E 553 b - Talkum

Egyéb elnevezések

magnézium-szilikát-hidrát

 

Leírás

A talkum elnevezés nagyon finom, porformájú magnézium-szilikát-hidrátot takar, amely a szilícium-dioxid (E 551) származéka. Oldhatatlan kristályai puhák, nagyon jól őrölhetők és zsíros jellegűek. Az emberi szervezet sem felvenni sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürül a szervezetből.

A por alakú élelmiszerekben a szilikát-kristályok az élelmiszer részecskéihez tapadnak, és megvédik azokat. Így meggátolják, hogy az élelmiszerrészecskék egymáshoz tapadjanak, és gondoskodnak arról, hogy a termék megőrizze a „folyósságát”. A csomagolóanyagok talkumos kezelése biztosítja, hogy az élelmiszer könnyen elválasztható illetve leoldható legyen róla.

Előállítás

A magnézium-szilikátokat szintetikusan állítják elő.

Használat

A talkum csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között:
• Szárított, porított élelmiszerek (max. 10 g/kg)
• Reszelt vagy szeletelt sajt (max. 10 g/kg)
• Fűszerek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Táplálékkiegészítők (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Konyhasó, konyhasóhelyettesítő (max. 10 g/kg)
• Rágógumi (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Rizs (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Kolbászok (csak felületi kezelésre; mennyiségi korlátozás nélkül)

A talkum ezenkívül színezékek hordozóanyagaként is engedélyezett.

Biztonság

A szilikátok veszélytelennek számítanak.

Figyelem!

  • BIO: Ez az adalékanyag felhasználható feldolgozott ökológiai élelmiszerek előállításához. (forrás: vonatkozó jogszabályok)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében