Praktikus ötletek

Praktikus ötletek » Étel-ital » Zöldség-gyümölcs

Tippek friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz

Vásárlás:      

  • Olyan darabokat válasszunk, amelyek nem sérültek, és nincs rajtuk ütődésnyom!
  • Ha frissen felvágott termékek közül válogatunk, mint például fél görögdinnye vagy zacskózott fejes saláta, akkor a fagyasztott vagy jég között tartott darabok közül válasszunk!
  • A gyümölcsöket és a zöldségeket ne tegyük egy zacskóba a hússal vagy hallal!

Tárolás

  • A romlandó gyümölcsöket és zöldségeket (pl.: eper, saláta, fűszernövények, gomba) tiszta hűtőszekrényben, 5°C-on vagy kisebb hőmérsékleten tároljuk!
  • Hűtve tároljunk minden felvágott vagy hámozott terméket!

Elkészítés

  • A friss termékek elkészítése előtt és után is szappannal és melegvízzel mossunk kezet legalább 20 másodpercig!
  • Vágjuk le a hibás, sérült részeket a gyümölcsről vagy zöldségről, és a rohadtnak tűnő darabokat dobjuk ki!
  • Minden darabot alaposan mossunk meg folyó vízben evés, szeletelés vagy főzés előtt!
  • Ha az előre felvágott, zacskózott termék csomagolásán fel van tüntetve, hogy előre tisztított, akkor további mosás nélkül felhasználhatjuk azt!
  • Még ha meg is akarjuk hámozni fogyasztás előtt a gyümölcsöt vagy zöldséget, akkor is fontos, hogy előtte alaposan mossuk meg!
  • Nem ajánlatos a gyümölcsöt vagy zöldséget szappannal és mosószerrel mosni!
  • A szilárdabb termékeket, mint például a citromot vagy az uborkát egy tiszta kefével súroljuk tisztára!
  • Ha tiszta törlőronggyal vagy papírtörlővel megszárítjuk a zöldséget, gyümölcsöt, tovább csökken a jelenlevő baktériumok száma!

Kapcsolódó cikkenk:

A fonnyadt zöldség, gyümölcs is egészséges 

 Zöldség-gyümölcs: koncentrált fogyasztásösztönző akció

A zöldség főve is egészséges 

 

Tippek gombagyűjtőknek

A gombák közül aránylag kevés alkalmas emberi fogyasztásra, ezért ha a természetben gombát szedünk, különösen körültekintően kell eljárnunk! Azonban nemcsak a gyűjtésnél, hanem az otthoni tárolásnál és az elkészítésnél is érdemes figyelembe venni néhány dolgot.

Gyűjtés:

  • Csak olyan gombát gyűjtsön étkezésre, amelyet már jól ismer! Az elöregedett, férges példányokat ne szedje le, hagyja a termőhelyen!

  • A gombákat szellős, tágas gyűjtőkosárba vagy átlyukasztott fedelű dobozba tegyük, különben befülled, összenyomódik, összetörik.

  • Az ismeretlen gombákat hagyjuk a természetben, vagy ha mégis el akarjuk vinni további meghatározás céljából, gondosan különítsük el a többitől! A tönk tövével együtt kiemelt gomba megkönnyíti a meghatározást.

  • Ha vadon termő gombát szedünk, minden esetben kérjük ki szakképzett gombaszakértő véleményét! Minden piacon, ahol vadon termő gombát is árulnak, van gombaszakértő. A hétvégi ügyeletek helyszíneiről jó, ha előzetesen tájékozódik! A gombavizsgálatot a piacok ingyenesen végzik.

Tárolás:

  • A friss gombák gyorsan romlanak, ezért a már ellenőrzött gombákat a lehető leggyorsabban, 24 órán belül el kell készíteni és el kell fogyasztani!

  • Feldolgozásig szellős, hűvös helyen, egy rétegben egymás mellé helyezve kell tárolni. Fóliába semmiképpen ne csomagoljuk!

Elkészítés:

  • A gombák tisztítása során a szár végét (egyes gombafajtáknál az egész szárat) levágjuk, hámozni általában nem kell. A rovarrágott, férges részeket dobjuk el!

  • Bő hideg vízben többször mossuk át, de ne áztassuk!

  • Van számos ehető gombafajta, amelynél a tisztítás-előkészítés szokásos műveletein túl is be kell tartani néhány előírást, különben enyhe mérgezést, vagy egyéb kellemetlenséget okozhat. Ezért például:

    • A tuskógomba szárának alsó 2/3-át ne használjuk fel, és egyéb részeit is legalább 20 percig főzzük!

    • A szegfűgomba szárát dobjuk ki!

    • Az őzlábgomba tönkje csak szárítva (és porítva) használható!

    • A tőkegomba tönkje ugyancsak túl rostos, ezért ételkészítéshez ne használjuk fel!

  • A gomba nehezen emészthető étel, ezért lehetőleg daraboljuk apróra, és fogyasztáskor alaposan rágjuk meg az ételt!

  • Gombaételt ne tegyünk el a következő étkezésig! Kis mennyiségű mintát 48 óráig érdemes megtartani.

  • Kisgyermekeknek, érzékeny gyomrú embereknek, valamint a gombákra kimutatottan allergiás embereknek gombás ételt ne adjunk!

 

Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

 

Kapcsolódó tipp:

Teendők gombamérgezés esetén

Teendők gombamérgezés esetén

Bár a boltokban és a piacon kapható gomba biztonságos, a magunk által szedett gombával vigyázni kell! Ezeket minden esetben érdemes bevizsgáltatni a piacokon található gombaszakértőkkel! A mérgező gomba ugyanis nemcsak hasmenést, hányást okozhat, hanem akár idegrendszeri tüneteket, hallucinációt is és halált is.

 

Ha gombamérgezésre utaló jeleket, rosszullétet tapasztalunk, azonnal orvost kell hívni! Különösen sürgős az orvosi kezelés a hosszabb idő (5-6 óra) elteltével jelentkező tüneteknél, mert ez az erősen mérgező tulajdonságú gombákra jellemző.

 

Amennyiben orvoshoz kell fordulnia, vigye magával a gombamaradékot vagy annak tisztítási hulladékát!

 

Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

 

Kapcsolódó tipp:

Tippek gombagyűjtőknek

Alternatívák paradicsom eltevésre

Íme néhány recept, hogy a nyár egyik kedvelt zöldségét, a paradicsomot télen is élvezhessük.

Ketchup

Időigény: 1 óra- 1óra 20 perc

Eltarthatóság: 3 hónap

Nagyjából 750 ml ketchup készítéséhez

  • 1 kg érett, durvára feldarabolt paradicsom,
  • 1 kicsi felvágott hagyma,
  • 1 felvágott zeller
  • 1 nagyobb fokhagyma gerezd
  • babérlevél, darabolt szerecsendió,1 teáskanál tengeri só
  • 150 ml világos finom barna cukor

A cukor kivételével mindent tegyél egy nagy, nehéz rozsdamentes serpenyőbe. A forrásig hevítsd, vedd le a hőfokot, takard le, és lassú tűzön főzd 30 percig. Távolítsd el a szerecsendiót és a babérlevelet. Pürésítsd össze a masszát, aztán passzírozd át. Öntsd bele a cukrot, megint hevítsd fel forrásig és főzd 5 percig, addig, amíg sűrű krémessé nem válik.

Tedd meleg, fertőtlenített dugós üvegekbe. Hűvös, sötét helyen tárold max 3 hónapig.

Felbontás után hűtőben tárold, és két héten belül használd fel. Fogyasztás előtt rázd fel!

 

Sütőben szárított paradicsom

900gramm elkészítése 10 perc

  • 3 kg paradicsom
  • 2-3 teáskanál tengeri só

Vágd félbe a paradicsomokat. Lyukaszd ki a közepüket kereszt alakban.

A szeleteket vékonyan sózd be és hagyd pár percig dolgozni a sót, majd tedd a felvágott oldalukka a sütőlemezre úgy, hogy érintsék egymást.

60-80 Celsius fokon süsd, gázsütőnél ez ¼, ½ fokozat, 8-12 óráig! Elektromos sütőnél picit hagyd nyitva a sütő ajtót.

Ha a méretük a felére zsugorodott, már kész is vagy. Amikor teljesen kihűltek sterilizált üvegekbe helyezd őket, és a hűtőben tárold. Ha hosszabb ideig akarod eltartani kis tasakokban fagyaszd le.

Felolvasztás után öntsd le olíva olajjal, és hűtőben tárold. Egy héten belül használd fel!

 

Sűrített paradicsom koncentrátum

Eltarthatóság: egy év

1 liter elkészítéséhez egy és egy negyed óra szükséges

  • 2,5-3 kg paradicsom
  • egy nagy hagyma
  • nagyobb kupac petrezselyem
  • bazsalikom vagy zeller zöldje
  • egy babérlevél
  • egy nagy gerezd fokhagyma

A paradicsomot vágd nagy darabokra, majd mindent tegyél egy nagy serpenyőbe vagy főzőedénybe, és forrald fel, aztán nagyon alacsony lángon kb. egy óráig főzd, addig amíg a keverék sűrű nem lesz. Távolítsd el a babérlevelet és a fokhagymát, és szűrd le a koncentrátumot, szűrés közben erősen nyomd át a szűrőn. Kihűlés után kisebb edényekbe oszt szét, majd fagyaszd le. Használat előtt olvaszd ki!

 

Kapcsolódó cikkek:

Kavard, forrázd, csavard! A tartósítószer-mentes lekvárok főzésének rejtelmei...

Nyári ízek télen is

Olajízesítés és tartósítás olajban

 

Élelmiszerbiztonsági tippek

Egyes élelmiszerek gyakrabban okoznak ételmérgezést vagy élelmiszerek útján terjedő betegségeket, mint a többi. Ezért ezeknél, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat: 

  • Elkészítésük előtt és közben is gyakran mossunk kezet, illetve tisztítsuk meg a felületet, amin az ételt készítjük!

  • A friss gyümölcsöt és zöldséget mindig gondosan mossuk meg!

  • Ha nyers hússal, baromfival, hallal vagy tojással dolgozunk, tartsuk távol őket a már elkészült ételektől, hogy ne kerülhessen át róluk szennyeződés!

  • Mindig a megfelelő hőmérsékleten készítsük el az ételt! A szükséges főzési hőmérsékleteket ebben a táblázatban találjuk.

  • Szobahőmérsékleten az élelmiszerekben található baktériumállomány akár 20 percenként is megduplázódhat. Minél több baktérium van az ételben, annál nagyobb az esélye, hogy megbetegszünk tőle. Tehát minél hamarabb tegyük hűtőbe, vagy fagyasszuk le az ételeinket, így megakadályozhatjuk a legártalmasabb baktériumok szaporodását!

 

Ételtípusokra vonatkozó szabályok:

 

·         Hús - a nyers hús parazitákat és olyan baktériumokat tartalmazhat, mint a szalmonella, az E. Coli vagy a lisztéria. Az alapos főzés elpusztítja ezeket a káros élőlényeket, de újra fertőző lehet a hús, ha nem kezeljük és tároljuk megfelelően.·

·       Csirke és más szárnyasok - a baromfihús olyan baktériumokat tartalmazhat, mint a szalmonella, a lisztéria vagy a Campylobacter. Sajnos a mosás ezeket egyáltalán nem távolítja el a húsról, egyedül az étel megfelelő hőfokon történő elkészítése öli meg ezeket a baktériumokat.

·         Tengeri halak, rákok, kagylók - ugyanúgy, mint a nyers húsok, a tengeri állatok is tartalmaznak különböző baktériumokat, amelyeket csak főzéssel semmisíthetünk meg. Ráadásul ezek az ételek mérgező vegyületeket, például higanyt is tartalmazhatnak, amelynek rendkívül káros hatása lehet a magzatokra és a kisgyerekekre.

·         Tojás és tojásos termékek - a nyers tojást mindig óvatosan kell kezelni. Még a tiszta és ép héjú tojások is tartalmazhatnak szalmonella baktériumot. A fertőzés megelőzése érdekében tartsuk a tojásokat hűtőben, főzzük őket addig, míg a tojássárgája teljesen megszilárdul, és a tojást tartalmazó ételeket is alaposan főzzük meg.

·         Tej és tejtermékek - a nyers tej, valamint a belőle készült sajtok tartalmazhatnak E. Coli, szalmonella és lisztéria baktériumokat. Ezért fontos, hogy pasztörizált tejet vagy abból készült tejterméket vegyünk, ami nem tartalmaz ártalmas baktériumokat.

·         Friss gyümölcs, zöldség és gyümölcslé - ezek nyers termékek sokféleképpen is kapcsolatba kerülhetnek fertőző baktériumokkal. A termőhelyükön lévő szennyezett talajtól vagy víztől kezdve, a szennyezett vágódeszkáig a konyhában. A zöldség- és gyümölcslevekből csak a megfelelő kezelés távolíthatja el a kórokozókat.

·         Bébiételek és tápszerek - a csecsemők és a kisgyerekek különösen veszélyeztetettek az élelmiszer-fertőzésekkel kapcsolatban, mivel az immunrendszerük még nem elég fejlett, hogy megbirkózzon a fertőzésekkel. Ezért különleges gondossággal kezeljük és tároljuk az ételeiket és tápszerüket.

·         Állateledelek - akárcsak a mi ételeink, az állatok ételei is tartalmazhatnak baktériumokat (pl. szalmonellát) és mérgező anyagokat (pl. melamint). Ha nem megfelelően kezeljük az állateledelt, akkor állatunkat és így magunkat is kitesszük a fertőzés veszélyének.

 

Kapcsolódó cikkeink:

10 kérdés az ételmérgezésről 

Élelmiszer-biztonsági tanácsok házi disznóvágáshoz 

Biztonságos sütési, főzési javaslatok az ünnepekre 

Tippek a biztonságos karácsonyi főzéshez 

Előzzük meg a szalmonella-fertőzést! 

 

 

Veszélyes zöldségek és gyümölcsök

A Magyarországon kapható zöldségeknek és gyümölcsöknek hozzávetőlegesen a fele vegyszermaradékokkal szennyezett, gyakran a megengedett határértékek felett. Ezért érdemes tudnunk, hogy ez melyik zöldségeknél és gyümölcsöknél fordul elő leggyakrabban 

  • Az import termékek majdnem mindig szennyezettebbek  ezért válasszunk hazai termesztésűt.
  • A gyümölcsökön általában több a vegyszermaradék, mint a zöldségeken, gabonaféléken.
  • A gyümölcsök között az őszibarack, az alma, a körte és a meggy, a zöldségek közt pedig a saláta, a paprika, a paradicsom,valamint az uborka tartalmaz leggyakrabban vegyszermaradékot.
  • Az import citrom, narancs és grapefruit majdnem mindig tartalmaz kimutatható mennyiségű szermaradékot, ezért nem ajánlott héjukat elfogyasztani, süteménybe sütni vagy alkoholos italban leáztatni. Erre a célra alkalmasabb a biocitrusféle.
  • Egyszerre többfajta vegyszert körte, szőlő, citrom, fejes saláta, paprika, uborka és narancs mintákból mutattak ki, ami azért nagyon veszélyes, mert a sok hatóanyag összeadódva akut mérgezést válthat ki.

 

Kapcsolódó cikkeink: 

Még mindig a barack és a saláta vezeti a szennyezettségi listát 

Miből együnk biót? - A gyümölcsök és zöldségek szennyezettségéről

Valóban megéri drága bioélelmiszert vásárolni? 

Permetszer-gyűjtemény a szőlőkben 

Egyre több élelmiszer szennyezett növényvédő szerekkel 

Határérték felett 

Csökkentsük az adalékanyagok, növényvédőszerek bevitelét

Becslések szerint a káros anyagok 70%-a táplálékkal jut a szervezetünkbe. A növények termesztése során jelentős mennyiségben használnak különféle mérgeket (szebb nevükön növényvédő szereket). Ezek nagyobbrészt elbomlanak, mire a termék a fogyasztók asztalára kerül.

A hivatalos vizsgálatok szerint a zöldségek és gyümölcsök közel 40%-a tartalmaz ilyen anyagokat. Bár a vizsgált minták csak 1-2%-nál volt a mérgek mennyisége az egészségügyi határérték felett, mégis óvatosan kell bánni velük, mert a rákkeltő, az immunrendszert és a szaporodási képességet károsító anyagok már egészen alacsony mennyiségben is kifejthetik káros hatásukat.

Az E-számmal jelölt adalékok egy részével kapcsolatban felmerült, hogy károsítják az egészségünket. Legnagyobb kockázatot a mesterséges édesítőszerek (E-950-952, 954), a tartósítók (E-210-219, 249-252) és az ízfokozók (E-621) jelentenek. (Ld. E-szám adatbázis >>>) 

A főzés során is például teflonbevonatból magas hőmérsékleten olyan anyagok (PFOA) szabadulnak fel, amelyek felhalmozódnak a szervezetben, és akár rákkeltőek lehetnek. A PVC tálakból, poharakból, különösen hő hatására egészségkárosító anyagok kerülhetnek ki.

 

Megoldás:

  • Vásárláskor részesítsük előnyben a kevésbé feldolgozott, friss élelmiszereket!
  • Kerüljük a legerősebben permetezett zöldségeket, ilyenek például a kora tavaszi üvegházban termelt primőrök.
  • Ha van rá lehetőségünk, vásároljunk bioterméket, hisz ezekben nem engedélyezett a kockázatos élelmiszeradalékok felhasználása.
  • Saját kiskertünkben ne használjunk vegyszert!
  • Minél kevesebb adalékanyagot, e-számos összetevőt tartalmaz egy élelmiszer, annál valószínűbb, hogy egészséges.
  • Kerüljük a PVC konyhai eszközök használatát, ilyet mikrohullámú sütőbe ne tegyünk!
  • Igyekezzünk minél kevesebbet használni a teflonbevonatú edényeket!

 

Kapcsolódó cikkeink:

A biztonságos szintnél jobban terhelik a szervezetünket növényvédőszerek

A hazai növényvédőszer-maradék vizsgálatokról

Állati eredetű élelmiszer-adalékanyagok

Gyakori kérdések az élelmiszer-adalékanyagokról

Határérték felett

Láthatatlan növényvédő szerek

Mi az élelmiszer-adalékanyag?

Miből együnk biót? - A gyümölcsök és zöldségek szennyezettségéről

Újra határérték felett szennyezett élelmiszereket találtak

Teflon: a tapadásmentesség előnyei és hátrányai

Válaszd az idénynövényeket!

Amikor csak lehet, fogyassz idénygyümölcsöket és -zöldségeket! Az örök szezonnak ára van, amit a környezet illetve az egészséged fizet meg.

 

Miért vegyünk idénynövényt?

  • Ha az idénygyümölcsöket- és zöldségeket választod, nem támogatod a több ezer kilométernyi szállítás alatt keletkező környezetterhelést, sem a rengeteg energia és vegyszer használatát igénylő mesterséges termelést.
  • Az idényüket élő zöldségeket és gyümölcsöket nem kell éretlenül leszedni, hogy majd úgyis „megérik a hosszú út alatt".
  • A természetes körülmények között növekedett zöldségben és gyümölcsben több a tápanyag, a vitamin, és mivel frissebbek, finomabbak is, mint üvegházi vagy a hűtőházban beérett társaik.
  • Ezen kívül az idénytermények vásárlásával az importőr és szállító cégek, illetve távoli országok termelői helyett a helyi termelőket támogatod forintjaiddal.

Idénynövény adatbázisunkból megtudhatod, melyik gyümölcsnek és zöldségnek mikor van szezonja. Tovább az adatbázishoz >>>

 

Kapcsolódó cikkeink:

Eperszezon télen-nyáron?

Világlátta ételünk

Kozmetikai problémák megelőzése

Aki rendszeresen fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, sokkal kevésbé teszi ki magát az emésztőrendszeri, érrendszeri és izületi betegségeknek. Ezzel együtt egy sor kozmetikai probléma is elkerülhető, amit a magas zsír- és koleszterintartalmú, valamint a finomított élelmiszerek (húsfélék, tejtermékek, édesség, finomított lisztből készült pékáru) fogyasztása okozhat. 

A kozmetikai szalonokban megforduló vendégek egyik leggyakoribb panasza a tisztátalan, pattanásos bőr, ami gyakran (természetesen nem minden esetben) a helytelen táplálkozási szokások miatt alakul ki. A bőr kiválasztószerv, a mértéken felüli fehérjefogyasztás (húsfélék, tejtermékek), a felszívódó méreganyagok hatása (székrekedés) előbb-utóbb a bőrön is láthatóvá válik.

A kiváltó okok megszüntetésével - a fehérjebevitel 1-4 héten át tartó drasztikus csökkentése, a zöldségek-gyümölcsök mennyiségének emelése - sok esetben látványos javulás tapasztalható a bőr állapotában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A bőr belülről épül - nem mindegy, hogy mi kerül a tányérra!

Méregtelenítés helyett életmódváltás

A szomjazó bőrt hidratálni kell, - de nem mindegy, hogy milyen krémmel

Bőrápolás általában

Cserepes ajkak

Helyes bőrápolás télen

Sminkekről szakértő szemmel

Ha banánt veszel

A banán az egyik jellemző példa arra, hová vezetnek a nagy kereskedelmi hálózatok által diktált alacsony árak: súlyos társadalmi és környezetvédelmi problémákhoz. Mivel a banán az egyik legjövedelmezőbb termékcsoportba tartozik, a fogyasztói döntéseknek meghatározó szerepük lehet a jelenlegi helyzet megváltoztatásában.

  • Amikor banánt vásárolsz, nézd meg, honnan származik, és kérdezd meg az áruház illetékes vezetőjét, hogy milyen körülmények között termesztették! Ha ezekre a kérdésekre nem tud azonnal válaszolni, keresd fel újra a válaszért!
  • Tájékozódj weboldalak segítségével: www.bananalink.org.uk (angol és spanyol nyelven), www.banafair.de (német), www.tudatosvasarlo.hu (magyar)!
  • Ha szeretnél megismerkedni az ügy iránt érdeklődő emberekkel, vagy olyan kérdéseid vannak, amelyekre nem kapsz választ a megkérdezett cégektől, lépj kapcsolatba a Tudatos Vásárlók Egyesületével!
  • Győzd meg barátaidat és családodat arról, hogy a fogyasztói alternatívák, mint a méltányos kereskedelem termékei és a biotermékek, milyen fontosak!
  • Kérd meg az üzletláncot vagy boltot, ahol rendszeresen vásárolsz, hogy tartsanak készletet méltányos kereskedelemből származó vagy biotermékekből!
  • Fontold meg, hogy nem kellene-e fellépni az áruházláncok ellen, akik olyan szintre nyomják le a beszállítóiknak fizetett árakat, hogy ezzel ellehetetlenítik a tisztességes, környezettudatos, és társadalmilag felelős termelést! A www.tescopoly.org (angol nyelven) és a www.attac-netzwerk.de/mannheim/startseite/aktionen/lidl-kampagne (német nyelven) kampányt folytat a tisztességes banán- és tejárak érdekében.
  • Keress szövetségeseket, akkor is, ha nem értesz egyet teljes mértékben szövetségesed tevékenységével vagy mondandójával! Ha meg szeretnéd változtatni egy nagyvállalat hozzáállását, egyedül nem fog sikerülni.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Banán - a szupermarketek tisszeségtelen terméke

A jótékony brokkoli

A brokkoliban lévő anyagok nemcsak a rosszindulatú daganatok kifejlődését gátolják meg, hanem emellett erősítik a szívet is.

A brokkoliban megtalálható szulfaforán olyan fehérjéket szabadít fel a szívizomban, amelyek a szív védekezőrendszerének alapvető elemei. Így a zöldség rendszeres fogyasztása erősíti a szívet és csökkentheti a szívinfarktus okozta károsodás kockázatát.

 

Kapcsolodó cikkeink:

A bőr belülről épül - mennyiség helyett minőség

A bőr belülről épül - nem mindegy, hogy mi kerül a tányérra!

Mi fánt terem? Karfiol és brokkoli

Párolás helyett főzés

Párolás helyett főzés

Bizonyos zöldségek esetében az ún. antioxidáns összetétel, amely a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát csökkenti, nőhet főzés során.

Sárgarépa, cukkini vagy brokkoli főzésekor az antioxidánsok, legfőképpen a karotinoidok, jobban megmaradnak, mint pároláskor vagy sütéskor. Főzés során a sejtfalak felbomlanak, a sejtek tartalma jobban hozzáférhető lesz, így az antioxidánsok kiszabadulnak vagy akár újak alakulnak ki. 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A brokkoli véd a szívinfarktus ellen

A zöldség főve is egészséges

Mediterrán étrend, brokkoli: csökkenthető a rák és a diabétesz kockázata

Mi fánt terem? Karfiol és brokkoli

Citrom tárolása, konzerválása

• Ha a citromot vágási felületével kistányérra borítjuk, amelybe kevés ecetet öntünk, jól eltartható, nem penészedik meg.
• Szárazra dörzsölt citromot tegyünk száraz üvegbe, és kössük le légmentesen. Így hónapokig friss marad.

 

Kapcsolódó cikkek:

Alternatívák paradicsom eltevésre

Kavard, forrázd, csvard! A tartósítószer-mentes lekvárok főzésének rejtelmei...

Citrusok héja - mielőtt belereszelnéd a süteménybe

Banán- és citrustörténetek

 

 

 

Elszíneződött ujjak? Kéztisztítás citrommal

A már kifacsart citrom héját nem kell azonnal kukába dobnunk - kitűnő kéztisztító válhat belőle. Az elszíneződött bőrfelületet dörzsöljük át a citromhéjjal, majd meleg, szappanos vízzel öblítsük le. Ha szükséges, ismételjük meg a műveletet.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Bőrápolás általában >>>

A bőr belülről épül - mennyiség helyett minőség >>>

 

 

Vásárolj piacon - közvetlenül a termelőtől!

A budapesti piacok listája:

Fény utcai piac
1024 Budapest, Lövőház utca 12. (A Mammut mögött)
345-4101; 345-4105 
Nyitva:
H-P 6.00 - 18.00
Sz 6.00 - 14.00

• Kolosy téri piac
1033 Budapest, Kolosy tér
250-5104

Kórház utcai piac
1035 Budapest, Kórház utca 37-41.
367-3847, 48, 49, 50
Nyitva:
H 7.00 - 16.00
K-P 6.00 - 18.00
Sz 6.00 - 14.00

• Belvárosi Vásárcsarnok
1054 Budapest, Hold utca
332-3976 

• Hunyadi Piac
1067 Budapest, Hunyadi tér

Rákóczi téri Vásárcsarnok
1084 Budapest, Rákóczi tér 7-9.
476-3952 
Nyitva:
H: 06.00 - 16.00
K-P: 06.00 - 18.00
Sz: 06.00 - 13.00

Központi Vásárcsarnok
1093 Budapest, Vámház körút 1-3.
217-6067
Nyitva:
H: 06.00 - 17.00
K-P: 06.00 - 18.00
Sz: 06.00 - 14.00

• Bioritmus Csarnok
1106 Budapest, Fehér út 1-3. (A Cédrus Piac területén)
431-6858; 30/382-9161

Fehérvári úti Vásárcsarnok
1117 Budapest, Kőrösi József utca 7-9.
385-6563 
Nyitva:
H 6.30 - 17.00
K-P 6.30 - 18.00
Sz 6.30 - 14.00

• Lehel téri piac
1134 Budapest, Lehel tér

Bosnyák téri Vásárcsarnok
1147 Budapest, Csömöri út 9-11.
273-3144 
Nyitva:
H: 06.00 - 17.00
K-P: 06.00 - 18.00
Sz.: 06.00 - 14.00

 

Kapcsolódó cikkek:

50 kilométeres diéta - Pacolj, főzz, blogolj!

A zöldség az, ami összehozza az embereket

Legyen mindenkinek JÓ!

"Magyar termék" címkék

A hazai epret válaszd!

A spanyol eper 95%-a az ország délnyugati részén fekvő Donana nemzeti park közelében lévő, ötezer hektáros területről ered, márpedig Donana mocsaras térsége a világörökség listáján szerepel. Az eperföldek öntözésére fúrt kutak felére csökkentik a La Rocina folyó által táplált, egyedülálló növényzetű terület vízellátását, és ezzel kiszárítják az Európai Unió egyik legjelentősebb mocsári vízi világát.

Az epertermelés következtében évi 4500 tonna műanyag hulladék keletkezik, ráadásul az eperföldeken egy tiltott növényvédő szert alkalmaznak a WWF jelentése szerint.

 

Kapcsolódó cikkek:

Vásárolj piacon - közvetlenül a termelőtől!

Akár a Kindertojás: Zöldségközösség a Pilisben

Válaszd az idénynövényeket!

 

 

Csíratáplálék

A napfényben szűkös hónapok egyik legjobb vitaminforrása a gabonacsíra, ami az év minden szakaszában hozzáférhető. A búzacsíra számos kedvező élettani hatással bír: többek között gátolja a rákos sejtek életben maradását, tisztítja a májat, erősíti az idegrendszert, potencianövelő, hurutoldó, gyulladásgátló, baktériumölő hatású, segíti az emésztést és a vér oxigénellátását is.

Boltban is kapható, de magunk is előállíthatjuk, méghozzá nagyon egyszerű módon. Csupán egy csíráztató tálra van szükség, amibe az átválogatott, megmosott magokat tesszük.

Csíráztatható magvak:
gabonafélék (búza, árpa, rozs)
hüvelyesek (lencse, bab, borsó)
olajos magvak (napraforgó, lenmag, tökmag)
füvek, fűszernövények (mustár, zsázsa, hajdina)

Fontos, hogy csak étkezés céljára árusított (és lehetőleg bio-) magvakat csíráztassunk!

Hogyan csíráztassunk?

  1. A kiválasztott magvakat folyó víz alatt öblítsük le, majd 12 órára áztassuk be.
  2. Fél nap elteltével a magokról öntsük le a vizet és tegyük őket csíráztató- tálba. (Tál híján egy befőttesüveg is megteszi, melynek a tetejét gézlappal befedjük.) Az edény méretének megválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy a csírák a magok eredeti térfogatának ötszörösére növekednek.
  3. Az edényt állítsuk fényre (de nem tűző napra).
  4. Az apró növénykéket naponta kétszer, langyos vízzel öblítsük, majd alaposan csöpögtessük le, mert ha a víz megáll a csírák alatt, rothadásnak indulhatnak.

A csíráztatás ideje  4-5 nap. Ekkor érdemes fogyasztani is, mivel a csíra vitamin- és ásványianyag-tartalma ebben az időszakban a legmagasabb.

A csíraételek készítésekor vegyük figyelembe:
melegítés hatására minden hasznos enzimet és vitamint elpusztítunk, ezért ajánlatos a csírát csak hideg ételekhez adni (saláták, szendvicskrémek), vagy
ha meleg étellel szeretnénk párosítani, akkor ne a főzés folyamán keverjük az ételbe, hanem csak a tálaláskor adjuk hozzá;
a soknapos, lassan már szárbaszökkenő csírát hagyjuk inkább meg a madaraknak - mi készítsünk magunknak újat, frisset (az öreg csírában már kevesebb hasznos anyag található, és az íze sem olyan finom már).

Tippek csíra fogyasztásához:
• a retek vagy lucerna csírát keverhetjük körözöttbe, a búza csírát pedig édes túródesszertekbe;
• bármelyiket adhatjuk sült tofu mellé vagy vajas-sajtos szendvicskrémbe keverve, esetleg a kész kenyér tetejére szórva;
• bármilyen főzelék vagy leves tetejére, sült zöldségek, rántott karfiol, gomba, sajt mellé, mártásba forgatva - itt már tényleg csak fantáziánk szab határt.

 

Forrás:
Helloinfo
Hagyományos és mai magyar konyha magazin

 

Kapcsolódó cikkek:

Csíra kisokos - nem árt az óvatosság

Mi fán terem? Madársaláta

Városi veteményes: Mi kerülhet a balkonládába?

 

Vászonszatyor a kenyérnek és a zöldségnek

Egyre többen járunk vászonszatyorral vagy kosárral a közértbe, de a pékáru és a zöldség vásárlásakor még így is rengeteg felesleges műanyag zacskót viszünk haza. Ráadásul ezek a kisebb zacskók olyan vékonyak, hogy a „normál" nejlonszatyrokkal ellentétben egyszerhasználatosak, hiszen legtöbbször nem élik túl a hazautat és a kipakolást.

Egyszerű megoldás, ha beszerzel vagy varrsz néhány pamutszatyrot, amiben minden nap hazaviheted, sőt tárolhatod is a kenyeret, illetve a zöldségeket, gyümölcsöket. További előnyük a környezet kímélésén túl, hogy az ételek nem füllednek úgy be, mint a nejlonszatyrokban. A pamutszatyor mosógépben mosható, és nejlon társaival ellentétben évekig szolgálja a háztartásod.

 

Kapcsolódó cikkek:

A világhódító műanyag szatyor

Csökkentsd a szemetet!

Lebomló műanyagok

Ami a szomjúságból megmarad - palackok az örökkévalóságnak

"Az a siker, ha kizökkentek valakit az elégedettségből"

 



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében