E 479 b - Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak digliceridjeivel reagáltatva

Egyéb elnevezések

TOSOM-emulgátor

 

Leírás

A zsírsavak mono- és digliceridjeivel (E 471) átalakított, hőkezeléssel oxidált szójaolaj különféle kötéseket tartalmaz, és erős emulgálóhatással rendelkezik. Hőkezeléssel oxidált olaj keletkezik hevítéskor a sütőzsírokban is.

Előállítás

A szójaolajat forró levegővel (200 °C) kezelik, amelynek hatására a szója zsírsavjai kémiailag átalakulnak. Ezt a termooxidált szójaolajat észterezik a zsírsavak mono- és digliceridjeivel. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi olajokat, például szójaolajat használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak digliceridjeivel reagáltatva kizárólag sütőzsírok előállítására alkalmazható (max. 5 g/kg).

Biztonság

A hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak digliceridjeivel reagáltatva veszélytelennek számít.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

25 mg/kg

Figyelem!

  • GMO: Az élelmiszer-adalékanyag előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)

Ezekbe a típusokba tartozik



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében