Termékcímkézés / Legújabb

     Egyre népszerűbbek a nemzeti parkok és védjegyes termékeik / Cikk
Egyre népszerűbbek a hazai nemzeti parkok és a Nemzeti Parki Termék Védjegy. Utóbbit címet egy év alatt már 102 gazdálkodó és szolgáltató, összesen 235 terméke kapta meg.
     Győri Édes Dörmi dietetikus szemmel / Cikk
Termékelemző sorozatunk folytatásaként ismét egy gyermekekre pozícionált terméket elemzünk. Valóban annyira jó minőségű és egészséges ez a termék, mint amennyire azt a szülők elvárnák? Középpontban a Győri Édes Dörmi piskótaszelet.
     Ismerd meg a címkéket: Rainforest Alliance / Cikk
Ezen a héten újabb címkével bővítjük (öko)címke adatbázisunkat. A Rainforest Alliance egy fenntarthatósági program trópusi országok farmerei számára, megfelelő gazdasági alternatívát jelentenek az esőerdők irtása helyett.
     Világosbarna és nem kakaó ízű a hamis kakaó / Cikk
Eddig mintegy 1000 zacskó hamisított kakaó zárolását és kobzását rendelte el a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI). Az ügyet a gyártó bejelentésére kezdte el vizsgálni a különleges esetekre specializálódott csapat.
     Ismerd meg a címkéket: UTZ Certified / Cikk
Ezen a héten újabb címkével bővítjük (öko)címke adatbázisunkat. Az UTZ Certified egy fenntarthatósági program kávét, kakaót és teát termelő farmerek számára, amely keretében meglévő, ismert márkájú termékeket gyártó és forgalmazó cégekkel működhetnek együtt.
     Jelek, címkék, védjegyek – elkészült a Tudatos Vásárló címkeadatbázis / Cikk
Az elmúlt évtizedekben nőtt azok száma, akik fogyasztói döntéseiket fokozott környezeti, társadalmi és etikai tudatossággal hozzák meg. A fenntartható fogyasztás, a tudatosságon alapuló vásárlást a megfelelő információk hiányában sokszor nehéz meghozni. Ehhez nyújt segítséget a Tudatos Vásárló címkeadatbázisa.  
     Meddig jó az étel? / Cikk
Mi a különbség az eltarthatósági idő és a minőség megőrzési idő között? Hogyan számolják és milyen jelentősége van a fogyasztókra nézve? A legfontosabb tudnivalók röviden.
     Javuló tendencia a magyar termékek terén / Cikk
A magyar termék jelölést használó élelmiszerek országos ellenőrzése egyéves türelmi időt követően, szeptember óta folyik, a vizsgált élelmiszerek hatvan százaléka megfelelt az előírásoknak - számolt be a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkársága.
     Hamis volt a gesztenyemassza / Cikk
Két gesztenyemassza gyártó 14 termékének azonnali visszahívását rendelte el a Nébih, miután a laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy 10 rizslisztet, 4 pedig burgonyát tartalmaz.
     Van-e rabszolgamunka a magyar divat mögött? / Máshol olvastuk
Legkésőbb az alapanyagoknál követhetetlenné válik, hogy tisztességes körülmények között vagy szutykos bangladesi üzemekben, rabszolgamunkával készültek-e a magyar divattermékek. Itthon eddig még senki nem kérdezett rá, hogy a magyar hátterű divatmárkák termékeit hol és hogyan gyártják. A titkot pedig néhány kivétellel őrzik a cégek - a Tisza Cipő, a minden plázában megtalálható Mayo Chix, a Sherpa vagy a Retro Jeans is a hallgatást választotta. Csak néhány cég vállalja büszkén, hogy itthon varrat, a textileket viszont kénytelen külföldről beszerezni.
     Leválthatja a papírcímkét a lézeres tetoválás / Videó
Június végén az EU elfogadta, hogy a gyümölcsök származási helyének megjelölésére egy újfajta lézeres technológiát használjanak. A módszer élelmiszerbiztonsági szempontból előrelépést jelent, mert nyomon követhető a származásuk, megakadályozható az átcímkézés. Ajánlott cikk: Leválthatja a papírcímkét a lézeres tetoválás
     Leválthatja a papírcímkét a lézeres tetoválás / Cikk
Június végén az EU elfogadta, hogy a gyümölcsök származási helyének megjelölésére egy újfajta lézeres technológiát használjanak. A módszer élelmiszerbiztonsági szempontból előrelépést jelent, mert nyomon követhető a származásuk, megakadályozható az átcímkézés.
     Irritáló / Címke
     Toxikus / Címke
     Egészségre veszélyes / Címke
     Környezetre veszélyes / Címke
     CE jelölés / Címke
     Génmanipuláció: a vonalkód alapján kiderül? / Cikk
Egy lánclevélben terjedő városi legenda nyomába eredtünk. A levél szerint a vonalkódból kiolvasható, hogy az adott zöldség vagy gyümölcs génmanipulált-e. Téves a rémisztgetés.  
     Termékcímke adatbázis / Oldal
Napjainkban már Magyarországon is több mint 200 féle olyan emblémával találkozhatunk, amely termékek vagy szolgáltatások valamilyen környezeti, társadalmi jellemzőjére utalnak. Maguk a címkék (illetve azok a rendszerek, amelyek révén a címkék a termékre felkerülhetnek) nagyon sokfélék. Az eligazodáshoz nyújt segítséget a Tudatos Vásárlók Egyesülete termékcímke-adatbázisa.
     Piros, sárga, zsír! / Cikk
Kiigazodsz az élelmiszereken lévő tápérték-táblázatból? Szeretnéd, hogy sokkal közérthetőbben jelöljék, ha túl sok zsír, cukor vagy só van az adott termékben? Töltsd ki a Consumers International kvízét a magyarországi termékekről! Lehet, hogy meg fogsz lepődni. 
     Kötelező tápérték-jelölés az élelmiszereken / Cikk
Legkésőbb 2016 decemberéig minden EU-ban értékesített, előre csomagolt élelmiszeren a gyártó köteles feltüntetni a tápértékre vonatkozó információkat az új szabályoknak megfelelően. Nézzük, mit és hogyan határoznak meg az új szabályok!
     Megtévesztő jelölések az élelmiszercímkéken / Cikk
Cukormentes! Csökkentett zsírtartalmú! – harsogják az öles betűk, és már kapjuk is le a dobozt a polcról. Hiszen ki akarna cukros vagy zsíros terméket venni, ha lehet „egészségeset” is? Ám a vonzó feliratok mögött megbújó igazságot sokszor a kis betűk rejtik.
     Teszt: magyar termékek szupermarketekben / Cikk
Tesztünkben az vizsgáltuk, hogy a szupermarketekben milyen arányban vannak jelen a Magyarországon előállítható termékek, van-e lehetőségünk magyar árut választani, vagy egyáltalán lehet-e tudni, honnan jött a termék. Tesztünk eredménye leginkább a rendszer zavarosságára mutat rá.   
     Nem minden szúnyogriasztó, ami annak látszik / Cikk
Az ÁNTSZ közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy körültekintőnek kell lenni szúnyog- és kullancsriasztó szerek vásárlásakor.
     Új irányok a tápanyag címkézés területén Európában / Máshol olvastuk
A táplálkozási címkék segítik a fogyasztókat, hogy egészségesebb élelmiszereket válasszanak, de a tudományos igazolás, hogy a valós életben ezeket a címkéket hogyan hasznosítják vásárláskor mást mutat. A cél, hogy az EU által támogatott project, a FLABEL, tovább vizsgálja a tápanyagcímkézés és a választás közötti összefüggéseket az európai fogyasztók körében.