol olvastuk
A new Harvard School of Public Health (HSPH) study finds that muscle strengthening and conditioning activities—like resistance exercise, yoga, stretching and toning—are associated with a lower risk of type 2 diabetes.
     Cardboard [angol] / Videó
Olcsó szórakoztatás... Szoktuk mondani, de nem csak az, környezettudatos és kreativitásra ösztönző is. Adj a gyerek kezébe pár papírtekercs rolnit, üres kartondobozt, és csak hagyd játszani! Ajánlott oldal: Do The Green Thing
     Táplálkozzunk egészségesen: a tápanyagértékek / Cikk
Mit jelent a testömegindex, hogyan számoljuk ki? Mit jelentenek a különböző tápanyagok és milyen cukrok, cukorhelyettesítők léteznek? Egészséges táplálkozással foglalkozó sorozatunk befejező részében ezekről lesz szó.
     Tényleg rákkeltő az aszpartám? / Cikk
Az American Journal of Industrial Medicine c. tudományos folyóirat januári számában kommentár cikk jelent meg az aszpartám édesítőszerrel kapcsolatban. A szerzők korábban több hosszútávú karcinogenitás vizsgálatot publikáltak, melyek az aszpartám rákkeltő hatását mutatták ki.