E 530 - Magnézium-oxid

Egyéb elnevezések

magnézia

 

Leírás

A fehér színű, magnéziának is nevezett por képes a savakat semlegesíteni. Egyebek mellett az ivóvíz-kezelésben használják, de a nyerskakaó és a tejfehérje feltárása során is alkalmazható. Csomósodást gátló anyagként arról gondoskodik, hogy a granulátumok illetve a por alakú termékek ne csomósodjanak össze, és megtartsák a szabadon folyó képességüket.

Előállítás

Magnézium-oxid magnézium-karbonát égetésekor keletkezik. Ezen kívül melléktermékként kénsav (E 513) gyártása során is nyerhető.

Használat

A magnézium-oxid az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 530 többek között a következő termékekben alkalmazható:
• Kakaómassza
• Étkezési és fűszersó
• Diétás élelmiszerek

A magnézium-oxidot ezenkívül az élelmiszerek magnéziummal való dúsítására is alkalmazzák. Ebben az esetben nem számít adalékanyagnak.

Biztonság

A magnézium-oxid élelmiszer-adalékanyagként használva veszélytelennek számít.

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében