Fogyasztás, életmód, fogyasztás pszichológiája / Legújabb

     Enni, de milyen áron? / Videó
Varga Judit az utóbbi öt év nagy részét önkéntesként töltötte: Magyarországtól az Egyesült Államokig különböző környezetvédelmi projektek megvalósításán dolgozott. Amit azonban valóban szeret, az az evés. E két kedvenc tevékenységét kombinálva, három barátjával 2012-ben életre hívta a Felelős Gasztrohős kezdeményezést, hogy közösen elterjesszék a fenntartható étkezés gondolatát hazánkban. Előadásában húslevesről, klímaváltozásról és élelmiszernek látszó tárgyakról mesél.   Egy gondolat az előadásból: "Abba sem gondolunk bele, hogyan lehet egy Ázsiából ide repített mangó olcsóbb, mint egy magyar őszibarack!" Mi tudjuk a választ, 4 részes cikksorozatunkból megtudhatjátok, honnan jön a mangó és milyen utat jár be Perutól a boltok polcáig!
     Miutcánk.hu: "ez egy fantasztikus dolog lesz" / Cikk
Szabó Dávidban a tavalyi árvízi önkénteskedés közben fogalmazódott meg, hogy milyen jó lenne egy összetartó országban élni minden nap. Erre alapította a miutcánk.hu-t: segíteni egymást egy közösségi oldalon keresztül.
     Kezdeményezz helyben! / Videó
Mi az a szociális szövetkezet? Hogyan működik, kik a tagok, ki kap osztalékot, mi az, hogy önfoglalkoztatás? Adhatnak teret kallódó fiataloknak, foglalkozhatnak autista fiatalokkal, csomagolhat helyi termékeket, működtethet játszóházat, termelhetnek helyben élelmiszert. Lényeg a közösségi gondolkodás!
     Ne Vásárolj Semmit! Nap [angol] / Videó
1992 indult útjára a Ne Vásárolj Semmit! Nap hagyománya Észak-Amerikából származik, ahol a Hálaadás Napja utáni első péntek a karácsonyi bevásárlás hagyományos kezdőnapja. A nagy szupermarketek, bevásárlóközpontok ilyenkor hatalmas akciókkal várják a vásárlókat, akik boltnyitáskor őrültek módjára taposnak át egymáson, csak hogy biztosan kapjanak az olcsó árukból. Videónkban Kalle Lasn a Ne Vásárolj Semmit! Nap egyik ötletgazdája nyilatkozik a mozgalomról a CNN-nek.
     Idén is Ne Vásárolj Semmit! Nap / Cikk
Időnknek egyre nagyobb részét emészti fel a bevásárlóközpontokban tanyázás, a boltok közötti járkálás, a hirdetési újságok átnyálazása, vagy épp termékinformációk hajhászása az interneten. De ez fáj a Földnek. Állj meg egy napra!
     Global Action Plan Introduction [angol] / Videó
Miért sikeres már több mint 20 országban az ‎Ökokör‬ program? Marilyn Mehlman a GAP International vezetője, az Ökokörök "anyja" nyilatkozik arról, hogy mitől lesznek környezettudatosak az emberek és mitől nem. Csatlakozz Te is a magyarországi Ökokör csoportok egyikéhez!
     Anglia első hulladékmentes étterme [angol] / Videó
A Silóban minden hulladékot újrahasznosítanak, az alapanyagokat csak újrahasználható tárolóedényekben szállíttatják ki, a zöldségeket, gyümölcsöket általában helyi termelőktől szerzik be. A tányérok újrahasznosított műanyagzacskókból készültek, az italt pedig eredetileg befőttesüvegnek készült „poharakból” fogyaszthatjuk. A számla emailen érkezik a papírspórolás jegyében, ahogy a WC-t is a gépek által elhasznált vízzel igyekeznek majd öblíteni, a napelemek pedig az energiatakarékosságot szolgálják. Ajánlott video: A hulladékmentes étterem [angol]
     Sürgősen lassítsunk! [francia] / Videó
Vannak, akik nem rohannak minden áron, hanem hagynak maguknak időt. A dokumentumfilm rendező, Philippe Borrel Európában, az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában és Indiában forgatott olyan kezdeményezésekről, helyi közösségekről és civilekről, akik egy másfajta gondolkodásmódon alapuló életformát követnek. A film francia nyelvű, magyar hangalámondásos vetítését a rendező részvételével a Francia Intézet által szervezett 'A környezetvédelem hónapja 2014' rendezvényen 2014. november 13-án 17:00 időpontban ingyenesen nézhetjük meg. Az egész napos 'A rövid ellátási láncok jelene és jövője, az önkormányzatok lehetőségei' program lezárásaként. ajánlott video: a teljes film francia nyelven
     The change / Videó
Egy sok díjat nyert animációs film, mely úgy mond rengeteget, hogy egy szó sem hangzik el benne. Gyermekmese felnőtteknek, ha már egyszer úgyis előről kell kezdenünk a tanulást.
     Peru: az arany nem ehető / Videó
Tudod, hogy honnan származik az arany, ami a gyűrűdben, a telefonod és egyéb kütyüid áramköreiben vagy a csatlakozók felületén van? Jó eséllyel Peruból - innen jön a világ aranyszükségletének jó része. A helyiek viszont nagy árat fizetnek ezért. A cianidos technológiás bányászás 250.000 liter vizet használ fel egy nagy bányában, míg egy átlagos család 30 liter vizet fogyaszt el egy napon. A maradvány: eltűnő cianidos lagúnák. Ajánlott oldal: Make IT Fair
     Katie's Krops [angol] / Videó
A 14 éves Katie társadalmi vállalkozása a Katie's Krops már 200.000 dollárt költött arra, hogy 9-16 éves gyerekek zöldségeket tudjanak termeszeni és megtermett terményekkel segítsék a helyi rászorulókat. Jelenlegi állapot: 75 kert 25 államban, Katie új terve: 500 kert 50 államban.
     A fenntarthatóság mítoszai / Cikk
Csak azért, mert szelektíven gyűjtöd a hulladékot, még nem vagy zöld. Ha környezetbarát dolgokat veszel, akkor sem. 
     Nőljön nagyra a ceruzád! [angol] / Videó
Te mit csinálsz a ceruzáddal, ha már végig hegyezted? Kidobod? Ez ne dobd el, ültesd el és láss csodát! ajánlott cikk: Akár el is ültetheted a ceruzád!
     Farmers Market Nutrition Program [angol] / Videó
Az FNMP egy jegy rendszer. A rendszerben megkapott helyi (New York City) pénzt a háziasszonyok csak a helyi termelői piacon költhetik el friss és helyben megtermelt termékekre. Ajánlott oldal: Grow NYC, Ajánlott video: Boone St. Farms [angol]
     Disco Soup [angol] / Videó
Fiatalok zenehallgatás közben kidobástól megmentett, egyébként le nem szedett, be nem takarított alapanyagokból készítették Oxfordban az első DiscoSoup programon az összes ételt. Ajánlott cikk: Gyümölcsszüret a megapoliszban; Ajánlott oldal: Esélyt az ételnek
     Napos Oldal / Videó
Hát ilyen a Napos Oldal! Náluk is használhatod a Tudatos Vásárló Kedvezménykártyád.
     Boone St. Farms [angol] / Videó
Az East Baltimore Midwayben élők legalább 20%-a élelmiszer sivatagban él. Számukra a Boone St. Farms önkéntesek segítségével olyan környezetet teremtett, ahol a helyiek maguk termeszthetik meg az élelmüket, ezzel gyökeresen megváltoztatva a saját élelmezésükhöz való hozzáállásukat. Ebben a kertben nem csak saját fogyasztásra termelnek, árusítani is szokták terményeiket. Elfogadott fizetési módok: készpénz, EBT, WIC, és FMNP.
