Kérdések és válaszok

E-Szám adatbázisotokban nem találtam meg az emulgálószerek között a szójalecitint. Tudnátok erről pontos leírást adni?

Élelmiszeripari szaktanácsadónk válasza:

A lecitin gyűjtőfogalom: "foszfolipidek" keveréke. Ez túlnyomórészt néhány meghatározott molekulát jelent (foszfatit-dilkolin, foszfatidilinozit stb). A nevük elég tudományos, de a szervezet számára létfontosságú anyagokról van szó.

A lecitin általában az ipari növényolaj-előállítás "mellékterméke". Ebből kitalálhatóak a legjellemzőbb forrásnövényei is: szója, repce, napraforgó. A szója GMO-s érintettsége miatt az utóbbi kettő feljövőben van, bár a tulajdonságaik kissé eltérnek.

Fontos, hogy a terméken mindezeket mint lecitint (E 322) kell feltüntetni. Ha szójalecitinről van szó, akkor azt is föl kell tüntetni, hogy a termék szóját tartalmaz (mivel a szója allergén).

Személy szerint én szeretem a lecitint mint adalékanyagot - talán ez az egyedüli, amiről úgy hiszem, hogy egészséges - és az élelmiszeripar egy az egyben ugyanazt az anyagot használja, amit a patikában/drogériában lehet kapni aranyárban.



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében