E 575 - Glükono-delta-lakton

Egyéb elnevezések

glükono-lakton

 

Leírás

A glükono-delta-lakton a glükonsav (E 574) szárításakor vagy hevítésekor keletkezik, ezért ez a vegyület a szárított gyümölcsöknek is természetes összetevője.

Élemiszer-adalékanyagként a glükono-delta-laktont késleltetett savhatása miatt alkalmazzák: először édes ízzel rendelkezik, csak később, amikor a külső körülmények hatására glükonsavvá alakul, akkor kezd enyhe savanyítószerként működni. Ennek a viselkedésének például a tejtermékek gyártásánál van jelenősége, amelyek csak a töltés után zselésedhetnek. Más termékeknél, például az instant pudingoknál, a kívánt savasság csak az állomány kialakulása után jelentkezhet. Azok a sütőporok, amelyek savhordozóként glükono-delta-laktont tartalmaznak, csak lassan kelesztik meg a tésztát.

Előállítás

A glükono-delta-laktont a glükonsav (E 574) bepárlásával nyerik.

Használat

A glükono-delta-lakton az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Ez a savanyítószer egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Sajt (szeletelve és reszelve is)
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek
• Tészta
• Nyers kolbász és halkészítmények
• Desszertek és joghurt

Biztonság

A glükono-delta-lakton veszélytelennek számít.

Figyelem!

  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)
  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében