E 465 - Metil-etil-cellulóz

Egyéb elnevezések

etilmetilcellulóz

 

Leírás

Kémiailag a cellulózéterekhez tartozó metil-etil-cellulóz a cellulóz (E 460) származéka. A cellulózzal ellentétben vízben jól oldódik. A folyadékoknak sűrű állományt kölcsönöz, melegítéskor erős zselét képez. Kémiai felépítésének köszönhetően emulgáló és stabilizáló hatással is rendelkezik. Mivel az alkohollal szemben nem érzékeny, a metil-etilcellulóz alkoholos italok sűrítésére is alkalmas.

Előállítás

A metil-etil-cellulózt kémiai reakcióval természetes cellulózból (E 460) nyerik. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A metil-etil-cellulóz az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

A metil-etil-cellulóz egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Desszert
• Likőrök
• Csökkentett energiatartalmú élelmiszerek

Biztonság

A metil-etil-cellulóz veszélytelennek számít.

Mint oldható ballasztanyagot az emberi szervezet nem tudja hasznosítani.

 

Figyelem!

  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)
  • KOCKÁZAT: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel.

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében