E 527 - Ammónium-hidroxid

Leírás

Az ammónium-hidroxid az ammónia vizes oldata.

Mivel lúgként a savkat semlegesíteni tudja, az ammónium-hidroxidot az ivóvíz-kezelésben alkalmazzák. Ezenkívül használható tejfehérje, kakaókészítmények valamint tojástermékek feltárására. Az illékony ammónium-hidroxidot a legtöbb estben technológiai segédanyagként alkalmazzák, azaz a fogyasztásra kerülő késztermékben már nincs jelen.

Előállítás

Az ammónium-hidroxidot magas nyomáson és magas hőmérsékleten ammóniából és vízből állítják elő.

Használat

Az ammónium-hidroxid az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 527-et többek között a kakaómassza előállítására és felületkezelésre alkalmazzák.

Biztonság

Az ammónium-hidroxid élelmiszer-adalékanyagként használva veszélytelennek számít.

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében