Fokhagyma

Leírás

A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó, évelő növény.

Hagymája egy főhagymából és az azt körülvevő mellékhagymákból (gerezdek) áll. A hagymácskákat egyenként is fehér, hártyás allevelek burkolják be. Szára 1 m magas, egyenes, kerek.

Levelei 1 cm szélesek, hosszúkásak, hüvelyesek.

Virágzata a hagymákra jellemző ernyő, amit fehéres fellevél burkol. Virágai vörösesfehérek, hosszú kocsányúak, tövükben sarjhagymácskák fejlődnek. Július-augusztusban virágzik, termést ritkán hoz, jórészt a mellékhagymákkal szaporodik.

Fokhagyma – hagyma - Alii sativi bulbus

Hatásai

  • koleszterinszint-csökkentő
  • vérzsírszint-csökkentő
  • antioxidáns
  • antibakteriális
  • antimikotikus
  • antivirális
  • véralvadásgátló (antikoaguláns)
  • antritrombotikus
  • vérnyomáscsökkentő

Betegségek, amelyekre ajánlott

Keringési rendszer

- érrendszer

  • érelmeszesedés megelőzésére
  • (enyhén) magas vérnyomás kiegészítő kezelésére

A fokhagyma rendszeres, kúraszerű alkalmazása kb. 10%-kal csökkenti a vér káros LDL-, lipid- és összkoleszterin-szintjét. Vérnyomáscsökkentő hatása részben az érelmeszesedéses plakkok növekedésének lassításával, részben közvetlen értagító hatásával függ össze. 

- anyagcsere

  • magas vérzsírszint kiegészítő kezelésére
  • magas koleszterinszint kiegészítő kezelésére

Légzőszervi - légutak, tüdő

  • bakteriális fertőzések

Bőr

  • gombás fertőzések

Felhasználás

Belsőleg

  • nyers fokhagyma

Napi adag: 5-10 gerezd.

  • tinktúra

Elkészítése: 50 g fokhagymát leöntünk 250 g 60%-os alkohollal, 10 napig ázni hagyjuk, majd leszűrjük.

Napi adagja: 2x10-15 csepp.

  • gyári készítmények – kapszula, stb.

Szárított fokhagymaporból készülnek, amelynek napi adagja 600-900 mg. Adagolásukat mindig a mellékelt tájékoztató szerint végezzük!

Főbb hatóanyagok

  • kéntartalmú aminosavak – alliin (1%) – az alliináz enzim hatására allicinné alakul
  • alliináz enzim
  • csípős anyagok - kéntartalmú pepdidek
  • vitaminok – A, B1, C
  • flavonoidok

Az alliinből sejtsérülés során képződik allicin a jelenlévő alliináz enzim hatására – ez a kéntartalmú vegyület felelős a fokhagyma jellegzetes szagáért.

További részletek a gyógynövények hatóanyagairól

Mellékhatások

  • Nem ismertek.
  • Fogyasztása kellemetlen leheletet és testszagot okoz – ez a nyers drog és a készítmények szedése után néhány nappal kialakul. 

Ellenjavallat

  • Véralvadásgátló-hatása miatt műtétek előtt függesszük fel a szedését, illetve egyéb véralvadásgátló hatású szerek egyidejű szedését beszéljük meg az orvossal!

Gyermek

Igen

Terhesek használhatják?

Igen

Szoptatás alatt használható?

Igen

Gyűjtés

Előfordulás

A legősibb termesztett étkezési és gyógynövények egyike. Valószínűleg ázsiai eredetű, vadon ma már sehol sem található meg. .

További részletek a gyógynövények feldolgozásáról

Tudomány

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Az E-Bizottság és az ESCOP pozitív monográfiát készített róla; belsőleges alkalmazását érelmeszesedés megelőzésére és magas koleszterinszint esetén javasolják. Az ESCOP nátha esetén is ajánlja.
A fokhagyma vizes kivonatát in vitro hatásosnak találták érelmeszesedés ellen, és bizonyították antioxidáns és antimikrobiális hatását. Érelmeszesedést lassító, koleszterinszint-csökkentő és vérnyomáscsökkentő hatását humán kísérletekben is igazolták.

Hivatalos státusz

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a szárított fokhagyma őrölt pora (Allii sativi bulbi pulvis) szerepel, amit a hagymák felaprításával, majd liofilezésével, illetve szárításával és porításával nyernek.



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében