E 477 - Zsírsavak propilén-glikol észterei

Egyéb elnevezések

propándiol-zsírsavészter

 

Leírás

A zsírsavak és propilén-glikol által alkotott molekula enyhe emulgáló hatással rendelkezik. Más emulgátorok hatását erősíti, mivel befolyásolja a zsírok kristályszerkezetét. A zsírsavak propilén-glikol észterei javítják a habok és a laza szerkezetű élelmiszerek (pl. piskóta) légmegtartó képességét.

Előállítás

A zsírsavak propilén-glikol észterei több kémiai reakció útján zsírsavakból és propilén-glikolból keletkeznek (észterezés). Állati zsírokból is előállíthatók, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A zsírsavak propilén-glikol észterei csak meghatározott élelmiszerekben engedélyezettek. Ezek közé tartoznak többek között:
• Sütemény, kekszek, levelestészta (max. 5 g/kg)
• Kávékrémpor (max. 1g/kg)
• Fagylalt (max. 3 g/kg)
• Desszert és cukortermékek (max. 5 g/kg)

Biztonság

A zsírsavak propilén-glikol észterei veszélytelennek számítanak.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

25 mg/kg

Figyelem!

  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében