E 475 - Zsírsavak poliglicerin észterei

Leírás

A zsírsavak polimerizált glicerinnel alkotott észterei magas hőmérsékleten is stabilak. Kémiai szerkezete alkalmassá teszi 'olaj a vízben' és 'víz az olajban' emulziók képzésére is. Ezenkívül a levegővel felvert habokat stabilizálja, és meggátolja a forró olajok spriccelését.

Előállítás

A poliglicerin észter többlépcsős kémiai reakcióban glicerinből és zsírsavakból képződik. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat illetve glicerint használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A zsírsavak poliglicerin észterei csak meghatározott élelmiszerekben engedélyezettek. Ezek közé tartoznak többek között az alábbi termékek:
• Sütemény, kekszek, levelestészta (max. 10 g/kg)
• Édességek és desszertek (max. 5 g/kg)
• Kávékrémpor (max. 0,5 g/kg)
• Zsírkészítmények (max. 5 g/kg)

A zsírsavak poliglicerin észtereit ezenkívül étkezési zsírok, valamint kozmetikumok előállításához használják.

Biztonság

A zsírsavak poliglicerin észterei veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

25 mg/kg

Figyelem!

  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében