fbpx

Technológiai segédanyagok

A döntő különbség az adalék– és a segédanyag között az, hogy az utóbbit a felhasználás után az élelmiszerből eltávolítják, és az értékesítésre kerülő végtermékben csak elhanyagolható nyomokban, technológiai funkció nélkül fordulhat elő. 

Az adalékokkal ellentétben a technológiai segédanyagokat nem kell az összetevők listáján feltüntetni. Az egészségügyi hatásokat tekintve ugyanolyan kritériumoknak kell megfelelniük, mint az adalékanyagoknak.

Az élelmiszeriparban rengeteg technológiai segédanyagot használnak. Néhány példa:

 • Derítő- és szűrőanyagok,
 • Csomósodásgátlók, formaleválasztók, koptatóanyagok, 
 • Habzásgátlók,
 • Színtelenítők, extrakciós segédanyagok, 
 • Katalizátorok.

Rendszerint az enzimeket is technológiai segédanyagként használják.

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás