Praktikus ötletek

Élelmiszerbiztonság tűz esetén

Ha a lakásban tűz ütött ki, mit tarthatunk meg utána, és mit kell kidobnunk? 

  • Szabaduljunk meg azoktól az élelmiszerektől, amelyek a tűz közelében voltak, mert a magas hőmérséklet, a füst, és az oltóanyag kárt tehetett bennük!
  • A konzervek és a befőttesüvegek épnek tűnhetnek, de a tűz melege aktivizálhatja az ételben található rothasztó baktériumokat, illetve ha a tűz hőmérséklete extrém magas, akkor maga a konzerv vagy a befőttesüveg elrepedhet, eltörhet, és így már egyáltalán nem lesz biztonságos a benne található élelmiszer.
  • A tűz legveszélyesebb alkotóeleme sokszor nem is maga a tűz, hanem az égő tárgyak által kibocsátott mérgező füst, ezért dobjuk ki a hűtőszekrényen kívül, csomagolás nélkül, vagy áteresztő csomagolásban tárolt (kartondobozos, műanyag csomagolású, csavaros kupakú, üveges stb.) élelmiszereket!
  • Mivel a hűtők és a fagyasztók nem zárhatók légmentesen, ezért a bejutó füst szennyezheti a bennük található élelmiszereket is.
  • Az oltóanyagban található mérgező vegyületek az ételeket és a konyhafelszerelést is mérgezővé tehetik.
  • Az oltóanyaggal érintkező ételeket mindenképp dobjuk ki, a konyhafelszerelést mosószerrel és forró vízzel tisztítsuk meg, majd 15 percig áztassuk 1 evőkanál folyékony klóros fehérítő és 4 liter víz oldatában!


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében