E 507 - Sósav

Leírás

A sósav az emberi gyomornedv összetevőjeként a keményítő és a fehérjék emésztésében nélkülözhetetlen anyag.

Az élelmiszeriparban ezt a szervetlen savat főként a kívánt savfok beállítására, illetve fehérjék célzott darabolása céljából használják. Ebben a felhasználásban általában technológiai segédanyagként szerepel, mivel a végtermékben már nincs jelen. Élelmiszeradalékként fontosabbak a sósav származékai, a kloridok.

Előállítás

A sósavat kémiai reakcióval állítják elő.

Használat

A sósav az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 507 többek között a fűszerek előállítása során és az ivóvíz-kezelésben használt.

Biztonság

A sósav élelmiszeradalékként illetve technológiai segédanyagként alkalmazva veszélytelen.

Figyelem!

  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében