Praktikus ötletek

Élelmiszer-biztonsági tanácsok húsvéti tojás festéséhez

• Tojásfelhasználás előtt és után mindig alaposan mossunk kezet melegvízzel és szappannal!
• Tojásfőzéshez mindig friss tojást használjunk! A tojás frissességét vízbe merítéssel könnyen ellenőrizni lehet: a friss tojás lesüllyed, az állott tojás fenn lebeg.
• Repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestéshez.
• A festeni kívánt tojásokat (tojásfehérjét és sárgáját egyaránt) keményre kell főzni.
• A főtt tojásokat gyorsan hűtsük le, hideg vízfürdőbe helyezve őket.
• Tojásfestéshez kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket (élelmiszerszínezéket) vagy még jobb: természetes színezőanyagokat (pl. áfonya, hagymahéj, cékla, vöröskáposzta, ibolya, kurkuma, szeder) használjunk! Természetes tojásfestékekről többet itt. Textilfestéket, egyéb festékeket tojásfestésre nem szabad használni!
• Tojásfesték vásárlásakor mindig ügyeljünk a termékminőség megőrzési idejére és a csomagolás épségére! Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk!
• A festett, főtt tojás 5 fokon vagy alacsonyabb hőmérsékleten hűtőben egy hétig eltartható, s az így tárolt festett tojás elfogyasztható.
• A főtt, festett tojás legfeljebb két óráig tárolható hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni.
• Húsvéti tojások elrejtésekor kellő körültekintéssel járjunk el: kerüljük azokat a rejtekhelyeket, ahol a tojás szennyeződhet (baktériummal, vegyszerekkel, stb).

Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH)

 

Kapcsolódó cikkeink:

Húsvéti tojásbiztonság -- Gyakran ismételt kérdések

Természetes festékek húsvétra

Nyuszi ül a boltban

Termékteszt: tojás

Termékteszt: sonka

 



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében