Praktikus ötletek

Természetes tisztítószerek a konyhában

Az agresszív és mérgekkel, vegyi anyagokkal teli tisztítószerek helyett használj egyszerű, természetes tisztítószereket!

Tűzhelytisztítás (kifutott tej, odakozmált zsírfoltok): szódabikarbóna
Mikrohullámú sütő tisztítása: tegyünk a mikróba egy tál vizet, amelybe citromot karikáztunk! Melegítsük addig, amíg a keletkezett gőztől fellazul a szennyeződés, majd töröljük ki a belsejét egy puha, nedvszívó ronggyal!

Szagtalanítás
• A halszagú edényeket forró ecetes vízben mossuk el!
• A rossz szagú műanyag edényeket töltsük fel kávézaccos meleg vízzel (minél töményebb, annál jobb)! Kis ideig hagyjuk állni, majd mossuk el, és szárítsuk meg fedő nélkül!
• A vágódeszkákat és a fakanalakat elmosás után val szórjuk be, 10 percig hagyjuk állni, majd meleg vízzel öblítsük le! Alternatíva: fél citrommal bedörzsölni, hideg vízzel öblíteni.

Edények tisztítása

Zsíros edények: mosószóda és forró víz keveréke
Alumínium edényeinket csillogóvá tehetjük, ha almahéjat főzünk bennük. 
• Vas palacsintasütőnket használat után mossuk el, töröljük szárazra, majd kenjük be olajjal, hogy a rozsdásodást megakadályozzuk! Használat előtt újra mossuk el, hogy az olajréteget eltávolítsuk! Ha odaégett benne az étel, hintsük be az alját sóval, hagyjuk állni egy-két óra hosszat; ezután már könnyen tisztítható. 
Zománcos edények tisztításához használjunk konyhasót, így nem veszítik el fényüket. A már megbarnult edényeket is újjá varázsolhatjuk, ha burgonyát főzünk benne, egy napig állni hagyjuk, majd újra felforraljuk.
Leégett lábasok, tepsik: 1 éjszakára öntsünk rá asztali sót, majd vizet - ez mindent felold. A módszer még hatékonyabb, ha a sós vizet fel is forraljuk, majd hagyjuk kihűlni.
• Vízforraló edény, kávéfőző: a lerakódott vízkövet ecettel távolíthatjuk el, úgy, hogy víz helyett ecetet öntünk a szerkezetbe és felforraljuk. Az ecet kiöntése után öntsünk tiszta vizet a készülékbe, és újra forraljuk át, hogy az ecetet eltávolítsuk belőle.
Vörösréz edények: sós ecet
• Foltos fémedények: citromlé

Edények felavatása
• Új tűzálló edényeinket (jénai) hőre még ellenállóbbá és ezáltal tartósabbá tehetjük: egy nagyobb edénybe helyezzük, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, beleszórunk egy maréknyi sót és legalább fél órán át forraljuk. Ezután várjuk meg, míg a víz teljesen kihűl, és csak ezután emeljük ki!
• Új zománcos edényeinkben beavatásként forraljunk ecetes-sós vizet fél óráig!  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében