Praktikus ötletek

Tippek gombagyűjtőknek

A gombák közül aránylag kevés alkalmas emberi fogyasztásra, ezért ha a természetben gombát szedünk, különösen körültekintően kell eljárnunk! Azonban nemcsak a gyűjtésnél, hanem az otthoni tárolásnál és az elkészítésnél is érdemes figyelembe venni néhány dolgot.

Gyűjtés:

  • Csak olyan gombát gyűjtsön étkezésre, amelyet már jól ismer! Az elöregedett, férges példányokat ne szedje le, hagyja a termőhelyen!

  • A gombákat szellős, tágas gyűjtőkosárba vagy átlyukasztott fedelű dobozba tegyük, különben befülled, összenyomódik, összetörik.

  • Az ismeretlen gombákat hagyjuk a természetben, vagy ha mégis el akarjuk vinni további meghatározás céljából, gondosan különítsük el a többitől! A tönk tövével együtt kiemelt gomba megkönnyíti a meghatározást.

  • Ha vadon termő gombát szedünk, minden esetben kérjük ki szakképzett gombaszakértő véleményét! Minden piacon, ahol vadon termő gombát is árulnak, van gombaszakértő. A hétvégi ügyeletek helyszíneiről jó, ha előzetesen tájékozódik! A gombavizsgálatot a piacok ingyenesen végzik.

Tárolás:

  • A friss gombák gyorsan romlanak, ezért a már ellenőrzött gombákat a lehető leggyorsabban, 24 órán belül el kell készíteni és el kell fogyasztani!

  • Feldolgozásig szellős, hűvös helyen, egy rétegben egymás mellé helyezve kell tárolni. Fóliába semmiképpen ne csomagoljuk!

Elkészítés:

  • A gombák tisztítása során a szár végét (egyes gombafajtáknál az egész szárat) levágjuk, hámozni általában nem kell. A rovarrágott, férges részeket dobjuk el!

  • Bő hideg vízben többször mossuk át, de ne áztassuk!

  • Van számos ehető gombafajta, amelynél a tisztítás-előkészítés szokásos műveletein túl is be kell tartani néhány előírást, különben enyhe mérgezést, vagy egyéb kellemetlenséget okozhat. Ezért például:

    • A tuskógomba szárának alsó 2/3-át ne használjuk fel, és egyéb részeit is legalább 20 percig főzzük!

    • A szegfűgomba szárát dobjuk ki!

    • Az őzlábgomba tönkje csak szárítva (és porítva) használható!

    • A tőkegomba tönkje ugyancsak túl rostos, ezért ételkészítéshez ne használjuk fel!

  • A gomba nehezen emészthető étel, ezért lehetőleg daraboljuk apróra, és fogyasztáskor alaposan rágjuk meg az ételt!

  • Gombaételt ne tegyünk el a következő étkezésig! Kis mennyiségű mintát 48 óráig érdemes megtartani.

  • Kisgyermekeknek, érzékeny gyomrú embereknek, valamint a gombákra kimutatottan allergiás embereknek gombás ételt ne adjunk!

 

Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

 

Kapcsolódó tipp:

Teendők gombamérgezés esetén



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében