Bojkott / Legújabb

     Megmaradhat a Dunakeszi-tőzegláp / Cikk
A Dunakeszi-tőzegláp hosszú évek óta húzódó története újabb fejezettel bővült a Kúria közelmúltban hozott két ítéletével. Van ok örvendezni.
     Nagy ára van az olcsó déligyümölcsnek / Cikk
Környezetszennyezés, embertelen munkakörülmények – ez az ára annak, hogy a reggeli müzlibe, az ebéd utáni salátába és a gyerek uzsonnájába is banán vagy narancs kerülhessen. Csatlakozz te is a szupermarketek nyomott áras politikája ellen induló kampányhoz!
     Fogyasztók a BP ellen / Cikk
 Egy különösen sikeres bojkott, amelynek kapcsán felmerült: igazi változás akkor lesz, ha előbb mindenki a saját háza előtt kezd söprögetni. 
     Hogy akadályozzuk meg egy új szupermarket építését? / Cikk
A nagyáruházakkal vívott harc nem kell, hogy magányos hadjárat legyen. Az Ecologist cikke bemutat néhány lehetőséget, és annak is utánajártunk, hogy Magyarországon mit lehet tenni.
     A fogyasztók az orangutánokkal vannak / Cikk
A csokoládékban használt pálmaolaj kitermelése az esőerdők elpusztításával jár. A Greenpeace a fogyasztókat is mozgósító nemzetközi kampánnyal próbálta rábírni a Nestlét, hogy a cég ne vásároljon felelőtlen beszállítóktól. Úgy tűnik sikerrel.
     Like-olj, tiltakozz, bojkottálj! / Cikk
Az Auchan fakivágó akciójának hatására felpörgött a cég elleni lakossági mozgolódás. Számos fórumon kinyilváníthatod nemtetszésedet te is. Itt összegyűjtöttünk párat.
     Jutalomrépával a környezetért / Cikk
Nem csak bojkottokkal, jutalmazással is jobb belátásra lehet bírni a vállalakozásokat. A belgáknál már működik.
     Ingoványos talajon: Auchan-bojkott / Cikk
A Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány 2009 decemberében hirdetett bojkottot az Auchan ellen.
     Megmenekült az indiai padlizsán a génmódosítástól / Cikk
Társadalmi nyomás hatására az indiai kormány év elején visszavonta a génmódosított padlizsán termesztésére korábban kiadott engedélyt. Nemes Noémi indiai beszámolója.
     Nyílt levél az Auchannak / Cikk
A TVE számos civil szervezet támogatásával nyílt levelet küldött az Auchannak, amelyben arra kéri, hogy álljon el a dunakeszi láp beépítésétől. Amennyiben a vállalat nem tesz eleget a kérésnek, ezek a szervezetek is csatlakoznak a tavaly meghirdett bojkotthoz. A levél itt olvasható.
     Bojkott az állatkísérletek ellen / Cikk
Bojkott indult a Herbal Essences hajápoló termékek ellen, amiért előállításuk során a gyártó állatkísérleteket hajt végre. A tesztek az állatokra nézve fájdalmasak és halálosak. A bojkotthoz csak Nagy-Britanniában mintegy negyedmillióan csatlakoztak.
     Egy pincér véresre töm egy elegáns hölgyet / Cikk
Miután kiderült, hogy a Tesco Magyarországon hízott májat ad el, annak ellenére, hogy ezen kegyetlen módon elöállított csemege az Egyesült Királyságban a Tesco üzleteiből száműzött, PETA Europe és PETA Deutschland e.V. arra kéri a támogatóit, hogy csatlakozzanak a kampányukhoz.
     Hogyan szorongatták meg a fogyasztók a hatalmas olajcégeket / Cikk
A piacgazdaságokban a bojkott legalább olyan fontos – és sok esetben hatékonyabb – véleménynyilvánítási, érdekérvényesítési eszköz, mint a szavazás.
     Ausztria! / Videó
Érdemes beszélni róla… Kis reklám az osztrák termékek bojkottjára szólító kampány részeként.
     Bojkottáljuk Kínát? / Cikk
A tibeti események és a kínai kormányzat elnyomó politikájának kapcsán az utóbbi hetekben sok szó esett a pekingi Olimpia bojkottjáról. Megoldás lenne ez? Vagy lehet másként is nyomást gyakorolni Kínára? A kínai termékek bojkottja megfelelő és elegendő eszköz lenne erre?
     Danone bojkott / Cikk
Hiába az egyik legemlékezetesebb újkori bojkott, a politikusi ráhatás. Mégis megy a Győri keksz. Hogy volt?!
     „A hazai gyümölcsök legjava”? – A Rauch-hoax nyomában / Cikk
A közelmúltban a Tudatos Vásárlónak is számtalanszor elküldték azt az emailt, ami a Rauch bojkottjára szólított fel. De mi igaz a mások által hamar hoax-listázott körlevél állításaiból?
     Bojkott a Rauch ellen? / Cikk
Az üdítőitalgyár a magyar gyümölcsök helyett külföldi alapanyagból készíti üdítőitalait – állítja az interneten keringő bojkott-felhívás. A Rauch igazgatója cáfol.
     Diákok bojkottálják a Coca-Cola termékeket / Cikk
Bajban a Coca-Cola: a 2005-ös év nehézségei után, amikor azzal vádolták, hogy a termékei súlyos elhízást okoznak, a 2006-os év is kihívásokat tartogat a kólaóriás számára.
     Híres bojkottok: a Montgomery buszbojkott / Cikk
A néhány hete elhunyt Rosa Parksra emlékezünk, aki az ötvenes évek Amerikájában egy egyszerű hétköznapi döntésével elindított egy emberi jogi mozgalmat.
     Felszólítás a solymári bevásárlóközpont építésének leállítására / Cikk
A Levegő Munkacsoport levelet küldött Solymár jegyzőjének, amelyben felszólítja, hogy haladéktalanul vonja vissza az Auchan bevásárlóközpont építési engedélyét és állíttassa le az építkezést.
     A hétköznapi aktivisták eszköze: a bojkott / Cikk
Bojkott a Danone, a Pepsi ellen – hogy csak a legismertebb Magyarországi példákat említsük. A vásárlók nemtetszésüket fejezték ki a hazai munkahelyek megszüntetésével és a visszaváltható üvegek forgalomból való kivonása ellen.
     A jó pedig elnyeri méltó jutalmát... / Cikk
A modern, etikus fogyasztói értékrend vásárlással való kinyilvánításának más útja is ismert, mint a bojkott. Ez pedig nem más mint a "buycott". Cikkünkben annak járunk utána, mit is jelent ez a furcsa angol szóösszetétel.
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a fogyasztók érdekében