Praktikus ötletek

Alternatívák paradicsom eltevésre

Íme néhány recept, hogy a nyár egyik kedvelt zöldségét, a paradicsomot télen is élvezhessük.

Ketchup

Időigény: 1 óra- 1óra 20 perc

Eltarthatóság: 3 hónap

Nagyjából 750 ml ketchup készítéséhez

  • 1 kg érett, durvára feldarabolt paradicsom,
  • 1 kicsi felvágott hagyma,
  • 1 felvágott zeller
  • 1 nagyobb fokhagyma gerezd
  • babérlevél, darabolt szerecsendió,1 teáskanál tengeri só
  • 150 ml világos finom barna cukor

A cukor kivételével mindent tegyél egy nagy, nehéz rozsdamentes serpenyőbe. A forrásig hevítsd, vedd le a hőfokot, takard le, és lassú tűzön főzd 30 percig. Távolítsd el a szerecsendiót és a babérlevelet. Pürésítsd össze a masszát, aztán passzírozd át. Öntsd bele a cukrot, megint hevítsd fel forrásig és főzd 5 percig, addig, amíg sűrű krémessé nem válik.

Tedd meleg, fertőtlenített dugós üvegekbe. Hűvös, sötét helyen tárold max 3 hónapig.

Felbontás után hűtőben tárold, és két héten belül használd fel. Fogyasztás előtt rázd fel!

 

Sütőben szárított paradicsom

900gramm elkészítése 10 perc

  • 3 kg paradicsom
  • 2-3 teáskanál tengeri só

Vágd félbe a paradicsomokat. Lyukaszd ki a közepüket kereszt alakban.

A szeleteket vékonyan sózd be és hagyd pár percig dolgozni a sót, majd tedd a felvágott oldalukka a sütőlemezre úgy, hogy érintsék egymást.

60-80 Celsius fokon süsd, gázsütőnél ez ¼, ½ fokozat, 8-12 óráig! Elektromos sütőnél picit hagyd nyitva a sütő ajtót.

Ha a méretük a felére zsugorodott, már kész is vagy. Amikor teljesen kihűltek sterilizált üvegekbe helyezd őket, és a hűtőben tárold. Ha hosszabb ideig akarod eltartani kis tasakokban fagyaszd le.

Felolvasztás után öntsd le olíva olajjal, és hűtőben tárold. Egy héten belül használd fel!

 

Sűrített paradicsom koncentrátum

Eltarthatóság: egy év

1 liter elkészítéséhez egy és egy negyed óra szükséges

  • 2,5-3 kg paradicsom
  • egy nagy hagyma
  • nagyobb kupac petrezselyem
  • bazsalikom vagy zeller zöldje
  • egy babérlevél
  • egy nagy gerezd fokhagyma

A paradicsomot vágd nagy darabokra, majd mindent tegyél egy nagy serpenyőbe vagy főzőedénybe, és forrald fel, aztán nagyon alacsony lángon kb. egy óráig főzd, addig amíg a keverék sűrű nem lesz. Távolítsd el a babérlevelet és a fokhagymát, és szűrd le a koncentrátumot, szűrés közben erősen nyomd át a szűrőn. Kihűlés után kisebb edényekbe oszt szét, majd fagyaszd le. Használat előtt olvaszd ki!

 

Kapcsolódó cikkek:

Kavard, forrázd, csavard! A tartósítószer-mentes lekvárok főzésének rejtelmei...

Nyári ízek télen is

Olajízesítés és tartósítás olajban

 



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében