Praktikus ötletek

Veszélyes zöldségek és gyümölcsök

A Magyarországon kapható zöldségeknek és gyümölcsöknek hozzávetőlegesen a fele vegyszermaradékokkal szennyezett, gyakran a megengedett határértékek felett. Ezért érdemes tudnunk, hogy ez melyik zöldségeknél és gyümölcsöknél fordul elő leggyakrabban 

  • Az import termékek majdnem mindig szennyezettebbek  ezért válasszunk hazai termesztésűt.
  • A gyümölcsökön általában több a vegyszermaradék, mint a zöldségeken, gabonaféléken.
  • A gyümölcsök között az őszibarack, az alma, a körte és a meggy, a zöldségek közt pedig a saláta, a paprika, a paradicsom,valamint az uborka tartalmaz leggyakrabban vegyszermaradékot.
  • Az import citrom, narancs és grapefruit majdnem mindig tartalmaz kimutatható mennyiségű szermaradékot, ezért nem ajánlott héjukat elfogyasztani, süteménybe sütni vagy alkoholos italban leáztatni. Erre a célra alkalmasabb a biocitrusféle.
  • Egyszerre többfajta vegyszert körte, szőlő, citrom, fejes saláta, paprika, uborka és narancs mintákból mutattak ki, ami azért nagyon veszélyes, mert a sok hatóanyag összeadódva akut mérgezést válthat ki.

 

Kapcsolódó cikkeink: 

Még mindig a barack és a saláta vezeti a szennyezettségi listát 

Miből együnk biót? - A gyümölcsök és zöldségek szennyezettségéről

Valóban megéri drága bioélelmiszert vásárolni? 

Permetszer-gyűjtemény a szőlőkben 

Egyre több élelmiszer szennyezett növényvédő szerekkel 

Határérték felett 



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében