fbpx

| Tudatos Vásárló

Fórum az élelmiszer-önrendelkezésről

Március 19-én a Szövetség az Élelmiszer-önrendelkezésért fórumot rendez, amelyen elméleti és gyakorlati szempontból egyaránt körbejárja az élelmiszer-önrendelkezés hazánkban még kevéssé ismert fogalmát.

Az élelmiszer-önrendelkezés a fenntartható mezőgazdaságért küzdő nemzetközi mozgalom egyik központi követelése. Népek, államok vagy államszövetségek joga arra, hogy meghatározzák a saját mezőgazdasági és élelmezési politikájukat.

Az élelmiszer-önrendelkezés fogalmában benne foglaltatik:

  • a lakosság élelmezésére irányuló helyi mezőgazdasági termelés előnyben részesítése;
  • a parasztok és földnélküli vidéki lakosok termőföldhöz, vízhez, vetőmagokhoz és mezőgazdasági hitelhez jutásának biztosítása;
  • a gazdák és parasztok joga arra, hogy élelmiszert termeljenek;
  • a fogyasztók joga ahhoz, hogy eldöntsék, mit – azaz ki által és hogyan termelt élelmiszert akarnak fogyasztani;
  • az államok joga arra, hogy megvédjék magukat a túl olcsó, saját mezőgazdasági ágazatukat veszélyeztető mezőgazdasági és élelmiszerimporttól.

Az élelmiszer-önrendelkezés koncepcióját a kis- és családi gazdaságokat tömörítő Via Campesina dogozta ki, és tette nyilvános vita tárgyává az 1996-os Élelmezési Világcsúcs (World Food Summit, WFS) alatt, mint a neoliberális politikával szembeni alternatívát. Azóta a koncepció a nemzetközi mezőgazdasági diskurzus meghatározó témája lett, még az ENSZ intézményekben is, különösen ami az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetet (FAO) illeti.

Az élelmiszer-önrendelkezés azzal a neoliberális politikával száll szembe, amely a lakosság élelmiszer-ellátásában, illetve az élelmiszer-biztonság megteremtésében a nemzetközi kereskedelmet helyezi előtérbe a helyi potenciálok kiaknázásával szemben. Ez a politika ugyanis egyáltalán nem járult hozzá az éhezés felszámolásához. Ellenkezőleg, amint a FAO is kimutatta, egyre kevésbé látszik teljesíthetőnek az 1996-os WFS legfőbb célkitűzése, azaz az éhezők számának 2015-re való megfelezése. (Ugyanakkor az ENSZ éhezéssel kapcsolatos Milleniumi Fejlesztési Célja még teljesülhet – ez ugyanis éhezők számával szemben az éhezők arányának 50%-os csökkentését tűzte ki célul 2015-ig.)

Egyes nagy multinacionális cégek és szuperhatalmak, valamint az olyan nemzetközi intézmények, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és a WTO igényei és céljai szerint alkalmazott neoliberális politika lehetővé tette a multinacionális nagyvállalatok számára, hogy ellenőrzésük alá vonják a globális élelmiszerpiacot, miközben megnövelte az országok mezőgazdasági importtól való függését. Tovább erősítette a mezőgazdaság iparosítását, amivel bolygónk genetikai, kulturális és természeti örökségét – végső soron egészségünket, jövőnket veszélyezteti.

Ráadásul a gazdag országok (különösen az Egyesült Államok és az EU) arra használják a mezőgazdasági támogatásokat, hogy a belső piacukon csökkentsék az agrárárakat, feleslegeiket pedig ún. dömping révén a világpiacra tuszkolják. Ez végzetes károkat okoz a családi gazdálkodásnak a fejlett és fejlődő országokban egyaránt. Az alacsony dömpingárak miatt a piacról kiszoruló gazdák százmilliói kényszerültek már eddig is arra, hogy felhagyjanak mezőgazdasági tevékenységükkel, hogy elhagyják eredeti lakóhelyüket, falujukat, országukat.

Az élelmiszer-önrendelkezési mozgalom nem általában kereskedelem-ellenes. A természeti különbségeken alapuló kereskedelmet elfogadja, de az exporttal szemben mindig a helyi és regionális forrásokon alapuló élelmiszerbiztonságot helyezi előtérbe. A fejlett és fejlődő országokban is a családi gazdaságokon alapuló mezőgazdaságot támogatja. Azt hangsúlyozza, hogy saját élelmiszer-önrendelkezésének és biztonságának érdekében az országoknak jogában kell állnia az importdömping elleni védekezés és saját mezőgazdaságuk támogatása, a lakosság élelmiszerellátásának biztosítása, a környezet védelme, a mezőgazdasági termelés fenntartható formáinak fejlesztése, a helyi adottságok és kulturális hagyományok megőrzése.

A Szövetség az Élelmiszer-önrendelkezésért tavaly ősszel alakult a Magyar Leader Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Védegylet részvételével, a fenntartható mezőgazdasági modellt támogató állampolgári tudatosság fejlesztése céljával. A Szövetség az élelmiszer-önrendelkezésért küzdő külföldi szervezetek, így a Via Campesina, az International NGO/CSO Planning Committee for Food Sovereignty és az Európai Élelmiszer-önrendelkezési Platform által képviselt elvek hazai szószólója.

A Szövetség 2008. március 19-i fórumán arra keresi a választ, hogy mit takar ez a kifejezés, és mit jelenthet ma Magyarországon.

További információ >>>

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás