Hulladék / Legújabb

     Támogasd az Ökokör programot adód 1%-val / Cikk
"Mindig volt otthon házi tojás - mennyire jó már? Együtt készültünk az ünnepekre, karácsonyra közösen gyártottuk a fürdőgolyót, húsvétkor tojást festettünk" és ez csak egy kis részlet egy ÖkoKörös élménybeszámolóból. Ha fontosnak tartod, hogy háztartászöldítő programunk még több emberhez eljusson, támogasd a TVE-t adód 1%-val. A Tudatos Vásárlók Egyesülete adószáma: 18245770-2-43.  
     „A mi kukacos almánknak sokkal jobb az íze, mint a februári epernek!” / Cikk
Nem csak a töppedő ökolábnyom miatt felejthetetlen az Ökokör, hanem a változatos közösségi élmények miatt is. Cikkünkben bekukucskálhatsz a csoporttalálkozók izgalmas világa. Ha tetszik, most csatlakozhatsz.
     Csillaglámpa újrahasznosított kartonból / Cikk
Franta Ági egyszerű és nagyszerű, újrahasznosított kartonlámpájára is a Magyar Design Évkönyv 2013-ban bukkantunk rá.
     Maga az újrahasznosítás: az AU műhely gyertyatartója / Cikk
Soha véget nem érő újrahasznosítás. A Magyar Design Évkönyv 2013-ban találtuk ezt a menő gyertyatartót.
     Környezetvédő gyerekkönyvek 6-12 éves korig / Cikk
Hét szórakoztató gyerekkönyvet ajánlunk a környezetvédők legújabb generációjának. 
     Környezetvédő gyerekkönyvek 6 éves korig / Cikk
Nem lehet elég korán elkezdeni a gyerekek bevonását a környezetvédelembe. Ehhez ajánlunk 8 szórakoztató gyerekkönyvet.
     Újrahasznosítás mesterfokon: Castwood bútorok / Cikk
A Magyar Design Évkönyv 2013-ban szereplő öko- és felelős alkotások közül Kiss Dávid használt építési pallókból és visszagyűjtött fémből készített gyönyörű bútorait mutatjuk be.
     A közösségi alkotás öröme: újrahasznosítás bármiből / Cikk
Mindenből lehet valami mást csinálni. Például hulladékból használati tárgyat. Sipos Annával a ReCreativity és a Cimbi társalapítójával beszélgettünk. 
     Veszélyes az amalgám? / Cikk
Egyre kevesebbet használják, de sok ember szájában még mindig ott figyel az amalgám tömés. Máig nem egyértelmű azonban, hogy károsítja-e az emberi szervezetet, illetve hogy milyen mértékben terheli környezetünket a higany felhasználása. Az Európai Bizottság inkább cserét javasol.
     A fenntarthatóság mítoszai / Cikk
Csak azért, mert szelektíven gyűjtöd a hulladékot, még nem vagy zöld. Ha környezetbarát dolgokat veszel, akkor sem. 
     Komposztálás / Videó
A HuMuSz régi filmjéből sok mindent megtudhatunk a kompsztálásról, még azt is, hogy nem kell hozzá feltétlenül kertes ház. Julika, az angyalföldi komposztmester például a 10. emeleten lakik. Ha ilyen és hasonló környezetbarát technikákról szeretnél tanulni, csatlakozz a 2014 őszén induló ÖkoKörökhöz, vagy jelentkezz csoportvezetőnek!
     Henrich Alkotói Szint: Közösségi alkotótér iparművészeknek / Cikk
Két éve történt, hogy Katona Barbara és Hegedűs Anna potenciális műhely után nézve a Heinrich ház második szintjén elterülő szobasokaságon sétált keresztül. Azonnal meglátták az élettel teli, barátságos alkotói szint lehetőségét, s szerencsére meg is ragadták azt. Ez lett a Henrich Alkotói Szint, a fiatal iparművészek alkotói tere. Az egyik szervezővel, Zeher Katalinnal beszélgettünk.  
     TerraCycle – a gilisztáktól a chipses zacskókig / Cikk
Nehezen újrahasznosítható hulladékokat gyűjtenek, hogy aztán használati tárgyakat készítsen belőlük, világszerte 23 országban. Az újrahasznosítással készült termékeket később online, vagy nagyobb áruházakban lehet megvásárolni. A kezdeményezés tavaly itthon is elindult, egyelőre a gyűjtési fázisban tart.
     Óceán Műanyag Projekt / Cikk
Rengeteg szemét kerül évente a folyókba, tengerekbe, óceánokba. Ennek a szemétnek nagy része műanyag, ami több mint 1 millió élőlényre jelent veszélyt. A műanyagok felhalmozódnak a tengeri élőlények szervezetében, és így a táplálékláncon keresztül a mi szervezetünkbe is eljuthatnak.
     Nemet mondtak a palackozott vízre / Cikk
Az amerikaiak évente 70 milliárdnál is több műanyag palack vizet vásárolnak. Ezzel a mennyiséggel 370-szer körbe tudnánk rakni a Földet. Felismerve a műnyag palackok gyártásának fenntarthatatlanságát, San Francisco vezetése elsőként mondott nemet az egyszer használatos pillepalackokra.
     Magyar hippi alakítja a globális szemétpiacot / Videó
Rágógumi, cigicsikk, chipses zacskó. Tom Szaky fűtermesztéssel kezdte, mára a TerraCycle piacvezető a hagyományosan újra nem hasznosítható hulladékok feldolgozásában. A szemét szerinte szexi, csak ezt még nem látjuk be.
     1% esély az ÖkoKöröknek / Cikk
650 háztartás, 30 település, kevesebb kidobott étel és sok-sok megtakarított energia – csak pár szám az ÖkoKörök eredményeiből. Ha fontosnak tartod, hogy folytassuk a háztartászöldítő programunkat, ajánld nekünk az adód 1%-át.
     Betiltanák a palackozott vizet San Franciscoban / Máshol olvastuk
San Francisco felügyelőtanácsának legújabb terve, hogy jóváhagyja az eddigi talán legszigorúbb intézkedést a műanyag palackok tömege ellen – be szeretnék tiltani ugyanis a palackozott vizet.
     Mézeskalács recycling, avagy variációk maradékokra / Cikk
Az ünnepek környékén különösen hajlamosak vagyunk túlvásárolni magunkat kaja ügyben (is), annyifélét és olyan mennyiségben sütünk-főzünk, hogy hónapokra elég lenne. Miből főzzünk, és hogyan mentsük meg a maradékokat? Alapanyag és konyhai recylcling ötletek következnek.
     Lyukas zokni és kávéfőző / Cikk
Gombamód szaporodnak a repair-cafe-k, vagyis azok a javítóműhelyek, ahol egy-egy alkalommal különböző területek szakértői ingyen megjavítják a bedöglött vasalónkat vagy az akadozó zipzárt a táskánkon. A kávézás, sütizgetés mellett ismertségek, barátságok szövődnek, így nem csak egy megújult cumóval térhetünk haza.
     Zöld Pont / Címke
     Újrahasznosítható / Címke
     Újrahasznosítható / Címke
     Új bútor helyett… / Cikk
Ha új bútordarabra van szükséged, annak nem feltétlenül kell tényleg újnak lennie. Újítsd fel régi bútorod! Összegyűjtöttünk pár helyet, ahol tanácsot kaphatsz a felújításhoz, vagy szakértő kezek újjávarázsolják a bútorodat, ha magad mégsem mersz belevágni.  
     TRASHED (2012) - Előzetes [Angol] / Videó
  Megvesszük, eltemetjük, elégetjük és aztán tudomást sem veszünk róla… Ez történik a műanyag palackokkal, nejlonzacskókkal, veszélyes hulladékokkal és megannyi mással. Az űrből készült csodálatos képek azonban nem mutatják mindazt, amivel a filmben szembesülünk: háztartási és vegyi hulladékok, tetemek egy kupacban az óceán partján végtelen távolságban és magasságban. És ezek csak a nyitóképek. Jeremy Irons-al egy felfedezésen, hitetlenségen és reményen keresztül szárnyaló útra indulunk. A film világkörüli útján hazánkban a 2013. május 31-i vetítésen kerül bemutatásra a HuMuSz szövetség jóvoltából!
     Ha minden ablakban paradicsom nőne / Cikk
Kevesebb víz-, gáz- és villanyfogyasztás, saját paradicsom és fűszer az ablakból, mindehhez jó hangulat, közös kreatívkodás, tapasztalatcsere és sok-sok finomság. Röviden ez a háztartászöldítő ÖkoKörök eddigi eredménye. Beszéljenek inkább a képek és a számok. 

Linkek