Természetvédelem, biodiverzitás / Legújabb

     Közösségi kert és közösségi mezőgazdálkodás egyben / Cikk
Átmeneti gyönyörűséget találtunk a közösségi kert és a közösségi mezőgazdálkodás között Berlin határában. Interjú a Bauerngarten gazdájával és képek a spirálkertekről.
     Közösségi kert és közösségi mezőgazdálkodás egyben / Cikk
Átmeneti gyönyörűséget találtunk a közösségi kert és a közösségi mezőgazdálkodás között Berlin határában. Max sprirálkertjeit kicsit lusta, de lelkes kertészeknek találták ki. Interjú a Bauerngarten gazdájával és képek a kertről.  
     Ilyen egy fenntartható fesztivál / Cikk
A S.U.N. fesztivál egyik fontos missziója, hogy felhívja az emberek figyelmét olyan témákra, mint a fenntartható fejlődés, permakultúra, környezetbarát építkezés és a pszichedelikus kultúra. A szervezők ezért a 6 napos zenei fesztivált a környezettel kapcsolatos programokra építették. Július 27-ig még élőben is megnézhetitek, milyen egy fenntartható feszt.
     Legközelebbi rokonainkat irtjuk ki a pálmaolaj miatt / Máshol olvastuk
Bár világszerte egyre többen hívják fel a figyelmet használatának káros következményeire, a pálmaolaj-fogyasztás mértéke egyre nő. Pedig a szakértő szerint egyáltalán nem olyan egészséges, mint amilyennek beállítják, egyetlen előnye, hogy olcsó a kitermelése. Sajnos az igazi árat a környezetünk, és legfőképpen az orángutánok fizetik meg. Ha még ép a szíve, ne tegye tönkre, se a pálmaolaj telített zsírsavaival, se azzal, hogy hozzájárul ártatlan állatok mészárlásához..
     Nagyon Zöld Füzet / Könyvajánló
     Megéri a multik körmére nézni / Cikk
Szép dolog szembeszállni az etikátlan óriásvállalatokkal, de eredményt úgysem érhetünk el velük szemben – gondolják sokan. Az Oxfam nevű civil szervezet bebizonyította, hogy alig egy év alatt jelentős változtatásokra lehet bírni a legnagyobb cégeket is.
     Ismerd meg a címkéket: Rainforest Alliance / Cikk
Ezen a héten újabb címkével bővítjük (öko)címke adatbázisunkat. A Rainforest Alliance egy fenntarthatósági program trópusi országok farmerei számára, megfelelő gazdasági alternatívát jelentenek az esőerdők irtása helyett.
     UTZ Certified / Címke
     Így segíts a madaraknak télen / Cikk
Ma még nem aktuális, de néhány hét múlva talán időszerű lesz, hogy elgondolkodjuk a madarak téli etetésén. Ez különösen a havas, fagyos időszakban fontos, mert a megfagyott hó miatt nem jutnak elég táplálékhoz.
     Mi a baj a palagázzal? / Cikk
Az utóbbi időben döntéshozói szinten is egyre többet hallani a kiaknázatlan európai és magyar palagáz mezőkről, a természetvédők viszont figyelmeztetnek, kibányászása előre fel nem becsülhető természeti károkat okozhat. Összefoglaló a Magyar Természetvédők Szövetségének kiadványa alapján.
     Urban hives boom could be 'bad for bees' / Máshol olvastuk
A boom in urban beekeeping could be doing the insects more harm than good, say scientists.
     Halálra ítélve Európa utolsó tokhalai? / Cikk
A Duna bulgáriai és romániai vízgyűjtő területein fennmaradt tokhal populációi a kihalás szélére kerülhetnek az illegális halászat és a kaviár-kereskedelem miatt. A WWF azonnali bevatkozást sürget.
     Fish Fight: A megafonos tévészakács újra akcióban / Cikk
A fenntartható életmód mellett kampányoló tévészakács, Hugh Fearnley-Whittingstall legutóbbi, a pocsékoló halászat ellen indított akciója finisbe tart. Talán sikerül elérni, hogy ne dobják vissza döglödten a kifogott zsákmány felét.
     Mimó és Csipek az erdőben / Könyvajánló
     Follow the Frog [angol] / Videó
Nem kell a világ végére elmenned ahhoz, hogy megmentsd az esőerdőket. Csak kövesd a Békát! Vásárolj Rainforest Alliance által ellenőrzött termékeket! Ajánlott link: Rainforest Alliance
     PEFC Paper Forest UK [angol] / Videó
A PEFC TV szpotja röviden bemutatja a védjegy lényegét. Ha a PEFC logo-t látod egy papír, vagy fa terméken, biztos lehetsz abban, hogy az egy fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagot használó üzem terméke. További információ: PEFC International
     Készíts saját filmet a Green Go fesztiválra! / Cikk
Lenyűgöző képsoraiddal, vagy kreatív animációddal megmutatnád, milyen károkat szenvedünk el a biológiai sokféleség elvesztése vagy klímaváltozás miatt? Részt vennél egy új nemzetközi mozgalomban? Ha a válaszod igen, a Green Go fesztiválon a helyed! Terjeszd környezetvédelmi üzeneted!
     Nem hiába szakított Ken Barbie-val / Cikk
Az idei nyár „nagy híre” volt, hogy Ken szakított Barbie-val, miután fény derült a divatbaba környezetpusztító magatartására. A legújabb hír szerint viszont úgy tűnik, hogy a szerelmi dráma nem volt hiábavaló. A Barbie gyártója, a Mattel vállalta, hogy felhagy az esőerdőirtással.
     Nálatok vannak még állatok? / Könyvajánló
     Röpke - Egy lombtündér igaz története / Könyvajánló
     Erdők és emberek / Videó
A Biológiai Sokféleség Világnapja idén az erdőkre koncentrál az Erdők Nemzetközi Éve égisze alatt. Ezért különösen aktuális Yann Arthus Bertrand, a Home készítőjének új filmje az erdőkről. A magyar felirat a Diverziti Egyesület jóvoltából készült.
     A bambusz a jövő környezetbarát alapanyaga? / Cikk
Konyhai eszközök, padlók, bútorok és szövetek is készülnek belőle. Természetes, gyorsan növő és rendkívül sokoldalú növény. A bambusz lenne használati tárgyaink „zöld aranya”? Az Ecologist és az Emagazin összegyűjtötte a pro és kontra érveket.