E 962 - Aszpartám-aceszulfámsó

Leírás

Az aszpartám-aceszulfámsó az aszpartám (E 951) és az aceszulfám (E 950) kémiai vegyülete.

Ez a só mintegy 350-szer jobban édesít, mint a kristálycukor, azaz édesebb, mint a két édesítőszer egyszerű keveréke. Az édesítőszer a szervezetben alkotóelemeire bomlik. Míg az aceszulfám változatlan formában kiürül a szervezetből, az aszpartám aminosavakra, aszparaginsavra és fenil-alaninra bomlik. Az aszpartám-aceszulfámsó számszerűen ugyanúgy energiát biztosít, mint minden más fehérje (4 kcal/g); mivel azonban erősen édes íze miatt csupán igen kis mennyiségben alkalmazzák, nem járul hozzá számottevően az energiaellátáshoz.

Előállítás

Az aszpartám-aceszulafámsót 3:2 súlyarányban aszpartámból (E 951) és aceszulfámból (E 950) állítják elő.

Használat

Az aszpartám-aceszulafámsót alkotóelemeihez (E 951, E 950) hasonlóan alkalmazzák.

Egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes alkoholmentes italok (max. 350 mg/l)
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes desszert (max. 350 mg/kg)
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édességek (max. 500 – 1.000 mg/kg)
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes lekvárok, dzsemek, zselék (max. 1.000 mg/kg)
• Édes-savanyú gyümölcs- és zöldségkonzervek (max. 200 mg/kg)
• Édes-savanyú konzervek halból, tenger gyümölcseiből és puhatestűekből (max. 200 mg/kg)
• Gabonából vagy diófélékből készült snackek (max. 500 mg/kg)
• Alkoholos italok (max. 350 mg/kg)

Biztonság

Az aszpartám-aceszulfámsó alkotóelemeihez hasonlóan veszélytelennek számít. A szervezetben aszpartámra (E 951) és aceszulfámra (E 950) bomolva lebomlik.

Az aszpartám az anyagcsere során alkotóelemeire, aszparaginsavra, fenil-alaninra és metanolra bomlik. Ezért fenilketonúriában szenvedők nem fogyaszthatják, mivel a fenilalanin aminosav felhalmozódása a szervezetben súlyos károkat okoz. Így azokat az élelmiszereket, amelyek ezt az édesítőszert tartalmazzák, a „fenil-alanin-forrást tartalmaz” figyelmeztetéssel kell ellátni.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

20 mg/kg

Figyelem!

  • KOCKÁZAT: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel.

Ezekbe a típusokba tartozik



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében