Kérdések és válaszok

Kihez lehet olyan igénnyel fordulni, hogy a gyártók tüntessék fel a sajtokon, hogy milyen oltóanyag felhasználásával készültek? Mert vannak állati és nem állati eredetűek egyaránt. Jelenleg azonban csak annyi található a címkéken, hogy tejoltó, esetleg oltóenzim.

A sajtok előállításáról, annak szabályairól, körülményeiről a Magyar Élelmiszerkönyv részletesen rendelkezik.
Az "oltós alvasztású érlelt sajtokról" szóló leírás a linkelt pdf dokumentum 32-36. oldalain olvasható.

Ezek szerint az oltóanyag: "rennin, vagy más eredetű alvasztóenzim".
Az enzimeket két módon állítják elő:
- természetes módon: borjúbendőből (mészárszéken feldolgozott borjú "maradékából") vonják ki, illetve
- mikrobiológiai erjesztéssel: genetikailag módosított (GMO) baktériumtörzs tenyésztésével.

A jelenlegi szabályozás szerint a sajtokon, azon kívül, hogy oltóanyagot tartalmaz (és e tekintetben a "tejoltó" és az "oltóenzim" ugyanazt jelenti), az enzim eredetét nem kell feltünteni.

Kihez lehet a feltüntetés igényével fordulni?

A szabályozás megváltoztatása komoly és hosszadalmas folyamat. Ha ezt szeretné elérni, javasoljuk, első lépesben keresse meg helyi országgyűlési képviselőjét.
Ha az információ érdekel, javasoljuk, hívd fel a terméket előállító tejüzemet, és kérj tőlük a konkrét termékre vonatkozó tájékoztatást. Természetesen a céghez is fordulhatsz azon igényeddel, hogy a terméken is
szerepeljen a felhasznált enzim eredete. Ennek a kérésnek azonban a gyártó nem köteles eleget tenni.



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében