E 400 - Alginsav

Egyéb elnevezések

algin

 

Leírás

Az alginsav bizonyos barna algák sejtfalának alkotórésze. Ez a hosszú láncú, D-mannuronsavból és L-guluronsavból álló, vízoldható szénhidrát a töltelékeknek és a krémes élelmiszereknek kemény gélszerű állagot kölcsönöz.

 

Előállítás

Az alginsavat lúgok segítségével különféle barna algákból nyerik.

Használat

Az alginsav az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek, valamint azok a termékek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 400 egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Lekvár, dzsem, gyümölcszselé (max. 10 g/kg)
• Desszert (kisgyerekeknek max. 0,5 g/kg)
• Pudingpor (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Fagylalt (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Péksütemény-töltelékek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Energiaszegény tejszín (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Aszpik (mennyiségi korlátozás nélkül)

A palackban erjesztett habzóbor gyártásánál az élesztő eltávolítását segíti. Ezenkívül aromák és más adalékanyagok hordozóanyaga lehet. Az alginsavat a kozmetika és a festékipar is alkalmazza.

 

Biztonság

Az alginátok veszélytelennek számítanak.

A szervezet nem veszi fel. Nagyobb mennyiségben gátolja a vas, a kálcium és más nyomelemek felvételét a táplálékokból.

Figyelem!

  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
  • BIO: Ez az adalékanyag felhasználható feldolgozott ökológiai élelmiszerek előállításához. (forrás: vonatkozó jogszabályok)
  • KOCKÁZAT: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel.

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében