Lakóhely, környék / Legújabb

     Budapesti bolhapiac-áruházak: „Megakasztják a globalizáció fogaskerekét” / Cikk
Sok kacat lapul a szekrény mélyén? Ha nem akarjuk kidobni, de nincs időnk egyesével hirdetni, vagy egy bolhapiacon dekkolni az árusstand mellett, irány egy önkiszolgáló bolhapiac-áruház.  
     Várnak a tavaszi Ökokörök! / Cikk
Márciustól újra indul az Ökokör háztartászöldítő program. Jó hangulat, kreatívkodás és sok-sok megtakarított energia, víz és hulladék. Zöldítsd Te is a háztartásodat Ökokörben! Minden érdeklődőt – csoportvezetőt vagy lelkes tagot - szeretettel várunk!
     Sörben a közösség / Cikk
A jó sör összehozza az embereket. Erre a jelenségre számos sörreklám is ráugrott, de most nem a reklámokról lesz szó, hanem néhány már-már mesébe illő közösségi kezdeményezésről, amely a sörhöz kötődik.
     Birkabogyó és papír – társadalmi vállalkozás kreatívoknak / Cikk
A pénznek nincs szaga – talán ez lehetne az egyik mottója annak a walesi társadalmi vállalkozásnak, amelyik birkaürülékből készít papírt. Habár nem éppen szokványos környezetbarát termék, de úgy tűnik a vállalkozás sikeres, amíg van elég birka és birkabogyó…
     Vauban, a fenntartható kerület [angol] / Videó
Vauban 1994-ben még egy lepusztult laktanya volt. 5000 lakos, 600 munkahely, élettér az embereknek, villamos vonal a városközpontba, autók helyett játszó-, élet-, és találkozóhelyek, biodiverzitás és jól tervezett vízgazdálkodás, a lakosság 70%-ának nincs autója, 59 aktív ház...
     Hostetin, az önfenntartó falu / Videó
A csehországi Hostětín kisebb ötletekkel és grandiózus fejlesztésekkel arra törekszik, hogy élhető legyen, megtartsa a lakosságát, ne zsigerelje ki a Földet és ez a lehető legkevesebb pénzébe kerüljön a falu lakóinak. Ajánlott cikk: Egy kihalásra ítélt falu nagy ötlete
     10 Agriculture Projects in New York City That Can’t Be Missed / Máshol olvastuk
​New York City is not only the center of finance, fashion, and art in the United States, but it is also a major hub for urban agriculture. Food Tank has compiled a list of ten urban farming projects in New York City that are definitely worth a visit.
     The London Orchard Project [angol] / Videó
Az őszi szüret nem csak a vidéki élet velejárója. Egyre szaporodnak az olyan nagyvárosi kezdeményezések, ahol helyi lakók gazdátlan vagy közterületen álló gyümölcsfákat szüretelnek le, és osztják szét rászorulók között, vagy saját használatra feldolgozzák. Az eredmény: friss gyümölcs, kevés környezetterhelés, erősödő helyi közösség. Ajánlott cikk: Gyümölcsszüret a megapoliszban
     Így segíts a madaraknak télen / Cikk
Ma még nem aktuális, de néhány hét múlva talán időszerű lesz, hogy elgondolkodjuk a madarak téli etetésén. Ez különösen a havas, fagyos időszakban fontos, mert a megfagyott hó miatt nem jutnak elég táplálékhoz.
     Miniparkok autók helyett [angol] / Videó
Néhány évvel azután, hogy egy tiltakozás részeként megjelent az első kis park egy San Francisco-i autóparkoló helyén,  a miniparkok a városfejlesztők kedvelt „élettérnövelő” eszközeivé váltak. Egy kis fa padlózat, pár négyzetméter gyep, néhány asztal és szék. Máris kész a legújabb városi társasági tér. Ajánoltt cikk: Miniparkok autók helyett
     Gyümölcsszüret a megapoliszban / Cikk
Az őszi szüret nem csak a vidéki élet velejárója. Egyre szaporodnak az olyan nagyvárosi kezdeményezések, ahol helyi lakók gazdátlan vagy közterületen álló gyümölcsfákat szüretelnek le, és osztják szét rászorulók között, vagy saját használatra feldolgozzák. Az eredmény: friss gyümölcs, kevés környezetterhelés, erősödő helyi közösség.
     Miniparkok autók helyett / Cikk
Néhány évvel azután, hogy egy tiltakozás részeként megjelent az első kis park egy San Francisco-i autóparkoló helyén,  a miniparkok a városfejlesztők kedvelt „élettérnövelő” eszközeivé váltak. Egy kis fa padlózat, pár négyzetméter gyep, néhány asztal és szék. Máris kész a legújabb városi társasági tér.
     Ősszel várnak az ÖkoKörök / Cikk
Szeptembertől újra indul az ÖkoKör háztartászöldítő program. Jó hangulat, kreatívkodás és sok-sok megtakarított energia, víz és hulladék. Zöldítsd Te is a háztartásodat ÖkoKörben! Minden érdeklődőt – csoportvezetőt vagy lelkes tagot - szeretettel várunk!
     Az én házam, a te kerted – virágzik a kertmegosztó mozgalom / Cikk
Egy kisváros kitalálta, a River Cottage celebje jól megmarketingelte, és máris kész volt a siker. Az angliai föld- és kertmegosztó mozgalomnak 3 év alatt több mint 70 ezer tagja lett: gondozatlan földek, kertek találtak lelkes kertészkedni vágyó gazdára.
     Lyukas zokni és kávéfőző / Cikk
Gombamód szaporodnak a repair-cafe-k, vagyis azok a javítóműhelyek, ahol egy-egy alkalommal különböző területek szakértői ingyen megjavítják a bedöglött vasalónkat vagy az akadozó zipzárt a táskánkon. A kávézás, sütizgetés mellett ismertségek, barátságok szövődnek, így nem csak egy megújult cumóval térhetünk haza.
     Oszd meg az ételed! / Cikk
Túl sok vacsorát készítettél? Nincs kedved három napig enni, de kidobni sajnálnád? Oszd meg valakivel a közeli vagy távolabbi szomszédságból egy közösségi oldalon keresztül!
     Der Blau Engel / Címke
     CE jelölés / Címke
     Közösségi kertháló Párizsban / Cikk
Párizs az élő példája annak, hogy bárhol lehet közösségi kerteket nyitni, még a legnagyobb turistalátványosságok szomszédságában is.
     Elindult az első városi méhészet Budapesten / Cikk
Óriási érdeklődés kísérte annak a városi méhészetnek az indítását, amelyet a német finger csoport művészei alakítanak ki idén nyáron Budapesten. A méheket gondozó vegyes méhészcsoportba kétszeres volt a túljelentkezés.
     Utcai varroda, önkéntes alapon [angol] / Videó
Michael Swaine 12 éve minden hónap 15-én kigurítja régimódi, pedálos varrógépét San Francisco egyik legszegényebb és legveszélyesebb kerületébe, hogy ott megfoltozza, megjavítsa a környékbeli szegények ruháit. Mindenki ott segít, ahol tud. Ajánlott cikk: Utcai varroda, önkéntes alapon
     Illegális jó cselekedet: a gerillakertészet / Cikk
A köztér egyszerre mindenkié és senkié. Tegyük szebbé, vidámabbá köztereinket, mégha erre nem is kapjuk meg a megfelelő hatósági engedélyeket. Erről szól a gerillakertészet.
     Five Borough Farm: How Can We Expand Urban Agriculture in NYC? [angol] / Videó
Hogy néz ki egy zöld oázis egy betondzsungelben? Mi lehet egy ilyen helyzetben a két legfontosabb feladat? 1. hogyan szerzünk területet? 2. hogyan lesz jó minőségű termőföldünk, és komposztunk? Erről beszélgetnek New York város illetékesei és a városi farmerek. Five Borough Farm - Urban Agriculture in NYC
     Növekedni kezdett a tanyasi lakosság száma / Máshol olvastuk
A tanyáknak a fenntarthatóság és a zöld gazdálkodás irányába kell lépniük, amely az EU 2014–2020-as költségvetési időszakában kiemelt figyelmet kap majd. A Tanyapedagógiai Programot megálmodó, lebonyolító, illetve támogató szervezetek az első év tapasztalatairól számoltak be a napokban tartott konferencián.
     A városi tanya / Videó
Mi is az a városi tanya, városi kert? Hogyan alakítsunk közösségeket, kerteket?