Kérdések és válaszok

A margarinon kívül miben lehet még nikkel? Allergiás vagyok rá, és most tudtam meg, hogy a margarinban is megtalálható.

Élelmiszer-szakértőnk a következőket írta nikkel-allergia kapcsán:

Az élelmiszerekben sajnos előfordulnak nehézfémek, mert az alapanyagok a környezetből fölveszik ezeket (kipufogógázok, lég- és talajszennyezés, műtrágyák stb. útján). Szerencsétlen esetben a termésben ezek jól össze is gyűlnek (mint pl. gabonák esetében).

Az élelmiszerek nehézfém-tartalmára törvényileg előírt határértékek vonatkoznak. (Az Európai Bizottság vonatkozó rendelete; másik vonatkozó rendelet.) A nikkelt  ezek általában nem említik külön, de beletartozik a nehézfém kategóriába.

A margarin azonban más tészta, mert nagy része az ún. keményített zsírok kategóriájába tartozik. A zsírkeményítés egy kémiai eljárás, amely során nehézfém katalizátorokkal hidrogénezik a zsírokat . Nyilván ezekből az anyagokból maradhat vissza (határérték alatti) nehézfém az élelmiszerben.

Akinek ilyen panasza van, jól teszi, ha a margarint száműzi az étrendjéből, és helyette inkább vajat vagy (ritkábban) zsírt fogyaszt.

A témáről bővebben (kémiai érdeklődésűeknek) itt.



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében