E 415 - Xantán

Leírás

A baktériumok által termelt xantán hosszú, elágazó láncú szénhidrátból áll, amely egyszerű cukrok sajátos összekapcsolódásából épül fel.

Vízben, savas és bázikus közegben is jól oldódik, és a folyadékokból hatalmas duzzadó- és folyadékkötő képességének köszönhetően zselészerű masszát képes létrehozni. Mechanikai erő, például keverés illetve rázás hatására ezek az anyagok átmenetileg elveszítik viszkozitásukat. A xantánnal sűrített folyadék melegítés hatására is megőrzi állományát.

A sűrítőanyagot gyakran szentjánoskenyérmag-liszttel (E 410) kombinálva használják, így gumiszerű zselé jön létre. A xantán megnöveli a tészták vízkötő képességét, így késlelteti a kenyerek öregedését is. A fagylaltgyártás során csökkenti a jégkristályok képződését, a gyümölcslevekben pedig lebegésben tartja a finoman eloszlatott rostanyagokat. A xantán ezen kívül üvegen és egyes fémeken kemény filmet tud képezni.

Előállítás

A xantánt iparilag a Xanthomonas camestris nevű baktériummal termeltetik. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A xantán az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók. Nem alkalmazható továbbá szárított élelmiszerekben sem, amelyek elfogyasztáskor megduzzadnak.

Egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Péksütemények (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Levesek és szószok (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Majonéz és ketchup (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Dzsem, lekvár és zselé (max. 10 g/kg)
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Fagylalt, desszertek és tejitalok (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Savanyú zöldség (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Hal- és húskonzervek (mennyiségi korlátozás nélkül)

Biztonság

A xantán veszélytelennek számít.

Mint vízoldató ballasztanyagot a szervezet nem tudja hasznosítani. 

Figyelem!

  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
  • BIO: Ez az adalékanyag felhasználható feldolgozott ökológiai élelmiszerek előállításához. (forrás: vonatkozó jogszabályok)
  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)

Ezekbe a típusokba tartozik



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében