E 426 - Szója hemicellulóz

Leírás

A hemicellulózok a növényi sejtfal – pektintől és cellulóztól eltérő - lúgban oldható poliszaharidjai.  A szója hemicellulóz a szójabab sejtfal merevítésében játszik fontos szerepet.

Előállítás

A szója hemicellulózt szójarostból állítják elő, ami pedig a szójaolaj, illetve szójafehérje gyártás mellékterméke. A szójarost nagyobbrészt nemcellulóz , kisebb részt pedig cellulóz molekulákból áll. A szójarostból forró vízzel oldják ki a szója hemicellulózt. A kioldáshoz csak etil alkohol használható segédanyagként.

Használat

A szója hemicellulóz meghatározott élelmiszerekben használható z előírt maximális adagolási szintek betartásával. Többek között az alábbi termékekben használható: 
  • Burgonyatermékek (max. 10g/kg)
  • Zselés édességek (max. 10g/kg) 
  • Keleti tészafélék(max. 10g/kg) 
  • Rízstermékek (max. 10g/kg) 
  • Szárított, fagyasztott tojás
  • Péksütemények (max. 10g/kg) 
  • Szószok, öntetek (max. 30g/kg) 
  • Tejitalok (max. 5g/kg)
  • Étrendkiegészítők (max. 1,5g/kg)
 

Biztonság

Mivel az alapanyaga szója, allergiás reakciókat kiválthat, bár a vizsgálatok alacsony allergén hatás állapítottak meg az esetében.  Az emésztés során a többi élelmi rosthoz hasonlóan viselkedik; nem emészthető. A szójarosttal foglalkozó kutatások napi 25-35 g fogyasztást biztonságosnak állapítottak meg.

A szója hemicellulóz élelmiszer adalékanyagként történő fogyasztása esetén a napi bevitel vélelmezett mértéke max. 0,05 .

Figyelem!

  • ALLERGIA: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztása az arra érzékenyeknél allergiás vagy allergia-szerű tüneteket okozhat.
  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)

Ezekbe a típusokba tartozik



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében