Praktikus ötletek

Csökkentsük az adalékanyagok, növényvédőszerek bevitelét

Becslések szerint a káros anyagok 70%-a táplálékkal jut a szervezetünkbe. A növények termesztése során jelentős mennyiségben használnak különféle mérgeket (szebb nevükön növényvédő szereket). Ezek nagyobbrészt elbomlanak, mire a termék a fogyasztók asztalára kerül.

A hivatalos vizsgálatok szerint a zöldségek és gyümölcsök közel 40%-a tartalmaz ilyen anyagokat. Bár a vizsgált minták csak 1-2%-nál volt a mérgek mennyisége az egészségügyi határérték felett, mégis óvatosan kell bánni velük, mert a rákkeltő, az immunrendszert és a szaporodási képességet károsító anyagok már egészen alacsony mennyiségben is kifejthetik káros hatásukat.

Az E-számmal jelölt adalékok egy részével kapcsolatban felmerült, hogy károsítják az egészségünket. Legnagyobb kockázatot a mesterséges édesítőszerek (E-950-952, 954), a tartósítók (E-210-219, 249-252) és az ízfokozók (E-621) jelentenek. (Ld. E-szám adatbázis >>>) 

A főzés során is például teflonbevonatból magas hőmérsékleten olyan anyagok (PFOA) szabadulnak fel, amelyek felhalmozódnak a szervezetben, és akár rákkeltőek lehetnek. A PVC tálakból, poharakból, különösen hő hatására egészségkárosító anyagok kerülhetnek ki.

 

Megoldás:

  • Vásárláskor részesítsük előnyben a kevésbé feldolgozott, friss élelmiszereket!
  • Kerüljük a legerősebben permetezett zöldségeket, ilyenek például a kora tavaszi üvegházban termelt primőrök.
  • Ha van rá lehetőségünk, vásároljunk bioterméket, hisz ezekben nem engedélyezett a kockázatos élelmiszeradalékok felhasználása.
  • Saját kiskertünkben ne használjunk vegyszert!
  • Minél kevesebb adalékanyagot, e-számos összetevőt tartalmaz egy élelmiszer, annál valószínűbb, hogy egészséges.
  • Kerüljük a PVC konyhai eszközök használatát, ilyet mikrohullámú sütőbe ne tegyünk!
  • Igyekezzünk minél kevesebbet használni a teflonbevonatú edényeket!

 

Kapcsolódó cikkeink:

A biztonságos szintnél jobban terhelik a szervezetünket növényvédőszerek

A hazai növényvédőszer-maradék vizsgálatokról

Állati eredetű élelmiszer-adalékanyagok

Gyakori kérdések az élelmiszer-adalékanyagokról

Határérték felett

Láthatatlan növényvédő szerek

Mi az élelmiszer-adalékanyag?

Miből együnk biót? - A gyümölcsök és zöldségek szennyezettségéről

Újra határérték felett szennyezett élelmiszereket találtak

Teflon: a tapadásmentesség előnyei és hátrányai



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében