Emberi jogok, esélyegyenlőség / Legújabb

     Adventi rabszolgavásár országszerte / Cikk
A Nyíregyházán, Miskolcon, Kecskeméten és Budapesten zajló akció felhívja a figyelmet a modernkori rabszolgaságra. Ma Magyarországon hivatalos becslések szerint 36.000 ember él rabszolgasorban, akiknek a negyede 18 évnél fiatalabb.
     Gyerekkönyvek környezetvédelemről és a másságról 3-12 éves korig / Cikk
Egy-egy jól megválasztott mesekönyvvel nyitottá, érzékenyebbé tehetjük csemetéinket olyan témák iránt, mint a környezet- és természetvédelem, vagy a másság elfogadása.  2015-ben és korábban megjelent mesekönyvet ajánlunk. 
     Értékteremtés a Barát-hegy lábánál / Cikk
A Miskolc külvárosában lévő majorságban sérült és ép emberek együtt gazdálkodnak. A kecskesajtot, szappant és kézműves termékeket kínáló bolt mellett, erdei iskolával, színes természetismereti programokkal és játszótérrel várják a látogatókat.  
     Batyu-Téka: étterem, szakkönyvtár és párkereső klub / Cikk
2014 decemberében nyílt meg Miskolcon a Batyu-Téka Étterem.  A  vállalkozás funkcióját tekintve, sokkal több mint egyszerű étterem: könyvtár, játszóház és fejlesztő, oktatási, képzési és randi helyszín. A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Batyu-Téka vezetőjével, Szabó Boglárkával beszélgettünk.
     Bringa, buli, sütés-főzés – közösségben segíteni jó! / Cikk
Miközben milliók éheznek a fejlődő és fejlett országokban egyaránt, csak az EU-ban előállított élelmiszer harmada a kukában landol. Sokan vannak, akik tesznek ez ellen az egyenlőtlenség ellen. Az Élelmezés Világnapja apropóján összeszedtünk néhány pozitív hazai kezdeményezést, amelyhez lehet csatlakozni.
     Ízlelő étterem - A hétköznapok hősei / Cikk
Segítés, nyitottság és elfogadás! Ezek motiválják a szekszárdi Ízlelő éttermet, ahol fogyatékos emberek biztosítanak éttermi kiszolgálást immár nyolc éve. A visszatérő vendégek igazolják, hogy nem kevés sikerrel. 
     Millenniumi Fejlesztési Célok: Mit értünk el, és mi jön ezután? / Cikk
2000-ben az ENSZ tagországok képviselői összeültek, hogy megoldást találjanak a szegénységre és az abból adódó egészségügyi, környezeti és társadalmi problémákra. 8 átfogó célt fogalmaztak meg, amelyekben 2015-re változást szerettek volna elérni. A határidő most lejárt, nézzük mi változott, és hogy mi lesz a folytatás.                                                          
     Válts cipőt, és sétálj Brüsszelbe! / Cikk
A férfiaknak legalább 3-4 pár cipőjük van, a nőknek pedig ennek a többszöröse is lehet. Minden nap hordod, ezért jogod van tudni, kik és hogyan készítik a lábbelidet! Töltsd le a Change Your Shoes app-ot, és sétálj Brüsszelbe! 
     Hatpöttyös étterem - Híd az egészséges és sérült emberek között / Cikk
Régi idők ételei, friss, új íz világgal ötvözve, saját készítésű tészta és savanyúság. Ezt a gasztro vonalat követi a székesfehérvári Hatpöttyös étterem, ahol megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak. 
     Egy fesztivál, ahol tízezer látogató csupán 21 gramm hulladékot termel fejenként / Cikk
Május végén 27. alkalommal rendezték meg a belgiumi Leuvenben a Wereldfeest-et. A  Világfesztivál a szórakoztatás mellett kiemelten foglalkozik a fejlődő országok problémáinak bemutatásával, mindezt tudatosan zöld környezetben.    
     Te is tehetsz azért, hogy a gyereked szeresse az ovit, sulit! / Cikk
Számos környezetvédelmi, hagyományőrző vagy toleranciát segítő foglalkozás szervezői már "házhoz mennek". Tudatos szülőként ne várjunk mindent a pedagógustól. Szervezzünk mi magunk a gyerkőc óvodájába, iskolájába alternatív foglalkozásokat. Íme néhány izgalmas program. 
     A gyerekek könnyen elfogadják, hogy nem vagyunk egyformák / Cikk
„Akár csak egyetlen, a témában nem érintett olvasó kézbe veszi ezeket a különleges meséket, talán mozdul egy picit a világ előre. Nekem így színes a világ.” Ungvári Bélyácz Betti mesekönyv íróval, pedagógussal a színesavilág-book.hu kitalálójával beszélgettünk másságról, elfogadásról, mesekönyvekről.  
     A vézna, szemüveges, a Down-szindromás és a cigány – mesekönyvek az elfogadásról / Cikk
Miközben szülőként azt szeretnénk, hogy a gyermekünk a környezetétől a lehető legnagyobb elfogadást kapja, vajon teszünk-e azért, hogy ő maga is elfogadóvá váljon? Gyereknap alkalmából olyan mesekönyvekből szemezgettünk, amelyek segítenek elfogadni a másságot. 
     Tippek sikkes és etikus ruhatárhoz / Cikk
Szeretnéd tudni, melyek a „jó” márkák, hol érdemes vásárolni – vagy épp hol ne? Sajnos nem olyan egyszerű jó és rossz kategóriákba sorolni a divatcégeket.
     Épp elájul, aki a pólódat varrta / Cikk
Zara, Tesco (F&F), H&M, Armani – egy átfogó kutatás megmutatta, mennyire érdekli a világ 50 legnagyobb ruházati cégét az, hogy a termékeiket varró, ázsiai gyárakban dolgoztatott százezrek keresete elérje a létminimumot.
     Banán-dilemma / Cikk
Már Magyarországon is minden tízedik kiló elfogyasztott gyümölcs banán. Ha megfizetnénk a termelése valódi árát, háromszorosába kerülne, így viszont létminimum alatt élnek a termelői. 
     Ananász: a munkásokat is fogyasztja / Cikk
Az ananász az egyik legkedveltebb trópusi gyümölcs Európában is, termelése azonban messze van az etikustól. Több vizsgálatból is ez derül ki. 
     Igazi ökodizájn: Biobrikett / Cikk
Természetes és újrahasznosított alapanyagokból lesz meleg a mélyszegénységben élők lakásában. A Magyar Design Évkönyv 2013-ban is értékelték a Biobrikettet.
     Így néz ki a közösségi rendőrség [angol] / Videó
"Ezek az emberek nem rosszak, csak szükségük van valakire, aki törődik velük, akivel beszélgethetnek, és esetleg segíthet kikerülni a jelen helyzetükből." - Steve Wick Houston PD, Homeless Outreach Bizony, még a rendőrség is lehet közösségi! Így csinálja ezt a hajléktalanokkal foglalkozó osztály Houstonban.
     Szép, praktikus, támogató: az ülőhinta / Cikk
Autizmussal élők és dizájnerek készítik ezt a remek ülőhintát . A Magyar Design Évkönyv 2013-ban találtunk rá.
     Nemes ügy, álmodozás és dizájn: a Felhő Projekt / Cikk
Szoktad a felhőket fürkészni és mindenféle alakot képzelni mögéjük? A Magyar Design Évkönyv 2013-ban szereplő öko- és felelős alkotások közül a Bódvaszilvási gyerekek és a MOME EcoLab Felhő Projektjét mutatjuk be.
     Autizmussal élő alkotók rajzai alapján készülnek a különleges selyemsálak / Cikk
Az autizmussal élők boldogulását segítik az Autistic Art gyönyörű selyemsáljai. A Magyar Design Évkönyv 2013-ból ezúttal a Mosoly Otthon Alapítvány kezdeményezését mutatjuk be.
     KOCKACSOKI csokoládémanufaktúra / Videó
Az autista emberek által készített csokoládé termékek megvásárlása mellett már önkéntesként is segíthetjük a KOCKACSOKI munkáját. A videó bemutatja a csokoládémanufaktúra és a MOZAIK Közhasznú Egyesület tevékenységét, mellyel autizmussal élő emberek és családjaik számára nyújtanak segítséget. Ajánlott videó: Kockacsoki riport
     Kelet-Európában is kizsákmányolják a ruhaiparban dolgozókat / Cikk
A Rana Plaza 2013-as tragédiája óta egyre többen tisztában vannak azzal, hogy a textilipar távol-keleti munkásai súlyos árat kénytelenek fizetni az európai divathóbortokért. A Clean Clothes Campaign napokban megjelent kutatása bebizonyítja, hogy Kelet-Európában sem rózsásabb a helyzet.
     Vajon ki kaszál a kesun? / Cikk
Cikksorozatunkban az indiai kesudió-feldolgozó üzemekben tapasztalható munka- és termelési körülményeket vizsgáló tényfeltáró kutatás eredményeibe adunk betekintést. A kutatást a Tudatos Vásárlók Egyesületének partnere, a brit Traidcraft Exchange készítette 2013-ban. Első körben azt mutatjuk be, hogyan telnek a munkások mindennapjai.
     Honnan jön a mangó? - Mindenkinek van feladata / Cikk
Megszerettük a mangót. De honnan érkezik Magyarországra és milyen körülmények között termesztik? Cikksorozatunkban most azt mutatjuk be, hogy milyen feladati vannak a szupermarketeknek és a döntéshozóknak.
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a fogyasztók érdekében