alap kinézet

E-számok

System Messages

Adalékanyag Egyéb elnevezések
E 100 - Kurkumin curcumin
E 101 - Riboflavin lactoflavin, B2 vitamin
E 101a - Riboflavin-5’-foszfát
E 102 - Tartrazin
E 104 - Kinolinsárga Quinoline Yellow
E 110 - Narancssárga FCF CI Food Yellow 3, Orange Yellows, Sunset Yellow FCF
E 1103 - Invertáz
E 1105 - Lizozim lysozyme

A guar gumi és a kozmetikumok

A nyár riadalmat kiváltó eseménye volt a dioxinnal szennyezett guar gumi botrány – élelmiszerek tucatjait vizsgálták azóta meg. De mi a helyzet a kozmetikumokkal?

Adalékanyagok a bioélelmiszerekben

Tartalmazhatnak élelmiszeradalékot a bioélelmiszerek?

Állati eredetű élelmiszer-adalékanyagok

Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszeradalékok kémiai anyagok. Ennek ellenére számos közülük állati vagy növényi eredetű, sőt, némely esetben az előállítás állati eredetű anyagok használata nélkül nem lehetséges.

Az élelmiszerekben lévő vegyszerektől félünk leginkább

Az Eurobarométer új felmérése szerint az európaiakat jobban aggasztja az élelmiszerek vegyi szennyezettsége, mint a bakteriális szennyezés vagy az egészségügyi és táplálkozástani kérdések.

Betegséget okoznak az élelmiszeradalékok?

Az adalékanyagokat nemritkán teszik felelőssé egyes betegségek kialakulásáért. Rák, hiperaktivitás, kínai étterem szindróma – mi áll ezek mögött?

Brit tanulmány egyes élelmiszer-színezékek és a hiperaktivitás kapcsolatáról

A Southampton Egyetem kutatói most megjelent tanulmányban arról számolnak be, hogy bizonyos mesterséges élelmiszerszínezékek és a tartósítószernek minősülő nátrium-benzoát együttes fogyasztása összefüggésbe hozható az egyre gyakoribb gyermekkori hiperaktivitás , illetve hiperkinetikus zavar kialakulásával.

Cola Light

A Cola Light messze nem olyan egészséges ital, mint ahogyan azt a sportszponzorálások sugallják. Inkább egy aggodalomra okot adó koktél: idegmérgek és potenciálisan rákkeltő anyagok egyvelege.

Élelmiszer-adalékanyagok és újraértékelésük az EU-ban

Az élelmiszer-adalékanyagokra vonatkozó Uniós jogszabályok azon az elven alapulnak, hogy csak azon adalékanyagok használatát engedélyezik, amelyek átmentek egy teljes körű biztonsági értékelésen.

Smink