Kérdések és válaszok

Egy spanyol citrom papírján olvastam az alábbi feliratot: Thiabendazollal, ortophenil- phenollal, imazilillel, E904 és E917-el kezelve. Az anyagokat nem találtam az e-számok listájában, de az interneten sem. Mit lehet tudni róluk?

Élelmiszeripari szaktanácsadónk válasza:

E 233 Tiabendazol
E 917 Kálium-jodát

Ezek élelmiszeradalékként nem engedélyezett anyagok, a kálium-jodát azonban alkalmazható élelmiszerek jóddúsításásra, tehát ettől nem kell tartani.
Lásd: http://www.fvm.hu/doc/upload/200504/2005_03_18_public_vitaminok_st07424_en05_2.pdf

A tiabendazolt inkább növényvédőszernek, mintsem élelmiszeradaléknak nevezném, a másik kettő anyag is ebbe a kategóriába tartozik.
Részletesebb információ:  http://hu.wikipedia.org/wiki/Tiabendazol

Mindig  kérdéses terület az elvben emberi fogyasztásra nem kerülő élelmiszerrészek kezelése. Ilyen a citrusok héja is. Korábban több anyagot is megnevezett az Élelmiszerkönyv, de utóbb átkerültek a növényvédelem témakörébe.

Lényeg, hogy véleményem szerint a citrom, narancs stb. héját nem jó megenni.További információt olvashat erről Citrusok héja - Mielőtt belereszelnéd a süteménybe című cikünkben.



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében