E 629 - Kálcium-guanilát

Egyéb elnevezések

guanilát

 

Leírás

A kálcium-guanilát a guanilsav (E 626) kálciumsója.

Előállítás

A kálcium-guanilátot guanilsavból (E 626) állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A kálcium-guanilát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a guanilsavra (E 626).

A kálcium-guanilátot ezenkívül konyhasó kiváltására is használják diétás élelmiszerekben.

Biztonság

A guanilátok veszélytelennek számítanak.

A molekula bomlásakor húgysav keletkezik. Egyes emberek húgysav-lebontási zavarban szenvednek, így az szervezetükben felhalmozódik. Ha a vérben a húgysavszint egy meghatározott szint fölé emelkedik, az anyag kristályok formájában kiválik, és a végtagokban és a lágy szövetekben lerakódik. Az ennek következtében jelentkező betegségtüneteket nevezik köszvénynek. Azoknak az embereknek, akik magas húgysavszinttel rendelkeznek, kerülniük kell a purinban gazdag ételeket.

Figyelem!

  • KOCKÁZAT: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel.
  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében