Környezetvédelem, környezetszennyezés / Legújabb

     Nagyon Zöld Füzet / Könyvajánló
     Megéri a multik körmére nézni / Cikk
Szép dolog szembeszállni az etikátlan óriásvállalatokkal, de eredményt úgysem érhetünk el velük szemben – gondolják sokan. Az Oxfam nevű civil szervezet bebizonyította, hogy alig egy év alatt jelentős változtatásokra lehet bírni a legnagyobb cégeket is.
     Mit kell tudni az autómegosztásról? / Cikk
A carsharing mozgalomnak világszerte már 12 millió tagja van. Tavaly ősszel a fővárosban is elindult az első hazai autómegosztó rendszer, ami egyelőre inkább csak egy rugalmasabb autókölcsönzőt idéz.
     Clean air in cities [angol, feliratos] / Videó
Európában minden évben több mint 300 000, Magyarországon 16 000 ember veszti el idő előtt az életét a részecskeszennyezés (PM10) miatt. Azokról a rendkívül apró méretű szemcsékről és csöppecskékről van szó, amelyek főleg a közlekedés (mindenekelőtt a dízeljárművek) és a fűtés következtében kerülnek a levegőbe. Nemzetközi összefogással kilenc civil szervezet -- köztük a Levegő Munkacsoport -- indított kampányt a részecskeszennyezés csökkentésére az Európai Bizottság LIFE+ programja, a ClimateWorks amerikai alapítvány és az Európai Éghajlatvédelmi Alapítvány (European Climate Foundation) támogatásával.
     Betiltanák a palackozott vizet San Franciscoban / Máshol olvastuk
San Francisco felügyelőtanácsának legújabb terve, hogy jóváhagyja az eddigi talán legszigorúbb intézkedést a műanyag palackok tömege ellen – be szeretnék tiltani ugyanis a palackozott vizet.
     Birkabogyó és papír – társadalmi vállalkozás kreatívoknak / Cikk
A pénznek nincs szaga – talán ez lehetne az egyik mottója annak a walesi társadalmi vállalkozásnak, amelyik birkaürülékből készít papírt. Habár nem éppen szokványos környezetbarát termék, de úgy tűnik a vállalkozás sikeres, amíg van elég birka és birkabogyó…
     Karácsonyi kézműves workshopok 2013 / Cikk
Ha idén kihagynád a karácsonyi bevásárlós őrületet, és szívesebben ajándékoznál szeretteidnek valami személyest, akkor készíts te magad egyedi meglepetéseket! Összegyűjtöttük azokat a workshopokat, ahol mindezt megteheted.
     A kvótakereskedelem története / Videó
A The Story of Stuff Project és Annie Leonard filmje a kvótakereskedelem buktatóiról.
     Egy nap hús nélkül / Cikk
Az utóbbi években terjed egy olyan kampány, amely húsmentes nap bevezetésére ösztönzi az embereket. Célja egészen egyszerű: magunkért, a környezetünkért, egy nap biztosan hús nélkül.
     Tippek a szemét csökkentéséhez / Cikk
Egész jó példákat találni a nagyvilágban arra, hogy hogyan is lehet megúszni az életet akár egy nagyváros közepén is szemét nélkül. Szemétcsökkentő tippek következnek.
     Mi a baj a palagázzal? / Cikk
Az utóbbi időben döntéshozói szinten is egyre többet hallani a kiaknázatlan európai és magyar palagáz mezőkről, a természetvédők viszont figyelmeztetnek, kibányászása előre fel nem becsülhető természeti károkat okozhat. Összefoglaló a Magyar Természetvédők Szövetségének kiadványa alapján.
     Korom nélkül az éghajlatért I. rész [német, magyar felirattal] / Videó
A német környezet- és fogyasztóvédelmi szervezetek 2009 márciusában kezdték meg a "Korom nélkül az éghajlatért" című kampányukat, amelyhez a Levegő Munkacsoport is csatlakozott 2010 tavaszán. A kampány célja, hogy felhívja a politika és a társadalom figyelmét a korom éghajlatra gyakorolt hatására, megnevezze a szükséges politikai döntéseket és segítse azok megvalósításának módját. Ajánlott link: Levegő Munkacsoport
     Belefulladunk a lájkokba / Máshol olvastuk
Az internet egyre jobban terheli a környezetet, minden egyes feltöltött kép, kéretlenül elküldött e-mail szén-dioxidot puffogtat a levegőbe. Pár év múlva komoly fejtörést okozhat az a digitális szemét, amit meggondolatlanul feltöltöttünk az internetre, úgyhogy ha nem muszáj, ne mutassuk meg az egész világnak mind az ötszáz nyaralási fotónkat.
     Zöld Pont / Címke
     NF-Environment / Címke
     CENIA / Címke
     AENOR / Címke
     SAZP / Címke
     Umweltzeichen / Címke
     Milieukeur / Címke
     Nordic Ecolabel / Címke
     Tilos fürdeni a Duna főágán / Cikk
A Duna hazai szakaszán a folyó vizének minősége több helyen még átlagos vízhozam mellett is kívánnivalót hagy maga után higiéniai, mikrobiológiai szempontból. Az áradás az emberre is veszélyes szennyeződéseket hozott, hozhatott magával, így a vízminőség tovább romlott.
     Környezetbarát Termék / Címke
     Melyik volt a legzöldebb elektronikai gyártó 2012-ben? / Cikk
Laptopunk, telefonunk és táblagépeink produktívabbá és szórakoztatóbbá tehetik életünket, de gyártásuk, használatuk és eldobásuk komoly hatással van bolygónkra. A Greenpeace legújabb jelentése megmutatja, hogy melyik IT gyártó tesz a legtöbbet a környezetvédelemért.  
     Sikeres volt a “fish fight” / Cikk
Az Európai Parlament február elején történelmi jelentőségű szavazással támogatta az ökológiai és gazdasági szempontból fenntartható halászatot.