Emberi jogok, esélyegyenlőség / Legújabb

     Megéri a multik körmére nézni / Cikk
Szép dolog szembeszállni az etikátlan óriásvállalatokkal, de eredményt úgysem érhetünk el velük szemben – gondolják sokan. Az Oxfam nevű civil szervezet bebizonyította, hogy alig egy év alatt jelentős változtatásokra lehet bírni a legnagyobb cégeket is.
     Ismerd meg a címkéket: UTZ Certified / Cikk
Ezen a héten újabb címkével bővítjük (öko)címke adatbázisunkat. Az UTZ Certified egy fenntarthatósági program kávét, kakaót és teát termelő farmerek számára, amely keretében meglévő, ismert márkájú termékeket gyártó és forgalmazó cégekkel működhetnek együtt.
     Women's Knowledge: Three Reasons We Won't Solve Climate Change Without It / Máshol olvastuk
When it comes to solving the climate crisis, the world can't afford to ignore women's voices.
     Indonesia's Palm Oil Industry Rife With Human-Rights Abuses / Máshol olvastuk
     Felelős ajándékok a Fruit of Care-től / Cikk
A profitorientált és a társadalmilag felelős gondolkodás nem is áll olyan messze egymástól, véli Jakab Áron, az értelmi sérültek által előállított termékeket értékesítő cég ötletgazdája. Sőt, remekül kiegészítik egymást. 
     A munkásokat permetezik a banánültetvényeken / Cikk
A banán a nyugati világban a jólét alapköve, a gyermekükről gondoskodó szülők jóbarátja, nincs nélküle szupermarket vagy sarki zöldséges. A banán gyakran olcsóbb, mint a hazai gyümölcs; valódi árát a távoli ültetvényeken dolgozók fizetik meg. A permetszertől bűzlő ivóvíz szaga, a betegen született csecsemők, látáskárosult ültetvényi munkások hangja nem ér el a gyümölcspultig.
     Cégmérce: Elektronikai termékek gyártóit vizsgáltuk / Cikk
A TVE Cégmércéje ezúttal 16 számítástechnikai gyártót, illetve forgalmazót vett górcső alá. Az LCD monitor, laptop, tablet és PC termékek gyártóival foglalkoztunk.
     A Romani Design vezetője lett az „Az Év Hősnője ” / Cikk
A márciusi GLAMOUR Women of the Year gálán Varga Erika, a Romani Design vezetője kapta „Az Év Hősnője” díjat. Ezt a címet olyan nők nyerhetik el, akik kiemelkedően közhasznú társadalmi munkát végeznek, és ezzel követendő példaként szolgálnak. 
     Szemét dolog / Cikk
Talán nincs is olyan fiatal, aki ne vágyakozna a legújabb elektronikai eszközök után. A laptopok, játék konzolok és trendi mobiltelefonok gyors fejlődésének azonban megvannak a hátrányai is. 
     Nagy ára van az olcsó déligyümölcsnek / Cikk
Környezetszennyezés, embertelen munkakörülmények – ez az ára annak, hogy a reggeli müzlibe, az ebéd utáni salátába és a gyerek uzsonnájába is banán vagy narancs kerülhessen. Csatlakozz te is a szupermarketek nyomott áras politikája ellen induló kampányhoz!
     Cégmérce: IT / Videó
Vásárolj te is az etikus és környezetbarát cégektől! A Cégmércében vállalatokat rangsorolunk környezeti és társadalmi hatásuk alapján. http://cegmerce.tudatosvasarlo.hu/
     Új magyar divatmárka Zoób Katitól – a magyar nők méreteire szabva / Máshol olvastuk
Új magyar divatmárkát vezettek be, a női ruhadarabokat Zoób Kati tervezi és megváltozott munkaképességű emberek készítik.
     Kizsákmányolt munkások az indiai mobiltelefon iparban / Cikk
Bizonytalanok a munkahelyek és alacsonyak fizetések az indiai mobiltelefon iparban – derül ki a nemzetközi MakeITFair kampány legfrissebb jelentéséből.
     Jólét és erkölcsösség / Könyvajánló
     Susogó-völgy – Közjótan trilógia / Könyvajánló
     Jelentkezz makeITfair újságíró képzésre! / Cikk
Van ötleted, hogy mit mondj azoknak, akik szerint a gyerekmunka és a környezetszennyezés a mindennapok része, és nem kell változtatnunk? Miként lehetsz kritikus, miközben mást mondanak a legnagyobb márkák képviselői és a civil szervezetek? Hogy írhatsz érdekesen, hogy azok érdeklődését is felkeltsd, akiknem érdeklődnek az elektronikai termékek iránt?
     Több mint 1000 megváltozott munkaképességűnek kíván munkát adni a Tesco / Máshol olvastuk
Több mint 1000 megváltozott munkaképességűnek kíván munkát adni a Tesco 2011 végéig - A vállalat jelenleg több mint 500 megváltozott munkaképességűeknek és fogyatékkal élőknek biztosít munkát, valamint befogadásuk megkönnyítésére érzékenyítő tréningeket is szervez
     Megtiltották az öngyilkosságot az Apple gyártósorai mellett / Máshol olvastuk
Az Apple-termékeket gyártó üzemekben papírt iratnak alá a dolgozókkal, hogy nem ölik meg magukat. A bizarr ígérethez azért ragaszkodnak, mert az életben maradási szerződést megszegők családja a minimum kártérítést kapja.
     Apple: az iPad és az iPhone rejtett költségei / Cikk
Több milliárdos bevétel, technológiai újításokért kiérdemelt elismerések sokasága ellenére az Apple cég mindinkább a munkavállalói jogok megsértése és a környezetvédelmi hiányosságok kapcsán kerül reflektorfénybe. Az Ecologist riportja.
     Jófej cég: Fruit of care / Cikk
Egyre több pozitív példa akad Magyarországon is jól működő társadalmi vállalkozásokra. A Fruit of care immár 10 éve tervez és értékesít dizájn-termékeket fogyatékosok bevonásával.
     Apple Apple's Chinese workers treated 'inhumanely, like machines' / Máshol olvastuk
Investigation finds evidence of draconian rules and excessive overtime to meet western demand for iPhones and iPads.
     Ha már alma, legyen fair! / Videó
Több mint 135 mérgezést szenvedett munkás vár jogorvoslatra az Apple IPhone-jait és IPad-jait gyártó Wintek kínai gyárában, mialatt az Apple mintegy 5,99 milliárd dollár nyereségről számolt be az idei év első negyedévében. Tavaly pedig 19 fiatal munkás kísérelt meg öngyilkosságot az Apple beszállítója, a Foxconn kínai gyáraiban.
     Ha már alma, legyen fair! – Fenntartható IT-t kérünk! / Cikk
Gyere és légy vendégünk egy szeletre Magyarország legnagyobb fair trade almatortájából! Ha szerencséd van, többet kapsz, mint a gyári munkások az Apple bevételéből.  
     Javultak a munkakörülmények a kínai IT szektorban / Cikk
Nemzetközi kampány hatására egyes kínai elektronikai beszállító üzemekben nőttek a bérek, kevesebb gyakornokot alkalmaztak, és megszűnt a munkára jelentkezők hepatitis-B fertőzöttségének vizsgálata is. A helyzet viszont továbbra sem rózsás.
     Helyzetkép a Foxconnról / Videó
A Foxconn a világ egyik legnagyobb elektronikai gyártója, többek között az iPhones, iPod, Nokia termékeké. Mintegy 900 ezer főt foglalkoztat Kínában. 2010 elején a világot sokkolta a munkások körében elkövetett öngyilkosság sorozat. Mi áll a történet hátterében?
     Szociális szövetkezetek Magyarországon / Cikk
Harmadik éve léteznek nálunk is úgynevezett szociális szövetkezetek, amelyekben a tagok demokratikusan irányított közös vállalkozásban próbálják céljaikat megvalósítani. A számtalan nehézség ellenére életképesnek bizonyuló szécsényi eMultiCoop Szociális Szövetkezetnél jártunk.