Zöldség-gyümölcs / Legújabb

     Tanulmányúton jártunk Csehországban / Cikk
Júniusban a TVE két képviselője részt vett a „Tanuljunk a Szolidaritás Központú Élelmiszer-rendszerekről” Grundtvig Tanulási Kapcsolatok program csehországi tapasztalatcsere-programján. A 3 napos tanulmányúton nemzetközi partnereinkkel a tapasztalatok megosztása mellett új célokat is meghatároztunk.  
     Savanyúságot vizsgált a NÉBIH: 52 termékből 27 ellen indult hatósági eljárás / Cikk
Savanyúságokat tesztelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az 52 vizsgált termékből 27 esetben kellett hatósági eljárást indítani. Gond volt többek között a szacharin és a kén-dioxid tartalommal, valamint az esetek harmadában jelölési hibákat is találtak. Ezután országos ellenőrzést rendeltek el.
     10 lépés a fenntartható élelmiszerfogyasztás felé / Cikk
Nem csak egészségügyi szempontból érdekes, hogy mi kerül a tányérra. A gazdasági, társadalmi hatások legalább olyan fontosak, így érdemes alaposan megfontolni, hogy milyen élelmiszert vásárolunk. Az alábbi útmutató segít a fenntartható, környezettudatos és etikus élelmiszerfogyasztás kialakításában.
     Nemzetközi találkozót szervezett a TVE a szolidaritás alapú fogyasztásról / Cikk
Májusban szerveztük meg a TVE legújabb nemzetközi projektjének magyar látogatását. A hat országból érkező nemzetközi csapat arról tanult nálunk, hogy miként működhetnek sikeres közösségi kezdeményezések akár vállalkozásként is.
     Van értelme a párizsinak? / Cikk
Belegondoltatok már, hogy mennyi felesleges dolgot tesznek a párizsiba, és milyen drága, ha előrecsomagolva vesszük meg? Mi van benne, és mit vehetünk helyette? Utánaszámoltunk.
     Vajon ki kaszál a kesun? - A szupermarketek árpése és megoldás / Cikk
Cikksorozatunkban az indiai kesudió-feldolgozó üzemekben tapasztalható munka-és termelési körülményeket vizsgáló tényfeltáró kutatás eredményeibe adunk betekintést. A kutatást a Tudatos Vásárlók Egyesületének partnere, a brit Traidcraft Exchange készítette 2013-ban. Hogyan működik a szupermarketek árprése és milyen megoldások kínálkoznak a problémára?
     Honnan jön a mangó? - Mindenkinek van feladata / Cikk
Megszerettük a mangót. De honnan érkezik Magyarországra és milyen körülmények között termesztik? Cikksorozatunkban most azt mutatjuk be, hogy milyen feladati vannak a szupermarketeknek és a döntéshozóknak.
     Honnan jön a mangó? - Felelős szavak / Cikk
Megszerettük a mangót. De honnan érkezik Magyarországra és milyen körülmények között termesztik? Cikksorozatunkban most azt mutatjuk be, hogy milyen apróbb változások történhetnek, ha az érintett vállalatok felelősséget vállalnak a kérdésben.
     Honnan jön a mangó? - munkások a szegénységi küszöb alatt / Cikk
Megszerettük a mangót. De honnan érkezik Magyarországra és milyen körülmények között termesztik? Cikksorozatunkban bemutatjuk a kevésbé ismert, és kevésbé vidám részleteket is. Most a munkások megélhetési körülményeit.  
     Tucatnyi vegyszer és szintetikus adalékanyag lehet a borban / Cikk
Többségünk természetes italként tekint a borra, mintha az csupán szőlőből készülne, pedig a helyzet sajnos ma már nem ilyen egyszerű.
     Honnan jön a mangó? - A vevői erő hatása / Cikk
Megszerettük a mangót. De honnan érkezik Magyarországra és milyen körülmények között termesztik? Cikksorozatunkban most azt mutatjuk be, hogy milyen hatása van a szupermarketek vevői erejének a mangó beszállítói láncára. Kockázatkerülési taktikáik miatt rendszerint a lánc másik oldalán dolgozó munkások kerülnek méltatlan helyzetbe.
     Mennyit lehet spórolni vega étrenddel? / Máshol olvastuk
Három hét makrobiotikus étkezés után az volt az egyik feltűnő változás, hogy kevesebbet költök ételre. Mivel nem egy egészségtelen étrendet váltottam Venere rizsre, utánanéztem, hogy jár az a család, amelyik a brojlercsirke helyett lencse után nyúl. Megéri-e anyagilag feláldozni az iparilag előállított húst jó minőségű növényi táplálékért?
     Honnan jön a mangó? - Perutól a polcig / Cikk
Megszerettük a mangót. De honnan érkezik Magyarországra és milyen körülmények között termesztik? Cikksorozatunkban bemutatjuk a kevésbé ismert, és kevésbé vidám részleteket is.  
     Hogyan együnk jól? / Oldal
Cikksorozatunk az egészséges táplálkozásért A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) és a svájci Fédération Romande des Consommateurs (FRC) 2013. augusztusában közös programot indított az egészségtelen táplálkozási szokások megváltoztatása érdekében. A projekt két fő részből áll: egészséges táplálkozás népszerűsítése és kapacitás-fejlesztés az FRC-től a TVE részére.
     Amikor a kert beköltözik az étterembe / Cikk
Képzelj el egy olyan épületet, ahol nemcsak élelmiszerbolt és kávézó kap helyet, hanem egy kert is, amelynek funkciója, hogy az előbbi kettőt ellássa. Ez a The Farmery, ami egészen új értelmet adhat a helyi élelmiszer fogalmának.
     Hogyan vegyük rá a gyereket a zöldségfogyasztásra? / Cikk
Az egészséges étrend kialakításában a szigor nem sokat segít. Erőltetés helyett érdemes inkább szórakoztató, játékos módon megismertetni a gyerekeket a zöldségek és gyümölcsök világával.
     Ehető zöldséget teremnek a városi balkonok? / Cikk
Népszerű a városi kertészkedés: sok erkélyt és balkont színesítenek kerti növények és egyre több közösségi kert jön létre városszerte. Klimatikus és pszichológiai oldalról ez egyértelműen pozitív és hasznos folyamat. A városban termesztett zöldségek és gyümölcsök egészségünkre gyakorolt hatását vizsgáltuk.
     Seven-a-day fruit and veg 'saves lives' / Máshol olvastuk
Eating seven or more portions of fruit and vegetables a day is healthier than the minimum five currently recommended and would prolong lives, experts say.
     Tartósítás papírral / Cikk
Becslések szerint a világ élelmiszerkészletének negyede a kukában végzi.  A pazarlás csökkentéséhez járulhat hozzá egy találmány, amellyel meghosszabbítható a zöldségek és gyümölcsök eltarthatósági ideje. Egy egyszerű, gyógynövényekkel átitatott papírdarabról van szó.
     Tippek befőzéshez / Cikk
Befőzni sosem késő, készülhet finom chutney, lekvár vagy készétel a szezonális zöldségekből, gyümölcsökből. Fontos azonban, hogy az élelmiszerbiztonsági szempontokra is odafigyeljünk. Tippek következnek, elsősorban ebből a megközelítésből.
     Étrend-kiegészítők: kinek és mikor van rájuk szüksége? / Cikk
Megszámolhatatlan étrend-kiegészítő van a piacon, de kiknek kellenek? Mikor jótékony hatásúak, mikor hatástalanok vagy éppen károsak?
     Étrend-kiegészítők: kinek és mikor van rájuk szüksége? / Cikk
Megszámolhatatlan étrend-kiegészítő van a piacon, de kiknek kellenek? Mikor jótékony hatásúak, mikor hatástalanok vagy éppen károsak?
     Táplálkozzunk egészségesen: így főzzünk okosan / Cikk
Hogyan tároljuk az élelmiszereket? Milyen főzési technikát használjunk, ha minél több vitamint és ásványi anyagot szeretnénk megtartani? Mennyi ideig tarthatjuk a fagyasztóban az ételeket? Elmondjuk.
     A túl alacsony ár senkinek sem jó - összefoglaló a TVE szimpóziumáról / Cikk
Globális probléma, hogy a szupermarketláncok piaci erőfölényükkel visszaélnek beszállítóik rovására. A jelenség negatív hatással van nemcsak az egész beszállítói láncra, hanem magára a fogyasztóra is. A témáról a Tudatos Vásárlók Egyesülete a megoldási lehetőségekre fókuszáló szakmai szimpóziumot szervezett, amelyen a hazai szakértők mellett a problémával nemzetközi viszonylatban foglalkozó szervezetek képviselői is megosztották a tapasztalataikat.
     Ezer forintért veszünk egy kiló csomagolt répát? / Cikk
Leveszöldség, gomba, saláta megpucolva, összevágva, csomagolva – itthon is egyre több előrecsomagolt zöldséget és gyümölcsöt lehet kapni. Van érteleme ezeket venni? Mennyivel "fizetünk" többet a pucolt és a szeletelt áruért? Leteszteltük.
     Táplálkozzunk egészségesen: a cukor és a só / Cikk
Hogyan lehet viszonylag olcsón, egyszerűen, környezettudatosan étkezni, és hogyan kerülhetjük ki a szupermarketek, termékcsomagolások reklámcsapdáit? Az egészséges táplálkozással foglalkozó sorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat. A kérdésünk most: mennyi cukrot és sót fogyaszthatunk?

idénynövények - július