E 520 - Alumínium-szulfát

Leírás

A kénsav (E 513) alumíniumsója fehérjékkel és más szerves anyagokkal erős kötéseket hoz létre, ezért bizonyos anyagok célzott elválasztásához (kicsapásához) használják. Ivóvíz-kezelés során például segítségével eltávolítható a szennyeződés és más nemkívánatos lebegő részecske.

Az alumínium-szulfátok a gyümölcsök és zöldségek sejtfalában található pektinnel (E 440) vízben oldhatatlan kötést hoznak létre, így az alumíniumkötések a zöldség- és gyümölcsdaraboknak nagyobb szilárdságot biztosítanak. Ezen kívül a kolbászokhoz használt emészthető beleket, illetve a más zselésítő anyagokból (pl. alginát E 400 vagy karragén E 407) létrehozott bevonatokat is szilárdítja.

Előállítás

Az alumínium-szulfátot kénsav segítségével kémiai úton alumíniumtartalmú anyagokból nyerik.

Használat

Az alumínium-szulfát kizárólag a következő élelmiszerekhez használható (a megengedett legmagasabb adagolási szint az alumíniumra vonatkozik):
• Tojásfehérje (max. 30 mg/kg)
• Fényezett, kandírozott vagy kristályos mázzal bevont gyümölcs és zöldség (max. 200 mg/kg)

Biztonság

Az alumínium-szulfátok élelmiszer-adalékanyagként használva veszélytelennek számítanak.

Az alumíniumot a szervezet csak csekély mértékben veszi fel. Más kelátképzők hatására azonban az alumíniumfelvétel jelentősen növekedhet. Egészséges emberben a fölösleges alumíniumot a vese kiválasztja. Azoknál az embereknél, akik vesebetegségben illetve veseelégtelenségben szenvednek, ez a kiválasztó folyamat nem működik, és a szervezetben megkezdődhet a felhalmozódás. Ha a vérbe sok alumínium kerül, mérgezés, ideg- és csontbántalmak alakulhatnak ki. Az alumíniummal kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában.

Figyelem!

  • KOCKÁZAT: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel.

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében