fbpx

E 418 – Gellángumi

Leírás

A gellángumi nagyon hosszú láncú szénhidrát, amelyet különböző, jellegzetesen négyes csoportokban kötődő egyszerű cukrok alkotnak. A természetben a Pseudomonas elodea baktériumfajtában fordul elő.

A gellángumi a folyadékokat már kis mennyiségben is kemény, tiszta zselévé köti, amely a savtartalom és a hőmérséklet változásakor is stabil marad. A zselatin és a gumiarábikum (E 414) erősítik ezt a zselésítő hatást. A gellángumi javítja a xantán (E 415),a szentjánoskenyérmag-liszt (E 410) és a módosított keményítők (E 1404) zseléképző tulajdonságát, ezért gyakran ezekkel kombinálva alkalmazzák.

Előállítás

A  gellángumi előállítása cukortartalmú táptalajon szaporított Pseudomonas elodea baktériumkultúrákból történik. Ezeket melegítik, szűrik, majd alkohol segítségével különítik el a gellángumit, amelyet végül szárítanak.

Használat

A gellángumi az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Dzsem, lekvár és zselé (max. 10 g/kg)
• Édességek
• Péksütemény-töltelékek
• Bevonatok

Biztonság

A gellángumi veszélytelennek számít.

Emészthetetlen molekulája az emberi szervezetben vízkötő ballasztanyagként működik.

Ezekbe a típusokba tartozik

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás