fbpx

E 472 e – Zsírsavak mono- és digliceridjeinek diacetil-borkősavészterei

Egyéb elnevezések

diacetil-borkősav-gliceridek


Leírás

A molekula zsírsavak mono- és digliceridjei (E 471) acetilezett borkősavval történő észterezésével keletkezik.

'Olaj a vízben' emulzió képzésére alkalmas. Mivel ez az észtervegyület fehérjékkel, elsősorban a búzafehérjével erős kölcsönhatásba lép, elsősorban a péksütemények előállításában játszik fontos szerepet. Metéltekben és más tésztafélékben segítségével jobb állomány érhető el. Az élelmiszerekben a mono- és digliceridek diacetil-borkősavészterei gyorsan lebomlanak.

Előállítás

A zsírsavak mono- és digliceridjeinek diacetil-borkősavésztereit ecetsav(anhidrit) jelenletében a mono- és digliceridek borkősavval (E 334) történő észterezésével nyerik. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat, illetve glicerint használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A zsírsavak mono- és digliceridjeinek diacetil-borkősavészterei az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 472 e többek között a következő termékekben található meg:
• Kenyér és tészták
• Sütemény, kekszek, levelestészta
• Desszertek
• Margarinok

Biztonság

A zsírsavak mono- és digliceridjeinek diacetil-borkősavészterei veszélytelennek számítanak.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

50 mg/kg

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás