alap kinézet

E-számok

System Messages

Adalékanyag Egyéb elnevezések
E 100 - Kurkumin curcumin
E 101 - Riboflavin lactoflavin, B2 vitamin
E 101a - Riboflavin-5’-foszfát
E 102 - Tartrazin
E 104 - Kinolinsárga Quinoline Yellow
E 110 - Narancssárga FCF CI Food Yellow 3, Orange Yellows, Sunset Yellow FCF
E 1103 - Invertáz
E 1105 - Lizozim lysozyme

A guar gumi és a kozmetikumok

A nyár riadalmat kiváltó eseménye volt a dioxinnal szennyezett guar gumi botrány – élelmiszerek tucatjait vizsgálták azóta meg. De mi a helyzet a kozmetikumokkal?

Adalékanyagok a bioélelmiszerekben

Tartalmazhatnak élelmiszeradalékot a bioélelmiszerek?

Állati eredetű élelmiszer-adalékanyagok

Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszeradalékok kémiai anyagok. Ennek ellenére számos közülük állati vagy növényi eredetű, sőt, némely esetben az előállítás állati eredetű anyagok használata nélkül nem lehetséges.

Applikációk

A Tudatos Vásárlók Egyesülete élelmiszer-vásárlást segítő mobilalkalmazást tesz közzé, amely az élelmiszeradalékok, más néven E-számok közötti tájékozódást segíti. Az okostelefon applikáció Android és IOS rendszerű okostelefonokon is használható, a tartalom magyar és francia nyelven is elérhető.

 

Az élelmiszerekben lévő vegyszerektől félünk leginkább

Az Eurobarométer új felmérése szerint az európaiakat jobban aggasztja az élelmiszerek vegyi szennyezettsége, mint a bakteriális szennyezés vagy az egészségügyi és táplálkozástani kérdések.

Betegséget okoznak az élelmiszeradalékok?

Az adalékanyagokat nemritkán teszik felelőssé egyes betegségek kialakulásáért. Rák, hiperaktivitás, kínai étterem szindróma – mi áll ezek mögött?

Brit tanulmány egyes élelmiszer-színezékek és a hiperaktivitás kapcsolatáról

A Southampton Egyetem kutatói most megjelent tanulmányban arról számolnak be, hogy bizonyos mesterséges élelmiszerszínezékek és a tartósítószernek minősülő nátrium-benzoát együttes fogyasztása összefüggésbe hozható az egyre gyakoribb gyermekkori hiperaktivitás , illetve hiperkinetikus zavar kialakulásával.

Cola Light

A Cola Light messze nem olyan egészséges ital, mint ahogyan azt a sportszponzorálások sugallják. Inkább egy aggodalomra okot adó koktél: idegmérgek és potenciálisan rákkeltő anyagok egyvelege.

Smink