Fogyasztás, életmód, fogyasztás pszichológiája / Legújabb

     Farmers Market Nutrition Program [angol] / Videó
Az FNMP egy jegy rendszer. A rendszerben megkapott helyi (New York City) pénzt a háziasszonyok csak a helyi termelői piacon költhetik el friss és helyben megtermelt termékekre. Ajánlott oldal: Grow NYC, Ajánlott video: Boone St. Farms [angol]
     Disco Soup [angol] / Videó
Fiatalok zenehallgatás közben kidobástól megmentett, egyébként le nem szedett, be nem takarított alapanyagokból készítették Oxfordban az első DiscoSoup programon az összes ételt. Ajánlott cikk: Gyümölcsszüret a megapoliszban; Ajánlott oldal: Esélyt az ételnek
     Napos Oldal / Videó
Hát ilyen a Napos Oldal! Náluk is használhatod a Tudatos Vásárló Kedvezménykártyád.
     Boone St. Farms [angol] / Videó
Az East Baltimore Midwayben élők legalább 20%-a élelmiszer sivatagban él. Számukra a Boone St. Farms önkéntesek segítségével olyan környezetet teremtett, ahol a helyiek maguk termeszthetik meg az élelmüket, ezzel gyökeresen megváltoztatva a saját élelmezésükhöz való hozzáállásukat. Ebben a kertben nem csak saját fogyasztásra termelnek, árusítani is szokták terményeiket. Elfogadott fizetési módok: készpénz, EBT, WIC, és FMNP.
     Magyar hippi alakítja a globális szemétpiacot / Videó
Rágógumi, cigicsikk, chipses zacskó. Tom Szaky fűtermesztéssel kezdte, mára a TerraCycle piacvezető a hagyományosan újra nem hasznosítható hulladékok feldolgozásában. A szemét szerinte szexi, csak ezt még nem látjuk be.
     Szakrális Közgazdaság [angol, feliratos] / Videó
Mi az a szakrális közgazdaság? Mit jelent a pénz, a hiány, a nyereség? Árucikket teremtünk mindenből, mi lesz ennek a következménye? Mi lenne, ha ezt nem így tennénk? Ajánlott oldal: Sacred economics
     Getting to Postgrowth: The Transformative Power of Mind- and Paradigm Shifts / Máshol olvastuk
Before an individual chooses to act, he or she requires a story or mindset to make sense of what the situation is about. Acting rationally in this sense means to act with reason, in congruence with one’s worldview and the individual interpretation of the “rules of the game.” Individual mindsets, however, are not fixed when we are born, but the result of learning and socialization processes in which the collective imaginary and narratives about life, society and desirable futures provide the reference framework.
     How to Grow Healthy Eaters [angol] / Videó
A FoodCorps az USA 15 államában működik együtt helyi szervezetekkel. Céljuk, hogy a gyerekekkel megismertessék az utat az egészséges élelemhez és táplálkozáshoz. Jelszavaik valának: iskolakertek, közös főzés, a gyerekek ételhez fűződő kapcsolatának megváltoztatása, és még sok szép gondolat.
     A megosztással mindenki jól jár / Cikk
Egyre inkább terjed a világ nagyvárosaiban a javak közösségi megosztásán alapuló fogyasztás. A trend hazánkba is megérkezett, már több tucat megosztáson alapuló netes platform létezik, amelyek használatával a résztvevők szinte észrevétlenül válnak ökotudatos fogyasztókká. A kezdeményezéseket összefogó OuiShare magyar alapítójával, Berkovics Dalmával a fogyasztás új formájáról beszélgettünk.
     Az utolsó fogás [angol, feliratos] / Videó
Milyen hatással van a világtengerek túlzott halászata környezetünkre, táplálékunkra és a jövőnkre? Charles Clover alámerült, hogy bemutassa a dermesztő valóságot a Föld tengereinek kifosztásáról. Nézd meg velünk a teljes filmet az Ökofilmklub szervezésében 2014. június 19-én, 19:00 órától az A38 hajón. Haraszti Anikó a TVE-től szakértőként vesz részt a programon. Ajánlott videó: Állítsuk meg a túlhalászatot! [angol]
     Nyíregyházi Kosár Közösség / Videó
Hogyan is indult a Nyíregyházi Kosár Közösség? A megnyitóról készült filmből megtudhatjuk. Fontos cél volt a helyi gazdaság élénkítése, a pénz helyben tartása. Ezen felül fő cél természetesen a tagok számára egészséges élelem biztosítása helyi gazdáktól származó termékekkel. És hol tartanak most? Megtudhatod, ha követed Facebook oldalukat!
     Honnan jön a mangó? - Mindenkinek van feladata / Cikk
Megszerettük a mangót. De honnan érkezik Magyarországra és milyen körülmények között termesztik? Cikksorozatunkban most azt mutatjuk be, hogy milyen feladati vannak a szupermarketeknek és a döntéshozóknak.
     A hulladékmentes étterem [angol] / Videó
Justin a Sandwich Me In étterem tulajdonosa minden újrahasznosítható hulladékot hazavisz és az otthoni szelektív gyűjtőkbe teszi, így biztosítja, hogy szendvics bárja 100%-osan hulladék mentes. Míg egy átlagos étterem egy óra alatt termel 8 gallon hulladékot, addig nála 2 év alatt keletkezett ennyi, de azt is elvitte egy helyi művész, aki egy alkotáshoz ezt felhasználta. Alapanyagai helyi termelőktől származnak és most már komposztálási tanfolyamot is szervez az étteremben.
     Ahol helyi pénzért van az áram és a buszjegy / Cikk
Közel két éves sikertörténetet tudhat maga mögött az angliai bristoli helyi pénz, ahol a lakosság nem csak kávézókban vagy a zöldségesnél használhatja a helyi bankót, de a villanyszámlát és a buszjegyet is Bristol fontban fizetheti. Az elektromos kütyük szerelmeseire is gondoltak a szervezők, ugyanis egy sms-sel is megoldható a fizetés.
     Honnan jön a mangó? - Perutól a polcig / Cikk
Megszerettük a mangót. De honnan érkezik Magyarországra és milyen körülmények között termesztik? Cikksorozatunkban bemutatjuk a kevésbé ismert, és kevésbé vidám részleteket is.  
     A város lekerekítve - Bori / Videó
Ízelítő Kádár Viktor A városi kerékpáros dokumentumfilmjéből, Borival. 2014. márciusában újraindult a Kétker-Étkem! Bevásárlás reggel a piacon, bringa, irány a konyha, naponta friss húsos és vegetáriánus ételek, süti,szezonális alapanyagok, betétdíjas dobozok, bringás futár, mi kell még? Rendelni! Ajánlott oldal: Kétker-Étkem FB, Ajánlott cikkek: Kétker-Étkem – Kisinterjú Borival, Kétker-Étkem, avagy két keréken érkezik az étkem; Ajánlott videó: Kétker-Étkem
     SAMSARA / Videó
A 'szamszára' szanszkrit szó, lényege az élet örök körforgásában változó jelenségek mélyebb értelmezése. Ha illúzióink lennének a felől, hogyan készülnek nagyüzemi módon az élelmiszerek és iparcikkek... Láttál már csirke betakarító kombájnt, vagy tehénfordítót a tejgyárban? Szeretnél csirkecomb kifordító lenni egy üzemben?. És ez után vajon milyen kép tárul elénk a fogyasztói szokásokról? Ez IS benne van a filmben. Ez a helyes körforgás?
     Íme az Ember! / Videó
Egyszerű, és tömör összefoglaló az ember és a természet viszonyáról. Te nem szeretnél ebben így részt venni, mit tehetsz? Lehet máshogy is csinálni? Például járj ÖkoKörbe, vagy szervezz magad és vezess ÖkoKört, és meglátod, lehet!
     Így csinál belőlünk drogost az élelmiszeripar / Máshol olvastuk
Miközben az élelmiszeripar fantasztikusan képzett vegyészek és szuperízlelők hadseregével munkálkodik azon, hogy rávegyen minket a minél nagyobb zabálásra, szépen hazavágja az ízérzékelésünket.
     A táplálkozás és az egészség téveszméi / Máshol olvastuk
Az irracionalizmus különleges területei a táplálkozással és az egészséggel kapcsolatos kérdések. Hatástalan étrend-kiegészítők, „gyógyhatású” készítmények, méregtelenítő és fogyasztó technikák, táplálkozási filozófiák bizarr egyvelege kavarog a társadalmi tudat kellős közepén.
     Behind the Brands [angol] / Videó
Szép dolog szembeszállni az etikátlan óriásvállalatokkal, de eredményt úgysem érhetünk el velük szemben – gondolják sokan. Az Oxfam nevű civil szervezet a Behind the Brands kampányával bebizonyította, hogy alig egy év alatt jelentős változtatásokra lehet bírni a legnagyobb cégeket is. Ajánlott cikk: Mennyire etikusak az élelmiszergyártók?
     Hősök Tere - Az vagy, amit teszel! / Videó
"Azt szeretnénk, hogy Magyarországon minél több ember álljon ki és tegyen valamit másokért a mindennapokban. Pozitív változásra van szükség, de sokan vagyunk, akik nem tudjuk hogy kezdjünk hozzá. Ha inspiráljuk a környezetünkben élőket és megtanítjuk hogyan váljanak mindennapi hősökké, elindíthatjuk ezt a pozitív változást." Ajánlott oldalak: Hősök tere, Hősök Tere FB. Ajánlott videó: Ájult riportert mentettek a Deákon
     Berkovics Dalma: A hozzáférés ereje - TEDxYouth@Budapest2013 / Videó
Berkovics Dalma a OuiShare és a Collaborative Consumption magyarországi képviselője. Előadásában arról beszél, hogyan definiálja újra fogyasztási szokásainkat a megosztásra épülő gazdaság terjedése. Dalmával találkozhatsz az Ökoszolgálat Öko háztartás tréning 2014. programján 2014. 04. 27-én. Ajánlott cikk: Oszd meg az ételed!, A megosztással mindenki jól jár; ajánlott video: Marieke Hart: A megosztás hatalma, TEDxBrainport [angol]
     „Ökológiai téma helyett toleranciaproblémába botlottam” / Máshol olvastuk
A 21. századi ember elveszítette annak képességét, hogy eggyé válva a természettel kiszámítható, és jól működő világot teremtsen. Szabad-e hinni annak lehetőségében, hogy mindent elölről kezdhetünk, vissza lehet térni az alapokhoz, és mindazt, amit eleink jól ismertek, elő lehet venni, és újra hasznossá tenni? Erre példa Pázmánd, a közösségi és hagyományos alapokon gazdálkodó falu, amelynek fejlődését Szekeres Csaba rendező két éven keresztül követte nyomon.
     Nyeregbe 2014 / Videó
Keresd a lakhelyedhez legközelebbi Nyeregbe! kerékpármentő műhelyt  és ajándékozd el leharcolt bicajod. A program szervezői életet varázsolnak bele és elszállítják azoknak a nagycsaládosoknak, vagy épp család nélkül felnövő gyerekeknek, akik szeretnék, hogy egy kerékpár a mindennapjaikba csempészve megkönnyítse, feldobja életüket. Ajánlott oldal: Nyeregbe!
     Nyitott könyvespolc a KÖKI Terminálban / Videó
Az ország első nyitott könyvespolcát a kispesti KÖKI Terminálban hozták létre 2012-ben. A KMO az olvasáskultúrát akarja népszerűsíteni a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan indított akcióval.

Linkek