Praktikus ötletek

Komposztálás

A komposztálás ideális módja az általunk termelt hulladékmennyiség csökkentésének és tápanyagban gazdag termőföldelőállításának növényeink számára.

  • Miben? - Bár ma már rendkívül nagy választék van komposztáló ládákból, ezek általában nem feltétlenül szükségesek. Polietilénnel vagy kartopapírral letakart halom is működhet, te is összeszerelheted a ládát.
  • A jó komposztláda - könnyen megközelíthető, nincsenek rések az oldalán, szigetelt lehet szalmával vagy kartonnal, van fedele vagy letakarható
  • Hol? - Napos vagy félárnyékos helyen, közvetlenül a talajon vagy pázsiton, távol a csatornától vagy más folyóvizektől
  • Mit? -Bármit, ami valaha élt, kivéve: hús, hal, tejtermék, főtt ételek (kártevők elkerülése miatt), szén, hamu, macskaalom, kutyaürülék, eldobható pelenka. A kétféle, zöld (nitrogénban gazdag, gyorsan bomló) és barna (szénben gazdag, lassan bomló) alkotórészeket nagyjából azonos mennyiségben tartalmazza a komposzt.
Zöld komposztálandók: 
  • vizelet (vízzel higítva 1:20 arányban)
  • levágott fű
  • csalán
  • nyers zöldségek lehámozott héja
  • teafilter, tealevél, kávézacc
  • fiatal, zöld gyomok hajtásai (magok bélkül)
  • puha, zöld lemetszett ágak
  • növényevők (pl tehén, ló) és szárnyasok trágyája
Barna komposztálandók:
  • karton (pl.: müzlisdoboz, tojástartó)
  • papír hulladék, postai hulladék (reklámújságok, felcsíkozott személyes jellegű levelek)
  • növényevő kisállatok (pl.: nyúl, tengerimalac) alma: széna, szalma, papír- vagy faforgács)
  • sövény nyiradék, faága, lehullott levelek (de ezeket általában érdemes külön komposztálni, lásd alább)
  • öreg dísznövények, páfrányok
  • fűrészpor, faforgács
 
Egyéb komposztálandók:
  • levágott köröm és haj
  • összetört tojáshéj
  • természetes rostanyagok (pl. 100% pamut vagy gyapjú)
  • faégetésből származú hamu (mérsékelten)
 
  •  Meddig? - A komposzt minimum 2, de inkább 12 vagy több hónap alatt készül el. Amikor a hozzáadott anyagok már sötétbarna színűek és az egész halomnak földszaga van, akkor van kész a komposzt. Használat előtt még érdemes 1 vagy 2 hónapig érlelni, és ne aggódj ha nem lesz teljesen finom, porhanyós állagú.  Még ha darabos, ragacsos vagy szálas, és felismerhető ág- vagy tojáshéjdarabok vannak benne, akkor is biztosan jól használható lesz a keletkező anyag. Leszitálás után finomabb komposztot kaphatsz, a fennakadó nagyobb darabok pedig visszakerülhetnek a komposztládába.
  • Őszi levélkomposzt - Gyűjts leveleket és tedd őket egy szemeteszsákba. Locsold meg vízzel, lazán kösd be a zsákot és és lyukaszd ki néhány helyen. Egy év múlva tökéletes mulcsot (talajtakarásra alkalmas anyag) kapsz, pár hónappal később pedig a keletkező komposztot egyenesen a talajba áshatod.


További információ: komposztálj.hu >>>


Kapcsolódó cikkünk:

Ne égessünk, ne zsákoljunk, komposztáljunk!

Közösségi komposztálás: egy év tapasztalatai első kézből

Így komposztálunk mi - életképek a TVE háza tájáról

 



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében