Kérdések és válaszok

Mennyire és miért ártalmas a szacharóz? Egyáltalán, mi ez pontosan?

A szacharóz maga a cukor.

Különösen sok szacharózt tartalmaz a répa, amelynek nemesített, vagyis magas cukortartalmú, de fajilag azonos formája a cukorrépa. Ebből állítják elő a kristálycukrot.
Régebben egyébként a trópusokon termő cukornádból készítettek cukrot, amely Európában drágaságként volt ismeretes ("nádméz").

A szacharóz kémiailag két egyszerű cukorból (szőlőcukor és gyümölcscukor) felépült diszacharid.

A méz egészségesebb, mint a cukor, de ez is tartalmaz szacharózt!
Az összetett cukrok közül a mézben legnagyobb mennyiségben a szacharóz fordul elő. Az élelmiszeripari előírások 5-10%-ban maximálják a lehetséges előfordulási mennyiséget. Ha a méz ennél lényegesen több répacukrot, nádcukrot (szacharózt) tartalmaz, az hamisításra utalhat. A méhészetek etetésre használhatnak szacharózt, de ez nem juthat be a mézbe.

Hadd ajánljuk figyelmébe Balla Zsuzsa Új Szóban megjelent cikkét, amely röviden és világosan ismerteti a 10 legfontosabb tudnivalót a cukorról és annak hatásairól.



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében