E 470 a - Zsírsavak nátrium-, kálium- és kálciumsói

Leírás

A telített zsírsavak nátrium- kálium- és kálciumsói a zsíranyagcsere köztes vegyületeiként az emberi szervezetben is megtalálhatók.

A nátrium- és káliumsók nagyon alkalmasak zsíroldható anyagoknak apró cseppek formájában vízzel való elegyítésére. A kálciumsó emulgálóhatása ezzel szemben arra használható, hogy az apró vízcseppeket az olajokban oszlassa szét. A zsírsavak sóit gyakran más emulgátorok hatásának erősítése céljából adják a termékekhez. Jó filmképző tulajdonsággal rendelkeznek, ezért bevonóanyagként is alkalmazzák őket. Savas közegben az anyagok elvesztik hatékonyságukat.

Előállítás

A zsírsavak sóit kémiai reakcióval növényi vagy állati zsírokból állítják elő. Általában növényi-, szója-, repce-, illetve kukoricaolajakat használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A zsírsavak sóinak használata az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 470 többek között a következő termékekben található meg:
• Kétszersült és más péksütemények
• Édesség
• Édesítőszer-tabletta
• Kockacukor
• Rágógumi

Az E 470-t ezenkívül más adalékanyagok és aromák hordozóanyagaként, valamint kozmetikumok és mosószerek előállításához is alkalmazzák.

Biztonság

A zsírsavak sói veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.

Figyelem!

  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében