Zöldség-gyümölcs / Legújabb

     Seven-a-day fruit and veg 'saves lives' / Máshol olvastuk
Eating seven or more portions of fruit and vegetables a day is healthier than the minimum five currently recommended and would prolong lives, experts say.
     Tartósítás papírral / Cikk
Becslések szerint a világ élelmiszerkészletének negyede a kukában végzi.  A pazarlás csökkentéséhez járulhat hozzá egy találmány, amellyel meghosszabbítható a zöldségek és gyümölcsök eltarthatósági ideje. Egy egyszerű, gyógynövényekkel átitatott papírdarabról van szó.
     Étrendkiegészítők: kinek és mikor van rájuk szüksége? / Cikk
Megszámolhatatlan étrendkiegészítő van a piacon, de kiknek kellenek? Mikor jótékony hatásúak, mikor hatástalanok vagy éppen károsak?
     Étrend-kiegészítők: kinek és mikor van rájuk szüksége? / Cikk
Megszámolhatatlan étrend-kiegészítő van a piacon, de kiknek kellenek? Mikor jótékony hatásúak, mikor hatástalanok vagy éppen károsak?
     Táplálkozzunk egészségesen: így főzzünk okosan / Cikk
Hogyan tároljuk az élelmiszereket? Milyen főzési technikát használjunk, ha minél több vitamint és ásványi anyagot szeretnénk megtartani? Mennyi ideig tarthatjuk a fagyasztóban az ételeket? Elmondjuk.
     A túl alacsony ár senkinek sem jó - összefoglaló a TVE szimpóziumáról / Cikk
Globális probléma, hogy a szupermarketláncok piaci erőfölényükkel visszaélnek beszállítóik rovására. A jelenség negatív hatással van nemcsak az egész beszállítói láncra, hanem magára a fogyasztóra is. A témáról a Tudatos Vásárlók Egyesülete a megoldási lehetőségekre fókuszáló szakmai szimpóziumot szervezett, amelyen a hazai szakértők mellett a problémával nemzetközi viszonylatban foglalkozó szervezetek képviselői is megosztották a tapasztalataikat.
     Ezer forintért veszünk egy kiló csomagolt répát? / Cikk
Leveszöldség, gomba, saláta megpucolva, összevágva, csomagolva – itthon is egyre több előrecsomagolt zöldséget és gyümölcsöt lehet kapni. Van érteleme ezeket venni? Mennyivel "fizetünk" többet a pucolt és a szeletelt áruért? Leteszteltük.
     Táplálkozzunk egészségesen: a cukor és a só / Cikk
Hogyan lehet viszonylag olcsón, egyszerűen, környezettudatosan étkezni, és hogyan kerülhetjük ki a szupermarketek, termékcsomagolások reklámcsapdáit? Az egészséges táplálkozással foglalkozó sorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat. A kérdésünk most: mennyi cukrot és sót fogyaszthatunk?
     Hogyan működik a közösségi mezőgazdálkodás? Gyakorlati képzés Székesfehérváron / Cikk
Európában egyre inkább erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy segítsék egymást. A Tudatos Vásárlók Egyesülete március 8-án gyakorlati képzést szervez Székesfehérváron a téma iránt érdeklődőknek.
     Hogyan együnk jól? / Cikk
Amikor elgondolkozunk az élelmiszerek árán, sokszor kihagyunk egy nagyon sokatmondó szempontot: azt az arányt, ami kifejezi, hogy mennyit költünk teljes jövedelmünkből a megevett ételre. Mikor eszünk jól?    
     Hogyan működik a közösségi mezőgazdaság? – képzés Vácon / Cikk
Európában egyre inkább erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy segítsék egymást. A Tudatos Vásárlók Egyesülete február 22-én gyakorlati képzést szervez Vácon a téma iránt érdeklődőknek.
     Táplálkozzunk egészségesen: mit és hányszor ehetünk? / Cikk
Hogyan lehet viszonylag olcsón, egyszerűen, környezettudatosan étkezni, és hogyan kerülhetjük ki a szupermarketek, termékcsomagolások reklámcsapdáit? Az egészséges táplálkozással foglalkozó sorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat. Első kérdésünk: mit és hányszor ehetünk? 
     Közösségi Kert Hidasnémetiben / Videó
Hogyan lesz a közös kertből közösségi kert? A TESZE Program Hidasnémeti Textil-Bárjának tagjai közösségi kertművelésbe fogtak tavasszal. A mindennapos kertészkedés jutalma a fagyasztóban sorakozó borsó, a szombati klubnapon kirántott cukkíni.
     Mézeskalács recycling, avagy variációk maradékokra / Cikk
Az ünnepek környékén különösen hajlamosak vagyunk túlvásárolni magunkat kaja ügyben (is), annyifélét és olyan mennyiségben sütünk-főzünk, hogy hónapokra elég lenne. Miből főzzünk, és hogyan mentsük meg a maradékokat? Alapanyag és konyhai recylcling ötletek következnek.
     Beszélgetés a közösségi mezőgazdálkodás magyar példáiról / Cikk
Európában egyre inkább erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy így segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak.  
     A narancslé útja: nyomor és kilátástalanság / Cikk
A beszállítók kizsigerelésének ára van. Egy átlagos súlyú férfinak legalább a saját súlya harmincszorosát kell megmozgatnia egy nap. Az narancsligetekben nők és olykor gyerekek is dolgoznak embertelen körülmények között.
     Ökoanyu - Egyszerűen zöld / Könyvajánló
     A narancslé útja: A három monstrum / Cikk
A brazil narancslégyártás három vállalat kezében összpontosul, akiket korrupcióval, kartellezéssel, bérleszorítással vádolnak szakszervezetek, ügyvédek, sőt, államügyészek.  
     A narancslé útja: Ó, koncentráció / Cikk
A világon ötből három pohár narancslé alapanyaga Brazíliából származik, ahol súlyos koncentráció valósult meg a narancspiacon az elmúlt évtizedekben, s ezért a legerősebb piaci szereplők szinte bármit megtehetnek.
     Tippek befőzéshez / Cikk
Befőzni még most sem késő, készülhet finom chutney, lekvár vagy készétel a szezonális zöldségekből, gyümölcsökből. Fontos azonban, hogy az élelmiszerbiztonsági szempontokra is odafigyeljünk. Tippek következnek, elsősorban ebből a megközelítésből.
     A narancslé útja: dől a lé / Cikk
A 2010-es brazil narancstermés 70 százaléka egyenesen a holland és belga partokon kötött ki, ahonnan továbbszállították az európai piacokra.
     Eating whole fruits linked to lower risk of type 2 diabetes / Máshol olvastuk
Boston, MA — Eating more whole fruits, particularly blueberries, grapes, and apples, was significantly associated with a lower risk of type 2 diabetes, according to a new study led by Harvard School of Public Health (HSPH) researchers. Greater consumption of fruit juices was associated with a higher risk of type 2 diabetes. The study is the first to look at the effects of individual fruits on diabetes risk.
     A narancslé útja: a brazil narancs / Cikk
Az Európában elfogyasztott narancslé 80%-a Brazíliából származik, Magyarországra főleg Hollandiából érkezik. Az ital útja a fogyasztókig elégedetlenséggel és méltánytalansággal van kikövezve. 
     Egy nap hús nélkül / Cikk
Az utóbbi években terjed egy olyan kampány, amely húsmentes nap bevezetésére ösztönzi az embereket. Célja egészen egyszerű: magunkért, a környezetünkért, egy nap biztosan hús nélkül.
     Működő közösségi mezőgazdasági csoportok, bevásárlóközösségek / Cikk
Összegyűjtöttük a már működő közösségi mezőgazdasági csoportok és bevásárlóközösségek legfontosabb adatait: hogy hívják őket, milyen terményeket, termékeket vásárolhatsz tőlük, hol érdeklődhetsz utánuk.

idénynövények - április