     Magyar hippi alakítja a globális szemétpiacot / Videó
Rágógumi, cigicsikk, chipses zacskó. Tom Szaky fűtermesztéssel kezdte, mára a TerraCycle piacvezető a hagyományosan újra nem hasznosítható hulladékok feldolgozásában. A szemét szerinte szexi, csak ezt még nem látjuk be.
     Szakrális Közgazdaság [angol, feliratos] / Videó
Mi az a szakrális közgazdaság? Mit jelent a pénz, a hiány, a nyereség? Árucikket teremtünk mindenből, mi lesz ennek a következménye? Mi lenne, ha ezt nem így tennénk? Ajánlott oldal: Sacred economics
     Getting to Postgrowth: The Transformative Power of Mind- and Paradigm Shifts / Máshol olvastuk
Before an individual chooses to act, he or she requires a story or mindset to make sense of what the situation is about. Acting rationally in this sense means to act with reason, in congruence with one’s worldview and the individual interpretation of the “rules of the game.” Individual mindsets, however, are not fixed when we are born, but the result of learning and socialization processes in which the collective imaginary and narratives about life, society and desirable futures provide the reference framework.
     How to Grow Healthy Eaters [angol] / Videó
A FoodCorps az USA 15 államában működik együtt helyi szervezetekkel. Céljuk, hogy a gyerekekkel megismertessék az utat az egészséges élelemhez és táplálkozáshoz. Jelszavaik valának: iskolakertek, közös főzés, a gyerekek ételhez fűződő kapcsolatának megváltoztatása, és még sok szép gondolat.
     A megosztással mindenki jól jár / Cikk
Egyre inkább terjed a világ nagyvárosaiban a javak közösségi megosztásán alapuló fogyasztás. A trend hazánkba is megérkezett, már több tucat megosztáson alapuló netes platform létezik, amelyek használatával a résztvevők szinte észrevétlenül válnak ökotudatos fogyasztókká. A kezdeményezéseket összefogó OuiShare magyar alapítójával, Berkovics Dalmával a fogyasztás új formájáról beszélgettünk.
     Az utolsó fogás [angol, feliratos] / Videó
Milyen hatással van a világtengerek túlzott halászata környezetünkre, táplálékunkra és a jövőnkre? Charles Clover alámerült, hogy bemutassa a dermesztő valóságot a Föld tengereinek kifosztásáról. Nézd meg velünk a teljes filmet az Ökofilmklub szervezésében 2014. június 19-én, 19:00 órától az A38 hajón. Haraszti Anikó a TVE-től szakértőként vesz részt a programon. Ajánlott videó: Állítsuk meg a túlhalászatot! [angol]
     Nyíregyházi Kosár Közösség / Videó
Hogyan is indult a Nyíregyházi Kosár Közösség? A megnyitóról készült filmből megtudhatjuk. Fontos cél volt a helyi gazdaság élénkítése, a pénz helyben tartása. Ezen felül fő cél természetesen a tagok számára egészséges élelem biztosítása helyi gazdáktól származó termékekkel. És hol tartanak most? Megtudhatod, ha követed Facebook oldalukat!
     Honnan jön a mangó? - Mindenkinek van feladata / Cikk
Megszerettük a mangót. De honnan érkezik Magyarországra és milyen körülmények között termesztik? Cikksorozatunkban most azt mutatjuk be, hogy milyen feladati vannak a szupermarketeknek és a döntéshozóknak.
     A hulladékmentes étterem [angol] / Videó
Justin a Sandwich Me In étterem tulajdonosa minden újrahasznosítható hulladékot hazavisz és az otthoni szelektív gyűjtőkbe teszi, így biztosítja, hogy szendvics bárja 100%-osan hulladék mentes. Míg egy átlagos étterem egy óra alatt termel 8 gallon hulladékot, addig nála 2 év alatt keletkezett ennyi, de azt is elvitte egy helyi művész, aki egy alkotáshoz ezt felhasználta. Alapanyagai helyi termelőktől származnak és most már komposztálási tanfolyamot is szervez az étteremben. Ajánlott video: Anglia első hulladékmentes étterme [angol]

Linkek